jump to navigation

Hai să fim serioşi şi să desfiinţăm ICR-ul iunie 14, 2012

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

in nou despre ICR…
Foarte multă lume laudă dinamismul ICR din ultimii ani. Patapievici este văzut ca un bun manager, ca un om cu viziune, ca un excelent strateg, ICR-ul putându-se lăuda cu o mare vizibilitate, oareşce celebritate internaţională şi reuşite culturale. Acest lucru este subliniat prin comparaţia cu perioada lui Augustin Buzura, care a îndrăznit (nemernicul) să promoveze căluşari şi nu artişti contemporani.
Dar care sunt aceste reuşite culturale? Hai să fim serioşi şi duri:

– Patapievici nu a fost un bun manager ci un bun cheltuitor, al unui Institut ce a fost protejat financiar tocmai pentru a plăti serviciile aduse de unii intelectuali partidului.
-Patapievici nu a fost un preşedinte cu viziune al ICR ci doar a încercat să împace şi capra, şi varza, investind în promovarea unor „arte” şi spectacole „la modă”, în trend, în paralel cu perierea financiară a prietenilor politici şi de idei. Astfel ICR a devenit promotorul „culturii” gay, a unei pseudo-arte pe care doar snobii refuză să o considere stupidă, al oricărui răhăţiş la modă.

Orice om care cunoaşte cât de cât cultura română şi are o doză de sinceritate, ştie că poporul nostru nu poate să intre în concurenţă cu marile culturi europene nu pentru că nu am avea artişti, filosofi, scriitori individuali de mare valoare ci pentru că nu avem şcoli, curente, tradiţie şi continuitate în viaţa culturală românească.
Unul din cei care şi-a asumat acest curaj şi sinceritate a fost chiar Horia Patapievici, care poate că a identificat mai bine ca mulţi sincopele şi snobismul ce a caracterizat naşterea culturii române moderne.
Unica cultură română ce poate fi definită ca atare, care poate fi înţeleasă organic, care poate fi definită ca atare este cultura populară.
Deci, ce este mai cultură română? Mimetismul artistic sincopat a la Zacusca Senzual? Sau căluşarii, pentru care i se scot periodic ochii lui Augustin Buzura?
Şi dacă avem doar căluşari, colinde, ceva artă culinară şi costume populare, de ce nu ar fi suficiente resursele alocate de MAE şi de Ministerul Culturii pentru promovarea culturii române peste hotare?

ICR-ul s-a implicat şi în bătălii culturale care arată că dacă există nişte mize unitare ale culturii române, acestea sunt similare cu cele ale microbiştilor.
Prin traducerea şi promovarea lui Mircea Cărtărescu, ICR a făcut lobby pentru candidatura acestuia la Nobel. În orice ţară democratică şi liberală, acest lobby al unei instituţii de stat pentru o persoană ar fi fost considerat imoral şi ilegal. În România, el a fost acceptat şi aplaudat în virtutea speculării unei mai vechi (din comunism) obsesii „literare” (pun ghilimelele pentru că nu are nimic în comun cu arta literară): bifarea unui Nobel şi pentru România.
Dar hai să ne imaginăm ce ar fi dacă Nobelul s-ar obţine datorită lobby-ului instituţional al diverselor state. Nu s-ar mai premia arta (deşi, între noi, de mult nu se mai premiază arta ci ideologia) ci forţa de influenţă a unei culturi naţionale sau a alteia. Iar ICR-ul tot ar pierde.

Hai să fim serioşi şi să desfiinţăm ICR-ul. Să fim cinstiţi cu noi şi să înţelegem că nu avem o stricto-sensu o cultură care să merite genul acesta de promovare în lume, că nu avem nici banii ca să ne permitem genul acesta de …aroganţe.

Reclame

Comentarii»

1. ana - iunie 15, 2012

Atunci cum au obtinut Orhan Pamuk, Nadine Gordimer? In rest sunt de acord cu ce ati spus, este de ajuns un atasat cultural pe langa ambasada.
Sunt oameni in tara asta care nu au unde sa locuiasca, stau in case improvizate, copiii care nu merg la scoala….

Bogdan Duca - iunie 15, 2012

Despre povestea cu Nobelul merită să avem o discuţie separată.

2. berenger1 - iunie 18, 2012

icereul nu va fi desfiintat: ”E un act normativ pentru coerență în politica culturală înafară și în acoperirea conceptului de diplomație culturală, pentru că e o dublă, triplă competență aici, a Ministerului de Externe, a Ministerului Culturii și al ICR, pe același subiect. Până acum ICR avea o politică indepe… nu știu… treaba lui… în fine… nu dădea socoteală nimănui. Am avut discuții foarte ample cu Andrei Marga și concluzia a fost că și ICR trebuie să cânte în același cor”. (mircea diaconu)

3. Ioan - iunie 19, 2012

V-am vazut, domnule Duca, la televizor cum sustineati desfiintarea ICR-ului. Sincer, pozitia dumneavoastra este o pozitie politica, din pacate nesustinuta de principii. Am cateva argumente prin care imi intaresc afirmatia:
1. Un argument slab, ad hominem, pe care l-ati utilizat si dumneavoastra de atatea ori in cazul unor intelectuali gen TRU sau Cristian Preda (membri PDL), anume ca si dumneavoastra reprezentati o tabara politica, fiind membru PNL.
2. Un al doilea argument slab – purtati o „ura” personala fata de persoana domnului Patapievici, observata din articolele ce il iau ca tinta pe blogul dumneavoastra si confirmata „din culise” de catre oameni care va cunosc si care stiu ca initial erati unul din favoritii noii generatii de „intelectuali” sustinuti de troica Liiceanu-Plesu-Patapievici, pe filiera Sorin Lavric, dar ca ati deceptionat prin articolele dumneavoastra pline de patos si de patima pentru a suplini lipsa de argumente, fiind, in consecinta, trecut pe linie moarta in relatiile cu acestia, adica nebagat in seama, lucru care v-a deranjat din ce in ce mai mult.
3. Trecand dincolo de aceste argumente slabe, revin la textul articolului dvs. pentru a ilustra si cateva argumete tari, care tin de logica discursului dvs. Concret, ati sustinut ca ICR-ul a facut lobby scriitorului Cartarescu, insa tocmai asta e misiunea unui institut cultural. De ce lui Cartarescu, pentru ca potrivit cifrelor dinaintea venirii la conducerea ICR-ului a echipei Patapievici, Mircea Cartarescu era cel mai bine vandut si apreciat scriitor roman in viata. Asadar, este normala sustinerea? Da, atata timp cat si alti scriitori din noua generatie ca si din vechea generatie, recunoscuti in afara, au fost la fel de sustinuti, dau doar doua exemple din foarte multele exemple de scriitori sustinuti in afara: Filip Florian (din noua generatie), Ana Blandiana (din vechea generatie).
Probabil ca dvs. aveti ceva personal cu d-ul Cartarescu fiindca avati ceva personal cu domnul Liiceanu (care face parte din troica pe care am amintit-o mai sus ca fiind privita de dvs drept un dusman) si implicit cu Humanitas si toti autorii care sunt publicati acolo.
4. Un alt argument tare este legat de faptul ca dvs. contestati situatia in care ICR-ul a promovat si arte, spectacole asa zis „la moda”. Foarte bine ca a facut acest lucru. Astfel au atras fonduri financiare din strainatate si din tara, de sustinere a proiectelor culturale adica, adica bani privati din afara institutiei ICR, lucru care nu s-a intamplat in timpul mandatului Buzura.
In acest fel, pe langa spectacole si arte „la moda” pe care dumneavoastra le incriminati in stilul caracteristic (cu iz „fascistoid”, pe care imi place sa-l denumesc „nyiro jozsef” sau „paunescian”) drept, va citez, „cultura gay”, ICR a fost in stare sa finanteze si proiecte culturale la care tot romanul din strainatate sau din tara a putut lua parte si va ofer alte cateva exemple recente din foarte multele care s-au desfasurat de-a lungul acestor ultimi patru ani:
*Parteneriat ICR Budapesta – Dialektus Festival – una dintre cele mai serioase competiţii europene de film documentar şi antropologic
*Tradiţii pascale şi port naţional românesc la Muzeul Horniman din Londra, în perioada 2 aprilie – 30 iunie 2012 (a propos la faptul ca dvs. faceati aluzie la lipsa promovarii „calusarilor” de catre echipa Patapievici, iata ca nu e adevarat si aceasta promovare se face pe banii englezilor, nu pe banii contribuabilului de cetatenie romana ca pe vremea mandatului Buzura)
*Noaptea Literaturii Europene la București -Zece institute culturale au făcut o selecţie de literatură tradusă din nouă limbi şi publicată în română şi au invitat autori, actori, personalităţi media, care timp de trei ore i-au purtat pe cei prezenti în fascinantul univers al literaturii contemporane. Fundaţia Löwendal (Piața Gh. Cantacuzino nr.1, lângă Parcul Ioanid) găzduieşte acest eveniment de la ora 20.30 până la ora 23.30, chiar în seara în care s-a deschis Târgul de carte Bookfest, prilej cu care autori importanţi invitaţi la Târg au trecut pragul Nopţii Literaturii de la Bucureşti (eveniment realizat pe banii si suportul Institutelor Culturale din strainatate si al Fundaţiei Löwendal)
si exemplele pot continua mult si bine. E de ajuns sa accesati pagina:
http://www.icr.ro/bucuresti/evenimente

5. Ultimul argument tare este legat de limbajul partinic, limbaj tulburat de emotii joase, de ura, invidie, pe care il uzitati in articolul dvs., citez: „servicii aduse de unii intelectuali partidului” (cu referire la Patapievici, Cartarescu et Co. care ar fi sustinut tabara PDL, dvs. situandu-va in opozitiei politice si percepandu-i drept in logica „dusmani PNL-prieteni PNL”) sau „snobii refuza sa o considere stupida”, „rahatis la moda”, „cultura gay” (invective cu care caracterizati activitatea celor care nu corespund cu linia partidului, PNL, insulte care imi aduc aminte de limbajul ce caracteriza „lupta de clasa” pe timpul comunismului).

Altfel, daca imi permiteti o apreciere, am observat in ultimul timp in discursul dvs. o ameliorare in sensul in care atunci cand scrieti despre alte subiecte ce tin de viata politica judecata dvs. pare a fi devenit mai putin partinica, mai putin implicata emotional (fac referire la ultimele articole pe care le-ati publicat in Romania Libera), de aceea sunt surprins de „activismul” in sensul negativ al cuvantului, manifestat de dvs. in acest articol si in interventia de la televizor pe seama subiectului ICR.

In rest, va doresc o zi buna.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: