jump to navigation

Suspendare, circ politic şi enervări estivale. Un răspuns iulie 4, 2012

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Când să închid calculatorul, să mă pun la un pahar de vin şi un film, am fost chestionat de un amic de pe Facebook:

„Auzi, tu te-ai dat cu Băsescu? Ce te-a apucat?”

Răspunsul vreau să îl fac public. NU. Nu m-am dat cu Băsescu. Vreau ca Băsescu să fie demis, să dispară din viaţa politică românească.
Însă aceasta nu pentru că mi s-a pus mie pata pe Băsescu ci din motive foarte obiective:

1. Băsescu a încălcat flagrant Constituţia şi cadrele Statului de drept pentru a face politică aşa cum îi place lui.
2. Băsescu a pus România în nenumărate situaţii imposibile (aduc aminte doar de episodul din 2009, când pentru două luni de zile România nu a avut în plină criză economică niciun guvern doar pentru că…domnul Băsescu nu avea chef să numească pe altcineva decât pe Boc)
3. Băsescu a manipulat instituţiile statului în aşa fel încât să poată să fie sigur că ţara merge după placul său.
4. Băsescu a minţit, insultat şi luat peste picior, după bunul plac, opinia publică românească.

Într-un rezumat, Băsescu a dorit şi a şi reuşit să conducă această ţară după bunul-plac. Ceea ce este inadmisibil într-o democraţie.

Atunci de ce îmi intrig amicul şi pe mulţi dintre cititori?

Pentru că actuala guvernare USL, deşi are doar 2 luni de când a venit la putere se remarcă prin practici îngrijorătoare pentru viitorul ţării. Ordonanţe de urgenţe date pentru toate prostiile, modificarea regulilor jocului în timpul jocului, desanturi agresive ale unor miniştri şi secretari de stat în instituţii care nu-şi fac treaba după bunul-plac al premierului, sfidarea Curţii Constituţionale, ton revanşard şi belicos, înlocuirea oamenilor „lor” cu oamenii „noştri”, iată unicele caracteristici ale acestor prime două luni de guvernare.

Ba nu. E mai mult. Avem miniştri incompetenţi şi incompatibili. Avem un premier plagiator dar care, ajutat de colegii săi de partid, încearcă să ne aburească în faţa unei evidenţe pentru a evita demisia, unicul comportament acceptabil la nivel european pentru un demnitar prins ca fiind vinovat de furt intelectual.

Acum, când situaţia nu e deloc roză, criza economică este o realitate cotidiană, povestea cu plagiatul nu mai poate fi oprită (având deja efecte pe plan extern) iar amestecul de incompetenţă şi ticăloşie al noului regim devine tot mai vizibil, unica soluţie de imagine se pare că a devenit bătălia cu Băsescu (devenit oricum, din ianuarie, cel mai urât dintre români).
Ca atare, făcând exact acelaşi lucru pentru care Băsescu merită suspendat, useliştii au început să modifice repejor, nedemocratic, deloc transparent procedurile de suspendare a şefului statului, de acaparare a instituţiilor.
Noroc cu UE că altfel ne trezeam şi cu o Curte Constituţională exclusiv uselistă…. Măgăria a fost oprită la timp, probabil la presiuni externe….

De aceea dilema mea este firească. Fiind bucuros de faptul că USL, prin acest comportament sfidător pentru Statul de drept şi democraţie, mă scapă de Băsescu, nu mă fac complice la subminarea democraţiei de către noul regim? Eu zic că DA şi de aceea refuz să o fac.

Desigur, alţi amici o să îmi spună că suntem în război. Nu. Nu suntem în niciun război. Suntem în plin circ…. Şi chiar dacă ar fi un război, este un război în care democraţia pierde oricum. Aşa că….nu pot să fiu de nicio parte în acest conflict.

Post Scriptum:
Mi se pare amuzant să îi reproşezi între altele lui Băsescu lipsa de respect faţă de Curtea Constituţională când premierul şi viitorul preşedinte al noului regim s-au remarcat în ultima săptămână prin declaraţii dispreţuitoare şi…încălcarea unei decizii (e drept, nepublicate, din moment ce Monitorul Oficial a fost trecut în subordinea premierului) a Curţii…

Reclame

Comentarii»

1. berenger - iulie 5, 2012

cati ca tine? vad ca e o bucurie imensa prin tara: sa-l dai jos pe basescu, daramand democratia….

2. Oliver - iulie 6, 2012

Veti vota cu Da sau NU?

Bogdan Duca - iulie 6, 2012

Inca ma gandesc.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: