jump to navigation

De ce sunt supărat pe Victor Ponta şi pe cei ca el iunie 29, 2012

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Unii mă întreabă de ce mi s-a pus „pata” pe Victor Ponta şi pe plagiatul său.

Iată de ce. Eu fac parte din acea categorie de oameni care studiază pentru că vor să înţeleagă şi nu pentru că vor să promoveze pe baza studiilor lor. Din Facultatea de Teologie am fost frământat de ceea ce aş numi problema teologico-politică şi tot ceea ce am produs pe plan intelectual (de la licenţă, dizertaţie, doctorat, participări la conferinţe, dezbateri academice, lucrări) a fost legat de această problemă.
Victor Ponta nu a fost aşa. A fost un om care a dorit să parvină. Calea cea mai comodă intelectual pentru el a fost dreptul. După care s-a apucat de politică, mai rentabilă…. Bravo lui.
Ce mi se pare trist, revoltător şi frustrant este faptul că lui Victor Ponta nu i-a ajuns doar cariera politică. A vrut mai mult, a vrut să devină doctor în drept, cadru universitar, să îşi acorde un „ştaif” academic pe care iată că nu şi-l putea permite. Şi după propria sa declaraţie (că e dispus să renunţe la titlul de doctor) nici măcar nu i se pare important….

Asemenea lui sunt o grămadă de personaje care nu îşi cunosc lungul nasului, care vor mai mult decât merită şi ar putea să facă dacă ar urma căile legale. Sunt oameni care s-au făcut pe ei înşişi universitari prin fraudă (plagiate, opere scrise de alţii şi doar semnate de ei, mită, trafic de influenţă), au pus mâna pe mediul academic de la noi. Ei sunt peste tot, la universităţi de stat şi private, în institute de cercetare, în Academie….
Nu le pasă de dezbaterea academică şi intelectuală care oricum îi depăşeşte. Nu sunt frământaţi de vreo Idee. Cultura lor este de obicei o spoială, morga lor academică este de fapt o mască conferită nu de o operă ci de infatuarea funcţiilor şi poziţiilor care i-au transformat în „erudiţi”.
Ei nu muncesc pentru propria lor carieră academică. Bifează colocvii organizate pentru ei, plagiază, publică „opere” la edituri obscure şi de multe ori crează între ei un soi de reţea prin care se întreţin şi promovează.
Nu au problemele cercetătorului adevărat. Nu ştiu că un articol academic serios poate să îţi ia şi un an de viaţă (şi încă unul până la publicare). Nu au ambiţii „ISI”, publică pe oriunde sunt invitaţi, lucrări scrise de alţii… Nu au nici măcar vreo jenă pentru faptul că nu sunt altceva decât nişte baloane de săpun…..

Dar sunt peste tot. Nu ai loc de ei. Se promovează între ei. Asistenţii lor, de multe ori nişte făcături intelectuale ca şi ei, au prioritate înaintea ta la orice concurs. Universităţile se laudă cu ei (e mai bine să ai profesor un premier, fie şi el impotent academic) decât un cercetător serios, care vrea să….cunoască, nu doar să dea bine.

Datorită lor mediul academic românesc este la fundul grămezii. Datorită lor Universităţile noastre sunt la ani-lumină de cele europene, datorită lor cercetătorii noştri sunt obligaţi să plece şi să trăiască pe alte meleaguri din bursă în bursă….

De asta mi s-a pus „pata” pe Victor Ponta şi cei ca el. Pentru că nu numai că sunt nişte frauduloşi şi incompetenţi dar nici nu lasă pe alţii, mai competenţi, să îşi facă treaba…..

Reclame

Comentarii»

1. berenger1 - iunie 30, 2012

„Pentru că nu numai că sunt nişte frauduloşi şi incompetenţi dar nici nu lasă pe alţii, mai competenţi, să îşi facă treaba…”
lucrul acesta, mai ales in cazul lui ponta, este valabil si in politica, nu doar in mediul academic. mai grav ca in politica impun si abuzul, care se transforma, incetul cu incetul, in autocratie. iar daca tu, si altii ca tine, sunteti oripilati de plagiatul lui ponta, dar il sprijiniti politic, pe el si factiunea politică reprezentată de el, sunteti in aceeasi masura responsabili de frauda si incompetenta lor, dar si de abuzul de putere, pentru ca actiunile lor sunt legitimate de sprijinul vostru politic.

2. radu - iunie 30, 2012

Bogdan, nu te grabi sa cazi in plasa diversionistilor basisti inainte de a verifica, sau inainte de a-ti pune macar niste intrebari.
1. ce legitimitate are sa se pronunte despre „plagiatul” lui Ponta un Mircea Miclea, el insusi acuzat de un plagiat neverificat pana la capat, psiholog, deci nu om de drept, membru PD si fost consilier prezidential?
2. ce credibilitate pot avea membrii unui consiliu care nu s-a intrunit in cvorum (13 membri in loc de 14, cum mintea MRU), compus din membri fara legatura cu dreptul si majoritatea numiti pe criterii politice de Funeriu? Nu discut valoarea lor profesionala, dar atrag atentia asupra intereselor politice.
4. ce drept avea sa se antepronunte un Andruh, chimist numit de Funberiu?
5. nu era normal ca despre paginile acuzate de a fi fost plagiate sa se fi pronuntat o comisie de oameni de drept, din tara si strainatate, fara suspiciune de partizanat politic?
5. nu e normal sa te intrebi, dincolo de toate acuzele, daca teza asta injurata de toti nechematii nu aduce totusi ceva valoros si personal, avand in vedere ca Ponta a fost unul dintre artizantii Curtii Penale Europene?
6. Nu e aberant sa arunci cu rahat in Ponta in timp ce Gabriel Oprea, un troglodit, e coordonator de doctorate si nimeni nu l-a cautat la lucrari, in timp ce Kovesi, cu „plagiatul” cat al lui Ponta, e inalbita de aceeasi comisie de habarnisti basisti in ale dreptului, in timp ce un tip fara diplome echivalate (Funebriu) acuza pe cai tenebroase la comanda politica si in timp ce seful lui de la ICR (Patapievici) primeste o bursa postdoctorala fara sa aiba doctorat?
Nu-i aberant ca Nastase sa ia doi ani cu executare intr-un dosar fara probe concrete, care a depasit termenul de prescriptie si asupra caruia s-au facut presiuni politice cat casa, in timp cu Huidu, care a omorat trei oameni, ia doi ani cu suspendare?
Arata-mi unul, UNUL SINGUR, dintre apropiatii lui Basescu (nu plevusca pedista ca Boldea, Apostu sau Pasat) care sa fi avut de suferit de pe urma justitiei basiste, facute cu serviciile secrete ca pe vremea comunismului!
Ori ii dam pe toti in gat, ori ne abtinem sa aruncam cu piatra pe neverificate, zau asa.

3. radu - iunie 30, 2012

Inca una: un document oficial PSD arata ca din cei 13 membri ai CNATDR 13 sunt membri PD, fosti membri ai comisiilor prezidentiale plus un prefect numit de baba in ultima zi de mandat. Plus de asta, CNATDR avea dreptul sa se pronunte doar asupra tezelor de doctorat sustinute dupa aprilie 2012.
Ramane de clarificat problema plagiatului din Vasile Cretu. Nu neg ca nu sunt probleme reale in lucrarea lui Ponta, dar ponderea lor e in marja de toleranta a peste 90% din tezele de drept sustinute in Ro, iar originalitatea contributiei de ansamblu este una reala. Daca luam la puricat toate tezele de doctorat din Ro, pariez ca nu vom gasi nici macar un singur profesor care sa nu fi coordonat sau supervizat, fara sa stie, macar o lucrare cu elemente de plagiat.

4. radu - iunie 30, 2012

10 membri PD din 13 🙂

5. Ioan - iulie 4, 2012

Un articol pertinent. Felicitari!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: