jump to navigation

O analiză electorală de…duminică după-amiaza iulie 1, 2012

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Prietenul meu, Tudor Mihăescu, a scris un text în care denunţa mila, duioşia şi chiar „mistica” unor liberali ce nu cred că USL ar trebui să câştige alegerile cu peste 70 de procente, nici că PD-L ar trebui să dispară de pe scena politică românească.

Personal vreau ca PDL (şi PSD- plus racilele feseniste de prin PNL) să dispară din viaţa politică. Aceasta pentru că experienţa tuturor guvernelor de descendenţă fesenistă ne arată că oamenii ăştia au o incapacitate ontologizată (ca să folosesc şi eu cuvinte mari) de a respecta regulile jocului politic, chiar şi atunci când aceste reguli sunt stabilite tot de ei- ceea ce e şi mai odios.

Pot să consolez pe prietenii „mistici” ai lui Tudor. PDL nu va muri, nu are cum, ci va scoate un scor onorabil la alegerile din toamnă. De ce? Deoarece dacă ne uităm pe rezultatele votului politic (alegerea candidaţilor la Consiliile Judeţene- unde chiar votezi sigla unui partid, nu oameni) de la alegerile locale, vedem câteva lucruri interesante:

USL nu a obţinut decât 49,80 %, ceea ce confirmă ceea ce politologii (inclusiv subsemnatul) au subliniat de o mie de ori: în acest gen de coaliţii politice nu se aplică aritmetica (procentele PSD plus cele ale PNL) şi de obicei poţi să fii mulţumit dacă nu scazi prea mult. Politicienii nu ne-au crezut, i-au preferat pe consultanţii lor (gen Bogdan Teodorescu), care ca să „împuşte banul” le ofereau sondaje în care USL se apropia vertiginos de 65- 70 %.
Da. USL a înroşit harta ţării, cucerind-o practic datorită alegerii primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene într-un singur tur, metodă nedemocratică, pregătită de PDL pentru sine…dar utilă USL-ului. În toamnă ar fi putut înroşi şi Parlamentul dacă VUM-ul nu ar fi fost declarat (pe drept) ca fiind neconstituţional.

PDL a pierdut, mult, dar nu atât de mult încât să se pună problema dispariţiei lui. Poate doar a dispariţiei lui din acest legislativ în contextul în care USL se pare că a decretat traseismul politic ca fiind foarte moral, atunci când el este beneficiarul.
PDL a obţinut, ţinând cont de acelaşi criteriu, al votului politic 15,29 procente.

În contextul în care la toamnă nu se vor modifica lucrurile în mod extraordinar (de exemplu ruperea USL), lucrurile sunt deja previzibile. USL va coborî spre 45 de procente, ceea ce ar putea să îi asigure o majoritate decentă în Parlament, cu ajutorul minorităţilor naţionale.
PDL va creşte, depăşind 25 de procente, readunând în jurul său diverse formaţiuni politice şi civice de dreapta sau pretins de dreapta.
PP-DD va dispărea din cărţi, electoratul său populist urmând să nu mai iasă la vot (dezamăgit de alegerile din această vară care nu a provocat schimbarea).
UDMR va fi …la fel, cu cele 5 procente ale sale din Parlament.

Dar anul acesta nu este deloc un an previzibil. Guvernarea USL nu a început sub cele mai bune auspicii. Promisiunile electorale nu pot fi onorate sau sunt amânate, ceea ce descurajează electorat.
Mai mult, Băsescu şi PDL au intrat într-o contra-ofensivă puternică, atacând USL în multele sale puncte sensibile. Departe de a inspira încredere, guvernul Ponta s-a remarcat în nici 2 luni prin faptul că a avut 3 miniştri incompatibili legal sau moral cu funcţiile ocupate. Nici premierul Victor Ponta nu stă mai bine, fiind în mijlocul unui scandal de plagiat ce, mai devreme sau mai târziu, se va concluziona cu demisia sa inevitabilă (deh, acestea sunt standardele ueuropene). Dacă Ponta va amâna această demisie până spre campania electorală- s-ar putea să fie o lovitură teribilă pentru USL).

USL este constant în defensivă, incapabil să convingă mediatic. Un bun exemplu este afacerea ICR, unde intervenţia guvernului nu a făcut altceva decât să transforme pe un om ce concura la notorietate negativă cu Elena Udrea (Patapievici) într-un soi de erou al societăţii civile.

Nu mai vorbim de faptul că situaţia economică nu se anunţă a fi una roză. Şi nu numai în România ci în toată UEuropa, ceea ce nu poate să umple guvernul USL de speranţa că va putea confirma la nivel de politici sociale.

O discuţie ce trebuie purtată este cea cu privire la suspendarea lui Băsescu. Aceasta este o armă cu două tăişuri. Ea poate să salveze USL dar poate în acelaşi timp să îl salveze pe Băsescu şi PDL-ul. De aceea USL va trebui să îşi aleagă cât mai bine momentul şi strategia. Însă la cum îi provoacă Băsescu şi la cum reacţionează USL-ul acestor provocări, tare mă tem că USL nu va profita de acest moment.

Dacă Băsescu va fi demis, va fi, probabil într-un referendum anemic, cu o prezenţă la vot de 30 de procente şi la un scor atât de strâns, încât electoratul se va gândi de două ori după aceea la acest moment. Să nu uităm de experienţa lui 2007, când Băsescu a obţinut un rezultat zdrobitor la referendum tocmai din cauza lipsei de credibilitate şi anemiei celor care l-au suspendat atunci…. Care sunt aceiaşi cu cei ce vor să îl suspende şi acum :).

Reclame

Comentarii»

1. TIBERIU - iulie 1, 2012

ORIUNDE BATE O INIMA DE ROMAN ! VA ROG SA DINTRIBUITI ACEST ,,EVENIMENT ,, DE MAXIMA IMPORTANTA , PENTRU ROMANIA ! UNIREA TUTUROR ROMANILOR DIN TARA SI DIN TOATE COLTURILE LUMII ! JOS CU JIGODIILE CARE NE-AU INGENUCHIAT TARA INTREAGA DIN 89 SI PINA AZI ! ROMANI , UNITI-VA SI LUPTATI PENTRU SALVAREA ROMANIEI ! RASCOALA , RAZVRATIRE , REVOLTA , ADEVARATA REVOLUTIE A TUTUROR ROMANILOR 2012 ! USL=PDL=PSD=PNL=UDMR=PPDD=………..=JUDECATORI=PROCURORI , AVOCATI=…….=JANDARMERIA=POLITIA=……= JEGURILE PENALE ALE ROMANIEI !!! UNITATE SI SOLIDARIETATE INTRE SI PENTRU TOATE POPOARELE IN CRIZA SI IN RAZBOI ! PASTE FARA MIEL NU E PASTE ! FARA SACRIFICIU SI CREDINTA NU SE CASIGA NIMIC ! TARA ARE NEVOIE DE UN ,,MIEL,, SI DE UN VLAD TEPES ! UNICA SOLUTIE , INCA O REVOLUTIE !

2. ba dorim ... etc - iulie 1, 2012

Dupa cum ati vazut nici PENELE nu da un scuipat pe cluburile voastre de aiurea!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: