jump to navigation

Tema anului politic 2013: revizuirea Constituţiei decembrie 15, 2012

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Tema anului 2013 va fi cea a revizuirii Constituţiei.
Politic, această temă este cea care are potenţialul de a rupe Uniunea Social Liberală şi de a polariza scena în două noi tabere: o tabără „prezidenţialistă”, care va milita pentru o republică prezidenţială sau semi-prezidenţială şi o tabără „parlamentară”, care va milita pentru o republică parlamentară. Deja vedem cum tema aceasta provoacă declaraţii contradictorii în interiorul USL.
Tema monarhistă, vehiculată din raţiuni electorale şi anti-Băsescu (jignirile preşedintelui la adresa Regelui au fost singura cauză a reacţiilor filo-monarhiste ale USL), este condamnată la uitare şi moarte lentă. Maurul monarhist şi-a făcut datoria, maurul monarhist poate să moară.

Dar Constituţia mai are o miză: a viitorului regim politic al României. Ceea ce numim „băsism” nu este altceva decât regimul gândit de Adrian Năstase şi de PSD-ul său. Băsescu a fost un preşedinte constituţional în măsura în care actuala Constituţie a fost revizuită în aşa fel încât interpretarea prerogativelor prezidenţiale să îl poată favoriza pe acesta, păstrându-se aparenţa de democraţie.
De altfel degradarea regimului democratic din România nu a început cu Traian Băsescu ci în timpul guvernării Năstase, punctul nevralgic fiind adoptarea revizuirii Constituţiei din toamna lui 2003. Adoptarea aceea s-a făcut printr-un referendum fraudat, fraudă consimţită de către toate partidele şi autorităţile statului şi făcută sub privirea îngăduitoare a puterilor străine.
Iar ceea ce se fundamentează pe o fraudă nu poate să fie decât fraudulos….

Viitoarea revizuire a Constituţiei nu pare să fie nici ea obiectul şi subiectul unor dezbateri publice reale, unei reflecţii mature, pe termen lung, pline de responsabilitate. La fel ca orice lege, Constituţia se vrea modificată pentru a răspunde unor nevoi politice imediate  iar dezbaterile vor avea, foarte probabil, nuanţe populiste.

De aceea este obligaţia noastră, a societăţii civile, să discutăm foarte serios şi foarte responsabil chestiunea revizuirii Constituţiei, pregătindu-ne inclusiv să blocăm prin boicot, o revizuire a Constituţiei care să ne arunce din răul năstaseo-băsescian în cine ştie ce alt experiment politic nedemocratic.

Reclame

Comentarii»

1. Valentin Berceanu - decembrie 15, 2012

Ești magistral, meștere Duca! Săracul de el cum e tovarășul Băsescu un mic inocent prins în meandrele lui Năstase… Cred că e cea mai tare frază pe care am citit-o anul asta: ” Ceea ce numim “băsism” nu este altceva decât regimul gândit de Adrian Năstase”. Noh, e bine, zic. După ce l-ai ridicat în slăvi pe MRU de l-ai făcut apostolul dreptei care e condamnat să facă scanderberg cu tot USL-ul, acum ai reușit să-l speli și pe celălalt ticălos al neamului. Săracu’ Trăienel, cum a venit el cu cele mai bune intenții, dar sistemul asta ticăloșit din vina lui Năstase…

2. Rux - decembrie 16, 2012

Dan, cred ca ceea ce voia sa spuna Bogdan este ca doar ceea ce s-a intamplat inainte a facut posibil ceea ce s-a intamplat dupa. Ca exista o premisa a tot ceea ce am trait in ultimii ani si aceea a fost stabilita inainte. La fel cum acum traim ceea ce au facut posibil ultimii ani.

3. Ioan Moisin - decembrie 27, 2012

REVIZUIREA CONSTITUTIEI. SENATORUL IOAN MOISIN
A REDESCHIS CALEA REVIZUIRII CONSTITUTIEI, ASTFEL
INCAT POPORUL SA POATA DECIDE ABANDONAREA FORMEI REPUBLICANE DE GUVERNAMANT (22 FEBRUARIE 1999)
În declaratia politica din 22 februarie 1999, Senatorul Ioan Moisin a atras atentia asupra faptului ca forma de guvernamant monarhica exista la noi din vechime, in timp ce forma republicana a fost introdusa fortat de comunisti.
Analizand problema raportului dintre art. 148 şi art. 2 din Constitutie, el a aratat dreptul suveran al poporului de a alege oricand intre republica si monarhie.
A fost prima tentativa de modificare a Constitutiei adoptate după Revoluţie. Oferim mai jos declaratia, publicată apoi în Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 21, 5 martie 1999, p. 12:
„Domnul Ioan Moisin:
Domnule presedinte de sedinţa,
Stimati colegi,
Declaratia mea se refera la problema raportului dintre art. 148 şi art. 2 din Constitutia Romaniei.
În art. 148 din Constitutia Romaniei, 1991, se prevad limitele revizuirii Constitutiei. Nu avem obiectii fata de nici una, cu exceptia celei privind forma republicana de guvernamant. Ea nu este
o mostenire strabuna, cum ar fi teritoriul national istoric sau limba romana ca limba nationala, pe care nici-o generatie viitoare, după cum nici generatia actuala, nu are dreptul sa le revizuiasca.
Forma republicana de guvernamant a fost introdusa la noi, pentru prima data, de catre comunisti si a fost impusa in art. 148 din Constitutie ca nerevizuibila sub regimul criptocomunist
existent în 1991. Cu siguranta că taranii sau muncitorii care au acceptat, în bloc, articolele acestei Constitutii, prin referendum, nu s-au sesizat tocmai de alin. 1 al art. 148. Acest alineat are doua
implicatii:
a) incalca traditia constitutional –democratica a Romaniei. Nici-o Constitutie democratica anterioara nu prevedea o atare limitare a revizuirii. Dimpotriva, prevedeau posibilitatea revizuirii fara nici-o restrictie. Astfel, Constitutia din 1866 prevedea la art. 129, citez: „puterea legiuitoare are dreptul de a declara ca este trebuinta a se supune reviziunei dispozitiunile din Constitutiune, anume aratate” – şi se referea la toate. Constitutia din 1923 arata la art. 129, citez:
„Constitutiunea poate fi revizuita , in total sau in parte, din initiativa regelui sau oricăreia din Adunarile legiuitoare”. Era, deci, şi mai permisiva. Nici macar regimul comunist nu a impus o limitare a revizuirii. Astfel, Constitutia din 1952 preciza la art. 105, citez: „Constitutia Republicii Populare Romane poate fi modificata numai prin lege votata de Marea Adunare Nationala”, iar Constitutia din 1965 nici nu pomenea de acest subiect.
Pe scurt, Constitutia din 1991 a impus o limitare fara precedent, la care nici antidemocratii nu au avut curajul sa recurga.
b) a doua implicatie este aceea că art. 148 incalca prevederile art. 2 din Constitutia actuala, care arata, citez: „suveranitatea naţionala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative şi prin referendum” – alin. (1).
Evident, suveranitatea presupune şi dreptul de modificare a Constitutiei. Spre exemplu, în Constitutia din 1923, suveranul putea avea initiativa modificarii Constitutiei.
Sa ne gandim ca nici Constitutiile regaliste nu au impus o limita a suveranitatii poporului, ceea ce a facut astazi ca sa putem avea o republica. Bun. Poporul a aprobat in 1991. Poate sa o
tina tot aşa cat doreste, dar în viitor, candva, daca nu mai vrea republica, daca el va vrea altceva, iar Constitutia il va opri sa-si manifeste optiunea suverana, ce suveranitate a poporului mai este aceea? Si cum poate o generatie sa hotarasca asupra optiunii, la fel de suverane, a unei generatii viitoare, care poate fi totusi alta?
Asa se strecoara un principiu nedemocratic într-o societate democratica. Urmarile nu pot fi salutare.
Intorcandu-ne la art. 148, intrucat se prevede existenta limitelor revizuirii, nu putem sa cerem o revizuire directa a prevederilor continute in el, cu privire la forma republicana de guvernamant.
Dar observăm ca nici un articol din Constitutia actuala nu prevede interzicerea unei actiuni legislative de revizuire a limitei de revizuire. Pornind de pe acest teren inatacabil, voi initia un proiect de lege privind revizuirea limitei de revizuire prevazuta in Constitutia actuala. Prin aprobarea unei asemenea initiative, conform procedurii de revizuire a Constitutiei, s-ar restitui, in sfarsit, poporului dreptul integral la exercitarea suveranitatii. Va multumesc”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: