jump to navigation

Despre sondajele de opinie martie 20, 2013

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Unul din lucrurile cele mai grave din viaţa politică românească? Manipularea politicienilor prin sondajele de opinie.

Toţi politicienii, toate partidele, funcţionează cu un ochi pe sondaje de opinie mai mult sau mai puţin bine făcute. Sondajele le arată ce teme ar trebui „atacate”, ce subiecte ar trebui evitate, ce nume sunt vandabile şi care nu.
Dar unde este manipularea? Ea se găseşte în chiar sondajele de opinie.
Sondajul de opinie îţi oferă nişte răspunsuri cât de cât exacte la întrebările pe care le pui. Însă nu au cum să îţi arate răspunsurile la întrebări pe care cel care face sau comandă sondajul le ignoră. Aşa cum nu pot indica nici măcar agenda reală a cetăţeanului.

Să dau un exemplu: se ia un cetăţean care este monarhist şi este „sondat” politic. La întrebarea cu cine va vota la următoarele alegeri prezidenţiale, va avea cel mai probabil un răspuns (din lista oferită de „sondor”) pentru că, pragmatic, îşi va exercita dreptul constituţional de a vota preşedintele (sfatul meu este să nu o mai facă! dar asta e altă discuţie :).

Deci la contabilizarea datelor politicienii vor afla că X va avea 40 la sută la următoarele prezidenţiale. Ce nu vor afla? Nu vor afla câţi dintre români (5 la sută? 10? 20? 50?) nu mai vor preşedinţi.
Iar manipularea va fi aceea că cetăţeanul care va vedea sondajul publicat, va crede că România arată ca în rezultatele pe care le citeşte.

Şi câte teme nu sunt astfel manipulate?

Probabil există şi un set de întrebări tabu, al căror răspuns în sondaje ar răsturna agenda politicienilor. Dramatic este că aproape toate acele întrebări ar oferi răspunsuri conservatoare şi de dreapta din partea unei societăţi conservatoare, încă creştine şi foarte individualiste (cum se poate observa empiric că ar fi societatea noasră).
Dar politicienii evitând întrebările ignoră şi răspunsurile.
Ca atare, avem o clasă politică de stânga (chiar şi atunci când se iluzionează că ar fi „de dreapta”), în dialog social cu o „societate civilă” ce ignoră şi ea agenda publică reală (pentru că nu îi e compatibilă ideologic) şi raportându-se doar plebiscitar la societate: comandând sondaje şi consultări cu întrebări controlabile şi răspunsuri limitate şi previzibile.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: