jump to navigation

Despre demiteri, busturi şi anticomunism Mai 30, 2012

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

După cum probabil ştiţi, a sosit momentul schimbării conducerii IICCMER. Ioan Stanomir şi Vladimir Tismăneanu, cei numiţi pe criterii politice la conducerea comasatelor ICCR şi IMER, au fost demişi.  Era şi firesc. Atât Ioan Stanomir cât şi Vladimir Tismăneanu nu îşi ascunseseră simpatiile şi antipatiile politice.

În condiţii normale Ioan Stanomir şi Vladimir Tismăneanu nu ar fi trebuit să aştepte să fie demişi. Cu un pic de demnitate şi invocând  principiile politice (bune- rele, nu le discutăm aici) cei doi ar fi trebuit să îşi prezinte demisia încă înainte de venirea lui Victor Ponta la Palatul Victoria.

Din păcate, Vladimir Tismăneanu nu doar că nu a înţeles să îşi prezinte demisia dar, după ce a fost demis, a început să se victimizeze, să vocifereze, să exagereze….după (ne)bunul său obicei.

E îngrozitoare lipsa sa de modestie: se pare că Vladimir Tismăneanu se crede pe sine însuşi ca fiind garantul anticomunismului românesc.Nu mai e domnul Tismăneanu preşedinte al Consiliului ştiinţific al IICCMER? Gata. Anticomunismul a murit,  România devine „roşie”, cade în ghiarele neobolşevismului….

 

Tragicomedia tismăneană

Desigur, autosuficienţa lui Vladimir Tismăneanu, senzaţia pe care o lasă despre domnia sa cum că ar fi indispensabil, ar trebui să ne provoace un surâs ironic. Sau să ne îndemne să ne rugăm lui Dumnezeu ca să îl salveze pe Volodea Tismăneanu de propriul său ego expandat.

Dar Vladimir Tismăneanu nu este singur. Există un grup destul de consistent de oameni (pe care Lilick Auftakt îi numea foarte inspirat „tismăneni”) care ajută, mulţi dintre ei din interese meschine, la întreţinerea statuii idolului Tismăneanu.

Această reţea are nevoie de Volodea, aşa cum Tismăneanu însuşi are nevoie de ei. Nu e dificil să fii prietenul lui Tismăneanu: trebuie doar să ştii să îi mângâi orgoliul. Iar  în schimbul acestei mângăieri a corzilor sensibile,  Tismăneanu te va „garanta”, „gira”, recomanda şi va fi alături de tine.

Sunt amuzat când îmi aduc aminte cum unii din „tismănenii” de acum, cărora eu le-am făcut cunoştinţă cu egocentricul profesor, erau pe vremea aceea foarte rezervaţi (şi nu tot timpul fără dreptate) faţă de opera şi activitatea lui Vladimir Tismăneanu. Dar cum de energia, influenţa  şi notorietatea lui Tismăneanu se poate profita, iată-i acum făcând zid în jurul statuii acestuia şi….împotriva mea.

 

Statuile şi utilitatea lor

Şi pentru că vorbim de statui, iată că după demiterea lui Tismăneanu îl vedem pe acesta foarte activ în a condamna inaugurarea bustului unui personaj odios:Adrian Păunescu.  Nu eram în Bucureşti în momentul inaugurării acestui monument întru jignirea victimelor comunismului.  Dar, văzând filmările de la ceremonie, nu mică mi-a fost mirarea să văd câţiva „tismăneni” pe acolo.

Foarte probabil „tismănenii” erau acolo, aşa cum erau şi Lilick Auftakt şi câţiva prieteni liberali, pentru a protesta faţă de abuzul faţă de istorie comis de un primar semidoct (Onţanu) şi nişte cameleoni cu înalte studii (gen Eugen Simion sau Alex Ştefănescu). .

Numai că din mulţime s-a ridicat o voce solitară şi clară, a unui avocat tânăr,  care a bătut obrazul (oricum prea gros) al primarului Onţanu şi  al celor din jurul său.

Acest eveniment nu ar fi avut nicio urmare dacă nu ar fi fost un bun subiect speculabil de către „tismăneni”.  Tânărul respectiv a fost repejor declarat „erou” şi curtat de presa băsistă şi cerucile de interese „tismănene”, decise să îl promoveze.

Mişcarea este una inteligentă.  Niciun intelectual din grupările apropiate deTraian Băsescu nu ar putea să se expună public fără a primi binemeritate înjurături şi huiduieli (asta e când renunţi la neutralitatea epistemică pentru a te apuca de dat cu părerea în politică- e un risc asumat şi de mine). Ca atare, tismănenii şi presa băsistă au nevoie  cu disperare de sânge tânăr. Într-un cuvânt, au nevoie de un Claudiu Crăciun al lor.
Tot ce pot spera este ca tânărul avocat să nu cadă victimă unui cântec de sirenă care, între noi fie vorba, cântă tot mai mult în….falset.

 

Şi din nou despre anticomunismul domnului Tismăneanu

Povestea cu statuia lui Păunescu şi reacţia promptă a domnului Tismăneanu  mă face să mă întreb: unde era domnul Tismăneanu şi IICCMER când s-au inaugurat cel puţin alte două busturi ale lui Adrian Păunescu?  De fapt, ştim unde erau: domnul Tismăneanu era la IICCMER unde dintr-un luxos voluntariat  dirigiuia „anticomunismul” românesc. Iar IICCMER era….în subordinea lui Emil Boc.  Cât despre acele busturi…. să fie sănătoşi cei ce le-au făcut.

IICCMER-ul din subordinea lui Ponta a reacţionat însă prompt şi ferm faţă de excesele de incultură ale primarului Onţanu (care, domnule Tismăneanu, este prieten cu Traian Băsescu).

De fapt, IICCMER-ul  a profesat un „anticomunism” frumos, familiar, între şi pentru prieteni, cu o abundenţă de conferinţe, simpozioane şi şcoli de vară în care …toţi s-au simţit bine. Iar cine a putut să se simtă şi mai bine, a făcut-o, precumdomnul Mihail Neamţu care, după propria sa mărturie a trădat peripatetismul preferându-i…maşina cu şofer de la serviciu.

Câte cărţi,bune de altfel, nu au fost finanţate de către IICCMER pentru a apărea la o editură ce găzduieşte o colecţie coordonată de domnul Tismăneanu, colecţie în care au fost de altfel publicaţi şi colegii domnului Tismăneanu din conducerea IICCMER?
Cât despre fermitatea discursului anticomunist al domnului Tismăneanu, aceasta s-a manifestat (de data aceeasta nu pro bono) în paginile Evenimentului Zilei, pe Contributors şi pe blogul domniei sale, de unde nimeni nu are intenţia (sper) să îl dea afară.
Aşa că plecarea fostei conduceri a IICCMER nu poate să fie regretată decât de cei care au putut să mănânce şi ei un fursec, o excursie, o vacanţă „de studiu” pe banii generoşi ai bugetului de Stat.

Nu pot decât să sper că noua conducere a IICCMER nu va fi regretată din aceleaşi motive atunci când îi va sosi şi ei vremea să plece.

 

 

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: