jump to navigation

Rasismul ca argument iulie 24, 2008

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

E deja un loc comun. Dacă spui că ţiganii reprezintă o problemă socială şi susţii proiecte legislative menite să îngrădească această problemă spre binele tuturor (inclusiv al ţiganilor), atunci eşti considerat RASIST.

A fi rasist presupune a crede că biologic unele grupuri etnice sunt superioare sau inferioare altora.  Ceea ce evident e o stupizenie. Este absurd să ierarhizezi societăţi pe criterii rasiale.

Însă nu este absurd să ierarhizezi popoarele pe criterii economice, politice şi mai ales de civilizaţie. Această ierarhizare nu este numai justificată (din raţiuni ştiinţifice sau economice) ci şi recomandată.

Ţiganii sunt o problemă socială. Când spun aceasta nu o fac mergând pe ideea rasistă cum că ţiganii ar fi inferiori biologic mie ci o spun pornind de la realităţi observabile empiric.

Când însă cei care îi apără pe ţigani doresc să contracareze afirmaţia „Ţiganii sunt o problemă socială” au un singur argument la îndemână: cel care face această afirmaţie este rasist.  De ce? Pentru că statisticile arată clar că ţiganii au o rată a infracţionalităţii ridicată sau că rata de şcolarizare a lor este întristător de scăzută, în ciuda bunăvoinţei statului faţă de ei. De asemenea prezenţa ţiganilor în spaţiul public nu este în măsură să îi avantajeze cu ceva.

Unica şansă de „a avea dreptate” a apărătorilor ţiganilor este aceea de a lansa axiome de genul :”Infracţionalitatea nu are naţionalitate” şi de a ne aduce aminte de Holocaust.

Da, Holocaustul a fost o mare tragedie. Da, un regim criminal, pe criterii rasiste, a dorit lichidarea completă a mai multor grupuri etnice (inclusiv al ţiganilor). Dar ce legătură are Holocaustul cu rata infracţionalităţii din rândul ţiganilor? Oare inepţiile lui Rosenberg sunt responsabile şi de faptul că nu poţi scăpa mai nicăieri în Europa de cerşetoria agresivă de care se ocupă mulţi ţigani?

Comentarii»

1. Andrei - iulie 24, 2008

Nu este absurd sa ierarhizezi pe criterii economice etc. Este insa absurd sa folosesti aceste judecati in scopuri triviale… cum ar fi sa te simti tu grozav … sau sa ii tratezi pe minoritari ca ne-fiind-ok la pachet asa cum face un coleg al unui prieten al meu care imediat cum te cunoaste te intreaba de unde esti si apoi te judeca din perspectiva asta, ca si cum ar sti despre tine mai multe lucruri, care sunt eventual si depreciative la adresa persoanei tale. Bineinteles ca el crede ca vine din centrul universului, adica din Constanta, 🙂 (aici nu e aluzie, tipu chiar e din Cta).

Eu sper ca atunci cand te intalnesti cu un tigan il tratezi cu acelasi respect si cu aceeasi deschidere, curiozitate pe care o ai fatza de un om pe care nu l-ai cunoscut, care stie lucruri pe care tu nu le stii si tocmai pt asta ai putea sa ai ceva de castigat de la el.

Din pacate, cred ca presa si multi politicieni folosesc genul asta de judecati pentru a castiga un avantaj psihologic sau a produce un efect psihologic. Poti usor sa manipulezi apeland la rusine si vinovatie.

Tiganii nu sunt o problema sociala. Unii tigani sunt.

Nu sunt un fan al tiganilor, doar ca imi plac oamenii, indiferent de rasa si etnie.

Rasismul nu este o eticheta pe care ti-am lipit-o, asta e ce am inteles din ce ai scris mai demult.

Inteleg ca iti displace cultura tiganeasca si rezultatele ei. Nu sunt un fan nici al culturii tiganesti, insa recunosc ca are multe valente pozitive una din ele fiind ca i-a ajutat pe tigani sa supravietuiasca in conditii foarte grele. Nici asta nu e o scuza.

2. Andrei - iulie 24, 2008

Uneori e util sa iti dai seama ca felul cum gandesti nu se mai potriveste cu vremurile si sa schimbi. Asta e valabil si pt ei si pt noi.

3. nsfelixah1 - iulie 25, 2008

@ andrei. auzi mai amaratule, daca iti plac asa de mult tiganii incat sa spui ca au cultura, (si inca una cu valente pozitive..auzi ce spui! ) si le cauti tot felul de motive pentru a-i apara, te rog frumos sa ii aduni pe toti si sa=i iei acasa. iar data viitoare cand vei avea vreun moment de slabiciune si vei dori sa-i aperi, adu-ti aminte ca esti ROMAN nu tigan. si gandeste-te cand a fost ultima oara cand ai luat partea ROMANILOR si nu a tiganilor. sa-ti fie rusine, tradatorule!

4. Andrei - iulie 26, 2008

nsfelixah, lol, n-ai intzeles, dar refuz sa ma crispez atat de tare si sa intru intr-o dezbatere cu tine.

5. Andrei - iulie 26, 2008

Vorbesc doar cu oamenii civilizati care nu fac atac la persoana imediat ce deschid gura.

6. nsfelixah1 - iulie 26, 2008

am inteles exact ceea ce trebuia sa inteleg : ceea ce ai zis., chiar daca poate nu-ti dai seama ce ai zis. cat despre refuzul tau de a intra in dezbatere cu mine …eu nu ti=am cerut asta. tot ce te-am rugat a fost sa spui cand ai luat partea Romanilor ultima oara. Refuzul tau spune clar ca nu ai facut asta niciodata, si asta spune enorm de multe. mai ales ca ai ales sa consideri a fi o crispare, invitatia mea la a a-ti apara originea, asta in cazul in care tu insuti esti roman si nu tigan. qed!

7. nsfelixah1 - iulie 26, 2008

si inca ceva. spune-mi macar de ce te simti atacat ..oare din cauza ca te-am invitat sa fii mai mult roman si mai putin tigan?

8. OldKnight - iulie 26, 2008

Andrei, ti-ai ales prost locul unde sa le iei apararea prietene.Nu o sa fac greseala lui Felix, ci o sa incerc sa te fac sa te „crispezi”.

1. Prietene, la Piatra-Neamt sa facut Bursa Locurilor de Munca pentru „romi”(a se citi, tigani nespalati).Prima editie, o reusita, a doua un esec.De ce?Cei care au facut „stangacia”” de a angaja tigani, au inteles cum sta cu cheful (a se citi bairam, in limbaj manelistic) de 5 zile dupa luarea salarului (asta include absenta de la locul de munca si cred ca face parte din ceea ce tu ai numit „cultura cu valente pozitive”).
2.Din „cultura cu valente pozitive”, fac parte si ritmurile arabesti „imprumutate” de aceste scursuri?
3.Ai trecut granita, spre vest (Austria, Germania, Italia, Spania)?Daca da, …Ai spus ca esti Roman?…si cum te-au privit?

Inchei aici, desi as putea continua la infinit.

Prietene, daca a desconsidera gloata asta de nespalati, care isi bat joc de limba romana, de cultura romaneasca si de romanism, insemna a fi rasism, atunci suntem un popor de rasisti.

Ave tie, „neintoxicatule”.

9. kaddish83 - iulie 27, 2008

Oricine trebuie sa fie constient de rasa sa si de trecutul/realizarile ei.

Chestia e ca o anume rasa a avut niste realizari uriase, care au avut si au un impact global, in ciuda a cel putin 3 razboaie fratricide care au devastat-o fizic si slabit-o spiritual doar in ultimul secol!

Ea este tinta celorlalte „tabere”, care cauta tapi ispasitori pentru lipsa realizarilor lor, dar si tinta stangistilor din propriile randuri. Aceste doua grupuri si-au dat mana si au realizat ceva uimitor – rasa care a realizat atat de mult a devenit si cea mai fricoasa in a fi ea insasi si a-si afirma cu voce tare valoarea.

Din punctul de vedere al civilizatiei Europene, tiganii sunt fara indoiala inferiori. Punct. Dar acum ca sunt aici, trebuie macar sa respecte legile. Punct. Daca nu vor, sunt liberi sa faca cale intoarsa in India.

10. Andrei - iulie 30, 2008

Sunt roman si nu mi-e rusine de asta. Acum cativa ani cand am fost in Suedia a fost o singura persoana care m-a privit ciudat pt ca sunt roman. O singura persoana din 100, poate. Mai tarziu am comunicat foarte bine cu acea persoana, semn ca renuntase la prejudecata initiala.
Accept ca UNII tigani sunt ne-educati si dificil de angajat.

Tiganii sunt europeni, fie ca ne place sau nu. Discutia ca de unde au venit si unde s-au dus e irelevanta vizavi de excluderea lor. Cei de azi nu sunt cei care au venit atunci.

11. kaddish83 - iulie 31, 2008

@Andrei – tiganii nu sunt europeni decat prin faptul ca momentan traiesc in Europa. Locatia geografica nu e suficienta insa pentru a-i transforma in europeni in adevaratul sens al cuvantului.

Iar de exclus se exclud ei singuri. Au un adevarat sistem de separatie de societatile prin care se aciueaza. Principii de puritate, principii economice ce diferentiaza intre tigani si non-tigani (gazhe), sistem juridic separat etc.

12. Andrei - august 1, 2008

Tiganii sunt europeni. Ca au venit stramosii lor de unde or fi venit acum 1000 de ani e la fel de irelevanta ca discutia daca „noi” sau ungurii am fost in Transilvania primii.

13. kaddish83 - august 2, 2008

Faci niste afirmatii foarte ciudate. Ca sa nu spun penibile.

Spui ca tiganii fac parte dintr-un grup dar vrei sa le ignori descendenta…. E ca si cum ai spune ca locuitorii caucazieni ai Africii de Sud sunt de fapt negrii, chiar daca stramosii lor (caucazieni) au ajuns acolo cu ani in urma.

Tiganii sunt asiatici. E dovedit stiintific. Genetic.

14. Andrei - august 4, 2008

Penibile ti se par afirmatiile mele si problema poate sa nu fie a mea.

Nu vreau sa ignor in general descendenta tiganilor si nici nu o contest. Ea nu mi se pare relevanta pentru a lua decizii legate de tiganii de azi. Asta ar insemna intr-adevar rasism.

15. epimeteu - septembrie 17, 2008

„A fi rasist presupune a crede că biologic unele grupuri etnice sunt superioare sau inferioare altora.Ceea ce evident e o stupizenie.”. De ce este absurd?? Mie mi se pare absurd sa crezi ca toate rasele sau grupurile biologice sunt perfect egale biologic sub toate aspectele! Cand e absolut evident ca nu e cazul de asa ceva! Ca toti oamenii trebuie tratati in mod egal in fata legii, asta e cu totul altceva! Dar asta nu inseamna ca oamenii (sau grupurile de oameni) sunt egali (egale)! O asemenea utopie ar putea fi realizata doar daca toti oamenii ar fi clonele aceluiasi individ!

16. PaulN - martie 27, 2009

Juridic, toti oamenii sunt egali. Nimeni nu e mai presus de lege.
Toti oamenii, indiferent de rasa/sex/religie si alte trasaturi, trebuie tratati ca egali. Ei trebuie sa aiba posibilitatea de a intra in lupta democratica de pe pozitii egale, juridic. Natural oamenii nu sunt egali, fiecare avand trasaturi genetice mai ‘bune’, ‘puternice’, talente intr-un domeniu sau in altul. Intr-o societate democratica educatia este cea care ridica copii la nivelul societatii, si la fel ca si copii romani si tiganii (rromi) trebuie educati in acelasi spirit civic si avand aceleasi cunostinte sa aibe sanse sa intre pe piata fortei de munca, in domeniul in care se pricep. In momentul in care ei refuza sa lucreze nu mai trebuie sa fie treaba statului sa ii ridice din nivelul culturii si civilizatiei in care raman. Cultura lor, traditionala, cu cantece de foc si ocupatiile mestesugaresti sunt interesante. In trecut si asta i-a ajutat sa faca fata vietii. Si ei au dreptul la viata si la fericire. Insa intr-un sistem democratic trebuie sa inteleaga si ei ca trebuie sa munceasca. Decizia asta se ia individual. Putem spera ca odata cu educarea in masa a tiganilor, din ce in ce mai multi vor munci cinstit. Cei care nu o fac, trebuie sa fie tratati ca orice cetatean roman.


Lasă un comentariu