jump to navigation

„Somnul raţiunii naşte monştri”. Despre propaganda din jurul poveştii cu Schengen-ul martie 5, 2013

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Ţin să îmi mai reafirm uimirea că oameni inteligenţi pot să creadă gogomăniile cu faptul că dacă nu intrăm în Schengen cădem sub sfera de influenţă a Rusiei (iar fanteziile de aici se aprind- un site pe care îl consideram serios deja vorbeşte de lagăre, Siberia…)
La această gogomănie se mai adaugă proasta informare sau (mai grav) voinţa de a dezinforma.

Persoanele respective ar trebui să ştie că aderarea sau nu la Schengen NU AFECTEAZĂ CU NIMIC statutul de membru cu puteri depline al Uniunii Europene, statut pe care România îl are deja.

Mai mult, România este membru deplin al NATO şi are un parteneriat de securitate cu SUA care ne asigură ţara de orice risc militar extern.

Federaţia Rusă, un duşman istoric al nostru, nu este un adversar al Uniunii Europene ci un partener şi un aliat al acesteia. Deci pretexul fugii în braţele Bruxelles-ului de frica Moscovei este cam stupizel.

Legarea MCV-ului de procesul de aderare la Schengen a fost denunţat ca inacceptabil şi abuziv atât de Traian Băsescu cât şi de guvernările precedente.
Abia acum, din raţiuni strict politicianiste, fosta guvernare- actuală opoziţie, consideră această legare acceptabilă, ba chiar firească.

Foarte probabil, refuzul integrării României în Schengen are legătură de fapt cu riscurile prevăzute de această integrare pentru celelalte state membre UE: dezechilibrarea pieţei de muncă din ţările mari, afectate de criza economică şi incapacitatea României şi a UE de a civiliza minoritatea medievală ţigănească.

Din păcate, evoluţia acestei dezbateri în mass-media şi dezbaterea publică românească nu va face decât să acutizeze clivajele şi să arunce pe panta extremismului cele două tabere.

Şi da, manipularea aceasta ordinară ne poate readuce la renaşterea extremismului, la închisori, la lagăre, la siberii…

Reclame

Comentarii»

1. berenger - martie 6, 2013

1. nu exista nevinovati in procesul schengen.
2. indiferent de ce spun fostii sau actualii, legarea mcv de schengen e reala, corecta si in corelatie cu principiile europene.
3. nu piata muncii e problema, nu necivilitatea minoritatilor, desi toate astea pot fi folosite ca pretexte in ani electorali, ci, exact ceea ce spune mcv, coruptia din justitie, altfel spus, neaplicarea legii, fapt ce face ca ce spune ministrul german: „Ca și mai înainte Bulgaria și România trebuie să lupte cu hotărâre împotriva corupției. Cine îşi procură prin mituire viza ar putea călătorii în Germania fără controale suplimentare”, sa fie cat se poate de elocvent.
iar faptul ca finlanda spune acum clar ceea ce se spunea doar pe la colturi, ca romania nu merita sa intre in ue, statueaza clar locul romaniei in ue.
asa ca mai usurel cu „demnitatea”, „verticalitatea” si stropsitul pe la porti inchise: romania trebuie sa decida clar daca respecta sau nu principii europene, nu sa se ratoiasca la cei care ne spun ca nu le indeplinim.

2. berenger - martie 6, 2013

iar mai clar decat atat nu se poate: „Poziţia Finlandei nu este legată de problema romilor care cerşesc. Motivul este nivelul ridicat al corupţiei şi nerespectarea principiilor statului de drept”.(ministrul finlandez de interne)

Bogdan Duca - martie 6, 2013

Spune tu, ca ministru UE ca nu vrei tigani si ti-ai incheiat cariera politica 🙂

berenger - martie 6, 2013

si cam cum neintrarea in schengen ii opreste pe romi sa mearga sa cerseasca in helsinki? sa fim seriosi, nu asta e problema, decat eventual ca discurs electoral. iar asta poate fi inceputul unei cariere politice 🙂

3. ana - martie 7, 2013

Vor doar sa abata atentia de la problemele importante, dar nu va tine mult. Din pacate cred ca nici actualul guvern nu va rezolva nimic si va sfarsi ca si cel precedent. Ma intreb in cazul unor miscari de strada exista vreo alternativa la actuala clasa politica? Evident, in afara de extremisti care de abia asteapta ocazia.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: