jump to navigation

Neostângişti, hipsteri, lumpenproletariat, sau despre eşecul gândirii lui Marx martie 27, 2013

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Discursul neostângist are două puncte tari (în care stă însă şi slăbiciunea), care fac ca orice temă cretină susţinută de ei să devină o cauză care impresionează presa mainstream şi fraierul hipster. Tema nu este niciodată explicată ci doar prezentată ca fiind o chestiune ce:
a) este orientată contra sistemului (iar discursul anti-sistem prinde de minune- asta e valabil în toate timpurile) şi
b) Dramatizarea subiectului. Toate cauzele lor sunt pe „viaţă şi pe moarte” şi veţi vedea la activiştii neostângişti cum aruncă tone de energie emoţională pentru diversele lor cauze.

Consecinţa este următoarea: hipsterii au nevoie de gâdilarea orgoliului propriu prin credinţa că sunt de fapt în opoziţie cu sistemul pentru care muncesc de dimineaţă până seara şi din care sunt parte. Unii dintre ei, pe care sistemul îi ţine blocaţi în joburi inutile social, au şi complexul- chiar dacă nu recunoscut, al inutilităţii lor pentru societate.
De aceea „societatea civilă” neostângistă vine să le ofere medicamentul pentru orgoliu şi frustrări.

Dar unde este slăbiciunea de care vorbeam? Neostângismul nu va putea niciodată propune mari teme de „luptă de clasă”, nu va putea face niciodată revoluţii, pentru că noul său „proletariat” (în fapt cam lumpen-proletariat), hipsterul, este foarte mulţumit de beneficiile sistemului şi suficient de pregătit intelectual pentru a nu renunţa la ele.
Da. Îl poţi mobiliza să dea like pe net sau să facă un flash-mob împotriva tăierii unor copaci prin Amazon, dar nu ai să îl convingi că platanul din faţa blocului său, care la prima furtună îi va pune în pericol maşina, nu trebuie tăiat :).

Dar probabil că neostângiştii s-au împăcat cu soarta. Pentru ei este important că sistemul nu îi priveşte ca pe o ameninţare şi deci nu îi blochează. La fel de important pentru ei este faptul că dreapta este incapabilă să controleze societatea civilă şi deci rămâne doar spaţiul lor de joacă. Mai mult, sistemul „capitalist” merge, aduce plus valoare şi ei, anarho-neostângiştii, sunt beneficiarii acestei prosperităţi. 🙂

Însă dacă Marx s-ar întoarce în timp, şi-ar vedea urmaşii nu cucerind proletariatul, ci făcând acţiuni şi team-buildinguri în lumpen-proletariat- adică în gaşca inutililor sociali.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: