jump to navigation

Lumpenproletariatul- ce vor neomarxiştii să corijeze tacit la Marx sau despre cum ziua de 1 Mai ar cam trebui să devină o sărbătoare a dreptei,adică a celor ce muncesc (II) aprilie 30, 2012

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Dar să vedem, concret, cine este acest nou lumpen?

Dar hai să mai insistăm pe acest neo- lumpenproletariat care ia locul oropsiţilor sorţii din primele faze ale revoluţiei industriale. Ce vrea el? Care este agenda pe care o agrează dimpreună cu Noua Stângă?

Dar mai întâi să îi identificăm ceva mai bine. Sunt relativ uşor de identificat, deşi sunt cam peste tot. Sunt în Universităţi, propunând şi impunând domenii de studiu din cele mai intrigante şi mai …..extraterestre.

Sunt intelectuali –spectacol, ce îşi asociază pragmatismul cu utopia pentru a încerca să îşi consume porţia de celebritate. Că istoria lor intelectuală ţine de un complicat spectacol snob (Derrida), de uneori şarmante bătăi ale câmpilor într-un discurs actoricesc de real talent (Zizek) sau  de un trecut mai mult decât invalidant pentru orice cetăţean rezonabil (Negri) , aceasta afectează prea puţin unitatea discursului lor, în esenţă contestatar, revoluţionar şi cât mai puţin „programatic” (nu de alta- dar cum spunea un intelectual de stânga recent: „important este să scoatem oamenii în stradă şi apoi vedem ce facem cu ei”).

Sunt artiştii, suflete neînţelese, minţi complicate şi trupuri ce trebuie hrănite….cu granturi, pentru că nici snobismul nu mai poate face faţă provocărilor „artei” postmoderne- o dejecţie de ură, frustrare şi deraieri psihice întru sfidarea simţului estetic.

Sunt  neadaptaţii, sclavi ai propriilor lor slăbiciuni (erotico-sexuale, psihice, medicale, etc.). Dar sunt şi profitorii de pe urma acestor dependenţe: care văd în variatele lor forme de auto-sclavie un tip de socialitate, de construcţie comunitară şi care îşi revendică apoi pragmatic statutul de „minoritate oprimată”.

Sunt frustraţii integraţi; în general angajaţii prin „multinaţionale”, care au nevoie de mimarea nonconformismului revoluţionar (numai în afara orelor de program, desigur). Sunt „dresaţii”, oamenii care au fost „trăinuiţi” să înghită pe nemestecate ciorba multiculti-eco-anarho-comunistă.

Mai sunt şi idioţii utili, oameni altfel cumsecade, care se lasă prinşi în mreaja unui tot mai soft şi mai rozaliu îndemn: „Şi tu poţi schimba lumea în bine”.

Agenda lor? Se deduce deja: vor să se schimbe totul într-un mai bine pe care nu îl pot defini şi pe care liderii lor de opinie, intelectualii, nu îl explică niciodată suficient. Ei sunt cei chemaţi să protesteze împotriva unui prezent real în numele unui viitor ceţos, în care ştim doar că toţi trebuie să fim egali, eliberaţi sexual, prieteni unii cu alţii, „eco”, vegetarieni (dacă nu chiar vegani), eventual şi „high” (şi nu doar datorită „ierbii”), feriţi de orice iluzie.

Filmul metaforă pentru această inepţie este „The Beach”, unde se încearcă (şi evident se eşuează) construcţia unei astfel de utopii. Consecinţa nu este revenirea cu picioarele pe pământ ci…..insistenţa.

Evident, ei sunt minoritari şi depind (deşi o neagă) de bunăstarea societăţii capitaliste pe care vor să o răstoarne.

 

Dar cu proletarii cum rămâne?

 

În 1955, cam în perioada în care falimentul marxismului devenise evident şi proletariatul nu mai prezenta  interes pentru noua stângă,  papa Pius al XII-lea, cel care excomunicase deja pe catolicii cu simpatii comuniste, încredinţează pe muncitori protecţiei Sfântului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria şi protectorul copilăriei lui Isus Cristos.

Ziua de 1 Mai, zi a celor ce muncesc este încreştinată devenind ziua Sfântului Iosif Muncitorul. Tâmplarul din Nazaret devine ocrotitorul proletariatului în faţa necazurilor dar şi a tentaţiilor, tentaţia modernă identificată de Biserică fiind tocmai tentaţia comunistă. Dar aceasta era în anii 50….. Deja din anii 60, comunismul nu mai putea decât să se adapteze noului său public: lumpenul.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: