jump to navigation

Oare este doamna Monica Macovei de dreapta? O lectură a unei declaraţii programatice februarie 24, 2013

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

omentariu doctrinar de dreapta, pe marginea anunţului doamnei Monica Macovei de a depune moţiunea “Reformiştii” cu scopul obţinerii funcţiei de preşedinte PDL.

Candidez la conducerea Partidului Democrat Liberal si motiunea pe care o depunem impreuna (Cristian Preda, Sever Voinescu, Theodor Baconschi, Adrian Papahagi) se numeste “Reformistii”

NOTA MEA: Denumirea de “reformişti” nu prea li se potriveşte unor oameni de dreapta, dintre care trei sunt conservatori declaraţi.

De ce candidez? Pentru ca vrem un PDL reformat, vrem o conducere credibila in fata electoratului nostru, din care o parte ne-a abandonat si ne adresam clasei de mijloc, Romaniei vrednice.

Vrem sa aplicam valorile in viata de zi cu zi si in politica. Vrem ca valorile si principiile sa nu ramana numai lozinci, ci sa fie aplicate zi de zi in viata politica a partidului si a Romaniei.

Credem in dreptate, in lege, in adevar, in responsabilitate, dar si in solidaritate cu cei aflati in nevoie. Acestea sunt cateva dintre principiile de dreapta in care credem si pe care vrem sa le punem in practica.

NOTA MEA: Dreptatea, legea, adevarul, responsabilitatea si solidaritatea sunt concept generale si nu principii de dreapta.  Principii de dreapta ar fi Statul minimal, capitalism, familie, tradiţie, Biserică, dreptul la viaţă.

Vrem o politica de principii si valori, pe drumul drept, fara ocolisuri si fara exceptii si fara rabat.

Vrem sa fim credibili, nu sa rostim doar lozinci. Si credibilitatea se refera la conducerea partidului, la oamenii politici si la actuala clasa politica din Romania. Vrem sa fim un exemplu pentru clasa politica din Romania.

NOTA MEA:  Nu au fost enunţate nici principii, nici valori. Ci doar lozinci până acum.

Vrem in partidul nostru – si, desigur, in toata clasa politica, dar incepem cu partidul nostru- standarde etice care sa se aplice permanent, si nu numai inainte de alegeri.

Vrem ca politica de cariere in partid sa fie bazata numai si numai pe merit: profesionalism si moralitate. Vrem ca promovarea in functiile de conducere sau in functii publice sa se bazeze numai pe merit si pe profesionalism. Banii sau alte criterii nu au ce sa caute in desemnarea pentru functii in partid.

NOTA MEA: Principiile etice de funcţionare a unui partid sunt valabile în toate partidele. Important este felul în care se vor redacta aceste principia etice.

PDL trebuie sa mearga inainte si nu sa stagneze sau sa mearga inapoi. Si cand spun inainte ma refer inainte pe partea dreapta, singura care are aceste valori: legea, adevarul, dreptatea, responsabilitatea si solidaritatea cu cei aflati in nevoie.

NOTA MEA: Iar se atribuie ca fiind de dreapta valori universal valabile, ce pot fi invocate la fel de legitim şi de stânga.

PDL nu are voie sa se livreze stangii. Stanga, in mod caracteristic, cheltuie banii tarii si nu umple niciodata visteria tarii. De cate ori pleaca de la putere o lasa goala.

NOTA MEA: Lozincă falsă din două motive. Statul, că e de dreapta sau de stânga cheltuie mai mult sau mai puţin.  Dreapta nu are ca scop umplerea visteriei ţării ci reducerea cheltuielilor statului şi implicit a visteriei pentru a putea oferi o fiscalitate cât mai redusă .

PDL nu poate fi condus de oameni care nu sunt o speranta pentru viitor, de oameni care nu sunt credibili, de oameni care nu au viziunea si capacitatea si credibilitatea sa atraga electoratul caruia ne adresam – Romania vrednica, clasa de mijloc.

In fata unei majoritati abuzive si antieuropene vrem sa facem o opozitie credibila si puternica, si nu una constructiv-tovaraseasca.

NOTA MEA: Demagogie. Majoritatea parlamentară actual a fost legitimată prin vot. Nu este abuzivă. Abuzivă a fost majoritatea fabricată cu ajutorul UNPR pentru a menţine  guvernările Boc. Un principiu de dreapta este, totuşi, onestitatea J.

De asemenea, nu este democratic ci dramatic să refuzi o opoziţie constructivă.

Ne dorim ca in jurul nostru sa reconstruim dreapta politica. Acesta este un alt obiectiv al nostru, in afara de ceea ce inseamna inauntrul partidului si ce vrem sa facem: dreapta puternica care sa poata sa faca opozitie reala la stanga, care, repet, doar goleste visteria tarii.

NOTA MEA: Scopul Dreptei este, repet, reducerea cheltuielilor şi restrângerea visteriei. J De altfel, din această moţiune se deduce că Dreapta ar fi orice altceva de ce ne spune şi Wikipedia că ar fi.
Folosiţi doamnelor şi domnilor Google-ul. Poate că aşa veţi mima mai bine că sunteţi de dreapta

Reclame

Comentarii»

1. berenger - februarie 25, 2013

pentru un articol care mizeaza pe exactitate, enorm de multe erori.
ma opresc doar la una: „Majoritatea parlamentară actual a fost legitimată prin vot. Nu este abuzivă.” este abuziva prin maniera in care se comporta, se foloseste de putere. citat, asa ca pentru oameni care se lauda ca-s politologi: „The underlying idea may have been that the majority can do whatever it wants to do because it is the majority. This is obviously a misconception of democracy. Democracy cannot be reduced to the rule of the majority; majority rule is limited by the Constitution and by law, primarily in order to safeguard the interests of minorities”
si pentru ca pana si ponta citeaza, mai noi, sursa: http://www.scribd.com/doc/ 117124113/Raport-Comisia-de-la-Veneția.

oricum, amuzante sunt tacerile voastre. in cazul de fata, ironiile si criticile sunt doar la adresa unei tabere.
in alte cazuri, cum e icr, tacerea e asurzitoare.

2. Mircea - februarie 25, 2013

@berenger: Atata timp cat Constitutia permite acest comportament „abuziv” si atata timp cat opozitia (mica asa cum este ea) nu spune nimic, nu este nimic abuziv in asta. Mai abuziva mi s-a parut majoritatea din 2008, PDL-PSD, care nu era legitimata de vot (alianta post-electorala), atata timp cat votantii PDL si cei ai PSD votasera si impotriva celorlati. Si in conditiile acestei majoritati zdrobitoare, in 2008 PNL era extrem de vocal, chiar daca nu conta in ecuatie. Acum PDL nu face decat sa taca malc.

berenger - februarie 25, 2013

adevarul adevarat e ca puterea se poate manifesta cum vrea fara nicio problema atata vreme cat are sustinatori ca tine. asa e, laudati-i. pentru ca o insusire abuziva a puterii de catre unii e scuza si explicatia perfecta pentru manifestarea abuziva a puterii de catre altii. ceea ce s-a intamplat trebuie sa se mai intample. mareata logica…

3. ivi - februarie 25, 2013

In sfarsit un articol care arata ce se vedea de la o posta …”impostura pdl-ului si a telectualilor lui basisti asa zis reformisti” ca ar fi de dreapta …si il desfid pe orice intelectual care promoveaza ”dreapta” fără să fi fost nici macar o zi cel putin ”liber profesionist / free lancer / intrerpinzator”, etc. (asa cum sunt telectualii basisti…)
…insa finalul articolului e lamentabil, daca ”definesti scopul dreptei prin mijloc” (sau doar prin mijloc…)

@berenger – devii din ce in ce mai penibil… (mai invata logica, epistemologie, metodologie, etc….)

berenger - februarie 25, 2013

ce-ar di daca m-ai ignora, pur si simplu?

4. didi - februarie 27, 2013

Ce scrii tu aici este apa de ploaie. Macovei nu si-a prezentat motiunea ci niste intentii. In Motiune ar trebui sa fie principiile si valorile pe care le sprijina


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: