jump to navigation

Gânduri despre Mihai Răzvan Ungureanu noiembrie 12, 2012

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Elena Udrea îşi vede de campanie liniştită. Se pupă cu populaţia din colegiul ei, se simte bine pe acolo, croşetează, face sarmale şi cumpără covoare persane made in China, sau ce o mai face. Totul este idilic, pare o campanie electorală perfectă. Numai răutăcioşeniile presei mondene ne mai aduc aminte că această doamnă Udrea este personajul negativ principal al regimului PDL, că imaginea ei a fost asociată cu cele mai odioase personaje feminine din istoria noastră, că sondajele o arată ca persoana cu cea mai proastă imagine din această ţărişoară.
Mihai Răzvan Ungureanu, care nu a apucat să fie 3 luni premier, cu o celebritate negativă legată doar de cheltuielile (nu mai puţin extravagante decât ale altor guverne) cu protocolul şi amintirea unei adolescenţe uteciste, nu are aceiaşi campanie liniştită. Este huiduit pe oriunde apare, se fac contra-manifestaţii la practic toate ieşirile sale mai mult sau mai puţin electorale, este tocat la toate televiziunile pentru fiecare îmbucătură şi orice cuvânt ieşit din gura sa este supus unei exegeze agresive.
Anormal, nu?

Oare de ce această diferenţă? Să fie MRU un personaj cu amprenta negativă mai puternică decât Elena Udrea?

Răspunsurile, cred eu, sunt multiple. Mai întâi, este clar că MRU este victima celei mai agresive campanii din partea adversarilor politici- USL. De ce el şi nu Udrea? Sau Blaga? Pentru că …el nu este ca Udrea sau Blaga. Este un politician care vine din alt film, deloc fesenist. E un intelectual incontestabil, ca director al SIE a fost, alături de colegii de la SRI şi celelalte servicii, unul din artizanii imaginii noastre pozitive în lume, dar şi a alianţelor bune în care ţara noastră se găseşte.
Nu a fost niciun premier rău. Nu poţi să îl compari cu servilul Boc, aşa cum nu poţi să îl compari (dată fiind scurtimea mandatului) cu premierii bine cotaţi din istoria noastră post-decembristă. Categoric a fost un premier mai decent, cel puţin la capitolul imagine externă, decât dr. Victor Ponta, deloc simpaticul nostru plagiator.

Dar MRU este şi victima împunsăturilor din interiorul nefericitei alianţe ARD. Motivele sunt acelea că are o imagine mai bună decât oricare dintre liderii PDL şi la ani lumină de cea a celorlalţi colegi de alianţe: Pavelescu şi Neamţu.
Este clar că potenţialul politic al lui Ungureanu nu este unul mic şi că oricare din partidele din ARD, dacă ar dori să supravieţuiască onorabil politicii din viitor, va avea nevoie de un lider ca Ungureanu. Nu de alta, dar altul nu se mai găseşte: iar cu Blaga, Pavelescu şi Neamţu ai garanţia că „dreapta românească” îşi va păstra ghilimelele (cu MRU poate mai pierde o virguliţă pe acolo- nu sunt un idealist).
De aceea MRU nu poate conta pe susţinerea reală a colegilor săi de alianţă. Aceştia fie îl atacă direct şi violent (Mihail Neamţu) fie îl „lucrează” după metode feseniste.

Însă MRU mai este şi victima Forţei Civice, partiduleţul nefericit pe care l-a cumpărat ca să facă politică. Nu este ajutat chiar cu nimic de propriul său partid: nu are oameni care să îi organizeze bine evenimentele, care să asigure protecţia imaginii sale, care să contribuie la buna desfăşurare a evenimentelor. Practic este lăsat singur (SPP-ul nu se pune- mai mult rău îi face la capitolul imagine).

Ce cred eu că ar trebui să facă?

Este tot mai evident că MRU este prins într-o bătălie menită să îi distrugă imaginea. Iar această bătălie pare a fi deja câştigată de adversarii săi: Ungureanu nu mai poate să iasă bine din nicio dezbatere publică.
Poate că va ajunge totuşi senator (candidează în feuda lui Falcă), dar acest lucru nu va repara cu nimic propria sa imagine.
De aceea din punctul meu de vedere leacul este următorul:

1. Să denunţe ferm alianţa ARD- oricum un „maglavais” penibil, care nici măcar scorul de la locale al PDL nu prea poate să îl obţină.
2. Să renunţe la candidatura pentru Senat.
3. Să se întoarcă în societatea civilă, la Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta şi de acolo să înceapă coordonarea unei construcţii coerente de dreapta.
4. Fie să reformeze la sânge Forţa Civică, fie să renunţe la acest partiduleţ care din inutil a devenit chiar periculos pentru propria sa imagine.

Şi, desigur, să aştepte 2013, când va trebui să se construiască ceva serios în contrapondere la USL. Iar el poate că este cel mai nimerit să o facă.

Reclame

Comentarii»

1. Valentin Berceanu - noiembrie 13, 2012

El? Unul singur, de unul singur, construieste o contrapondere la USL? Nu cumva il cheama si Isus Hristos in cercul intim de prieteni?
Atit de multe limbi, atit de putina vreme…

2. Ivi - noiembrie 13, 2012

Sa inteleg că al tău comentariu este MeReU de tip ”cobe”, dar de această dată despre o ”vită de Kobe”?!?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: