jump to navigation

PNL, în Uniunea Social-Liberală şi nu numai… februarie 6, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Faptul că PNL este un partid de dreapta este la fel de clar ca şi acela că PDL nu este un partid de dreapta. De aceea, toate acuzele, venite dinspre secta Martorii lui Băsescu, în special, cum că PNL ar fi ales să fie de stânga, prin intrarea în Uniunea Social-Liberală, sunt …..prostii (ce să ne mai încurcăm în cuvinte!).

PNL a reuşit să impună Uniunii Social- Liberale un proiect economic de centru-dreapta, străin de extremismele libertariene şi atent la aspectul social. Acest lucru arată forţa reală a identităţii PNL care se impune, în ciuda unei reale slăbiciuni electorale (în comparaţie cu PSD).

Această alianţă oferă PNL o şansă unică. Avem practic 20 de judeţe şi jumătate din circumscripţiile electorale ale României, unde fără să fim concuraţi de PSD (ci chiar ajutaţi de aceştia) să putem să ne afirmăm ca cel mai important partid al României.

PNL a fost lipsit de teritoriu. Forţa sa electorală a avut tot timpul un handicap faţă de PSD sau (mai recent)PDL. Şi ne-am cam complăcut cu această situaţie, de partid mic, dar cu energie intelectuală, care poate să ofere consistenţă unei alianţe.
2011-2012 este intervalul în care PNL are şansa să redevină ceea ce a fost în timpul lui Ionel Brătianu- partidul cel mai mare şi mai puternic al României.
Tot ce trebuie să facem este să profităm de această alianţă cu PSD, care ne oferă şansa nesperată de a nu fi în concurenţă cu social-democraţii şi cu maşina lor electorală, să cucerim judeţele şi circumscripţiile, una câte una, să ne convingem electoratul că: suntem soluţia!

Ce mai trebuie să facem? Să ne redescoperim şi să ne asumăm tot mai serios şi profund identitatea nu doar de partid de dreapta ci …de partid al Dreptei româneşti.

USL este o alianţă cu triplu scop: răsturnarea regimului Băsescu, stabilizarea economică a ţării şi reforma Statului. În toate aceste obiective, mai ales în ultimele două, PNL are un cuvânt greu de spus şi am toată convingerea că social-democraţii sunt dispuşi să ne asculte. De ce? Deoarece categoric noi avem inteligenţa să facem treabă bună.

După împlinirea acestor misiuni, USL se va dizolva şi ambele mari forţe politice vor intra într-o concurenţă, sper, mai loială şi mai democratică decât cea impusă de mizeria politică fesenistă desăvârşită de Traian Băsescu.

Iar PNL va reprezenta atunci, pe bună dreptate, tot ce înseamnă Dreapta românească. Aşa cum PSD, va reprezenta, pe merit şi democratic, tot ce înseamnă Stânga românească.

Comentarii»

1. Lilick - februarie 6, 2011

Unde sunt dreptacii de la In linie dreapta? Vreau sa vad ce parere au cand vad ca, asa cum am impus in 2004 si socialistilor de la PD un program de dreapta, am facut-o si acum cu pesedeii. :))

2. savulescugabriel - februarie 6, 2011

PD-L este mai dezbinat decat niciodata. Se contureaza nucleul „Alba ca Zapada” care se va desprinde dupa congresul din martie (in cazul in care acesta se va desfasura). Un alt curent este cel crestindemocrat format in jurul lui Baconschi. Si desigur curentul clasic format de tripleta BVB. O formatiune desprinsa din PD, va avea soarta altor experimente asemanatoare: ApR. Ascensiunea PD a fost obilical legata de imaginea lui Basescu. Este practic imposibi sa papushezi doua partide politic. Iar „Alba ca Zapada” va concura implicit si partidul mama-vitrega PD-L. Cercetariile sociologice arata ca majoritatea electoratului nu se mai pliaza pe piloane doctrinare. Electoratul se va orienta dupa partidul care este plasat pe primul loc si 2). electoratul pasiv, nehotarit vor decide alegerile, iar acesta se pliaza pe politici, pe proiecte politice (policy). Desigur in interiorul PNL trebuie promovat pluralitatea ideiilor, ale diferitelor curente de dreapta. UMP-ul francez detine o duzina de curente, in majoritate constituite si institutionalizate drept cercuri de discutii, workshopuri si think-tankuri. Un scor de 60% pentru USL. implica 30% pentru PNL, scor care implica organizare, selectia cadrelor, si intentie de vot masurata la circa 35%.

3. berenger - februarie 6, 2011

noa, o mica problema: chiar titlul ultimului post pe blogul lui lilith (sansa pnl de a ramane singurul partid de dreapta) sugereaza ca peneleii recunosc, cu jumatate de gura, ceea ce pana acum au atacat cu indarjire: ca nu sunt singurii de dreapta. si dincolo de asta, inca o problemuta: sondajul ala fabulos scos la inaintare de penelei are o chestiune foarte interesanta: 43% din electorat ar vota un nou partid de dreapta, adica cat prezumtivii votanti ai asa numitelor partide leberale

4. Lilick - februarie 6, 2011

@berenger

„eliminand definitv partidul care pretinde, in mod mincinos, ca se afla tot in dreapta esicherului politic.” Asta nu ai apucat sa mai citesti? PDL nu e nimic. Nici stanga, dar absolut in niciun caz dreapta. Daca nu cumva partidul cu cea mai mare clientela, acesti asistati de lux, poate fi numit de dreapta…

5. berenger - februarie 6, 2011

Doamne fereste sa afirm ca pedelacii ar fi de dreapta. Nu pot afirma nici ca sunt de stanga. Ei sunt ceea ce sunt, o gasca cu structuri medievale, seniori si supusi, preideologice, bine infipta in teritoriu si total incapabili sa inteleaga ce inseamna aia administratie. Din cauza asta nu inteleg de ce ceilalti fac atata show raportandu-se la orientarea lor ideologica inexistenta. Tu, lilith, si toti propagandistii penelei ati face mult mai bine daca v-ati defini mai clar fata de ceilalti mareti cu care v-ati adunat, mafiotii la fel de neclar ideologic de la PSD

Bogdan Duca - februarie 6, 2011

Ei. baietii de la PSD sunt bine clarificati ideologic: sunt social-democrati, de stanga.
Noi suntem de dreapta: insa dreapta nu esre reprezentata doar de liberalism ci si de conservatorism si (dupa unii) crestin-democratie. Trebuie sa incercam sa conturam toate platformele de dreapta in PNL, caci PNL are destinul asta: de a fi partidul Dreptei romanesti.
Aceasta alianta cu PSD ne avantajeaza foarte mult: practic nu facem concesii doctrinare (PSD le-a facut) si suntem protejati de un adversar puternc in campaniile ce vor urma.
Cat despre PDL: este responsabilitatea noastra democratica sa facem tot ce ne sta in puteri ca sa neutralizam pe Traian Basescu si secta sa.

6. Uniunea Social Liberala: conexiuni si provocari (II) « ALIANTA DREPTEI - februarie 6, 2011

[…] Blogul “Noul Conservatorism“ […]

7. berenger - februarie 6, 2011

dincolo de ideologii, problemuta mai e si una etica: cat de de dreapta se vor simti simpatizantii penele facand propaganda pentru oprisan, mazare, dragnea etc.

8. Bogdan Duca - februarie 6, 2011

Si Oprisan, si Dragnea, si Mazare nu au nevoie de propaganda liberala ca sa castige alegerile din primul tur, cu un procentaj frumos.
Intamplarea face sa fiu constantean si sa stiu cat de iubit (si nu fara acoperire) este Radu Mazare acolo.


Lasă un comentariu