jump to navigation

Soluţia boc a lui Ponta iunie 4, 2012

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Victor Ponta urmează calea lui Emil Boc: în loc să atace problema, o mai „ajustează” cu foarfeca tăierilor.
În principiu, Ponta are dreptate: la companiile de stat şi în aparatul bugetar propriu-zis există foarte multe salarii nejustificat de mari, aceasta mai ales când vine vorba de conducerea unor companii falimentare, sau cu un profit nejustificat de mic.

Dar soluţia nu este reducerea salariilor (cu un procent derizoriu- „de solidaritate”) ci tranşarea problemelor.
Să luăm exemplul Televiziunii române: un mamut costisitor, cu salariaţi foarte bine plătiţi, cu colaboratori ce primesc sume exagerat de mari, expandat în toată România.
Soluţia acolo nu este „taxa de solidaritate” ci: desfiinţarea posturilor de televiziune inutile şi reducerea lor la 2 mari şi late: TVR 1 (cu studiourile sale din ţară) şi TVR Cultural (că nimeni nu investeşte privat fiind în cultură), acestea două fiind la rândul lor curăţate de angajaţi inutili, plătindu-şi colaboratorii la media pieţei şi nu după criterii de „sinecureală”.
Şi tot aşa peste tot: la companiile de stat, la fiecare minister şi instituţie mai mult sau mai puţin utilă.

Altfel este stupid să crezi că dacă un post inutil plătit cu 100 de milioane de lei pe lună va fi plătit cu 84 de milioane, Statul român va şi funcţiona. Stupid sau….populist.

Dar Victor Ponta, deşi ne tot asigură că nu vrea să înlocuiască clientela pedelistă cu cea uselistă, nu face nimic concret în acest sens. Nu am auzit să fie desfiinţate agenţii inutile, să înceapă reduceri de posturi pe bune în ministere.

Ce vedem este însă un guvern chiar mai numeros decât cele răposate de pe vremea PDL…. Şi acest lucru nu mă poate face să mă gândesc la nimic promiţător….

Şi de fapt este foarte puţin probabil ca Victor Ponta sau oricare alt politician din acest moment, dependenţi de Statul clientelar, să aibă curajul de a lua taurul de coarne.

Exemplul Greciei este unul edificator şi pentru viitorul României: două partide mari, „de dreapta” şi „de stânga”, care nu au curajul de a se atinge de sistemul pe care l-au creat şi care le asigură permanenţa la guvernare, contemplă impotente falimentul şi devierea de la democraţie a ţării lor.

Reclame

Comentarii»

1. marian - iunie 6, 2012

tot imbecil ai ramas…la mai multe discutii cu comunistii (pardon, pensionarii) prin parcul IOR !

apuca-te naibii de citit carti serioase…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: