jump to navigation

Patriarhul kitsch şi pseudo-sfinţii săi: cazul Mitropolitului Andrei Şaguna noiembrie 2, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Patriarhul Daniel Ciobotea este un personaj tragi-comic: un intelectual blazat, un foarte prost orator, un mediocru slujitor al Altarului, slab cântăreţ bisericesc şi deloc original teolog.
Unica sa calitate ce i-ar mai fi rămas ar fi fost cea de bun manager. Din păcate s-a văzut că BOR este mai „eficientă” economic nu din raţiuni de management ci din pricina tiranicei „păstoriri” (o veritabilă dictatură) a actualului Patriarh.
Dar cum niciun dictator nu se simte bine până nu îşi vede amprenta pusă pe toate aspectele administraţiei sale, nu putem spera că Daniel Ciobotea ar fi mai modest:
1. A făcut o televiziune cu emisiuni mai mult sau mai puţin mediocre în care „păstorirea” sa asupra BOR să fie lăudată. Nu contează rating-ul, nu contează calitatea emisiunilor: oricum televiziunea se finanţează din birurile impuse clericilor familişti.
2. Şi-a numit magazinele bisericeşti cu cele mai cretine nume cu putinţă. „Nob de rouă” e spălătoria de haine bisericeşti iar…”Bucuria pelerinului” e …magazinul de lumânări de la Patriarhie.
3. Şi-a „tras” ziar: Lumina. Plictisitor, banal, cu multe articole stupizele. La fel, abonamentul la Lumina a devenit un act obligatoriu pentru toţi clericii. Nu de alta, dar trebuie să finanţeze cineva mofturile patriarhale.
4. Şi-a făcut agenţie de presă…dar tot părintele Stoica, semidoctul şi (probabil) ateul purtător de cuvânt al răposatului Teoctist a rămas omul de încredere.
5. Insistă să numească, neteologic, lipsit de decenţă creştinească, viitoarea Catedrală ca fiind „Catedrala Mântuirii Neamului”.

Lista poate continua. Dar scopul acestui text este acela de a boscorodi ultima găselniţă patriarhalo-sinodală: canonizările strigătoare la Cer.
Căci în loc să canonizeze pe Sfinţii Închisorilor, pe Părintele Cleopa sau pe Părintele Arsenie, patriarhul şi supuşii săi arhiereşti s-au apucat să canonizeze toate personalităţile de care îşi aduc aminte că le-au studiat pe băncile seminariilor şi facultăţilor, la disciplina cea mai odioasă, cea mai plicticoasă şi cea mai inutilă pentru formarea unui teolog: Istoria Bisericii Ortodoxe Române (IBOR, pt „cunoscători”).
Aşa că au decis să îl bage pe gâtul credincioşilor şi (mai grav!) al lui Dumnezeu, pe mitropolitul Andrei Şaguna, ca „sfânt”.
Andrei Şaguna, care a introdus o organizare de tip protestant într-o Biserică cu tradiţie apostolică sinodală, Andrei Şaguna care a plagiat Biblia lui Petru Pavel Aron, Andrei Şaguna care a condamnat teologia ortodoxă română la moarte prin scolasticizare (şi aia făcută după ureche) ….a devenit „sfânt”. Sfântul papucilor mei de casă, poate….

Dar pentru că şi Dumnezeu trebuia să se răzbune pe năzbâtiile supuşilor săi, icoana de canonizare a acestui sfânt a fost…o glumă reuşită:

Mirific, nu? Un „sfânt” cu ziarul şi cu Biblia plagiată în mână :))) Nu mă pot gândi la cum şi-ar dori să arate Daniel propria sa icoana :)). Privind la televizor o emisiune de la Trinitas TV :)))
Remarcaţi şi portocaliul de pe fundal, menit să mângăie ochiul predicatorului de la canonizare: nesfântul Traian Băsescu.

Comentarii»

1. Panainte Gabriel Georgian - noiembrie 2, 2011

Nu stiu cine sunteti, si prea putin ma intereseaza.Tin sa precizez, chiar daca comentariul imi va fi sters, ca sunteti foarte slab din punct de vedere intelectual si chiar sufleteste.In al doilea rand, sunteti incult dpvd teologic, iar asta aceasta incultura izvorata din acest text de nimic, arata o alta calitate proasta, numita ignoranta.
In primul rand nu il cunoasteti pe PF Daniel atat de bine, pentru a va putea expune ,,parerile”, care, desi sfideaza bunul simt si logica, sunt de-a dreptul copilaresti, de clasa a IX-a, asemenea unui licean inca la pubertate.
Daca ati fi avut ceva cultura teologica, baza unui ortodox AUTENTIC, ati fi stiut ca pentru canonizarea unui ortodox, trebuie avute in vedere anumite etape.Dar sfertodoct fiind, dumneavoastra veti ca o persoana moarta de nici jumatate de an ca Pr.Arsenie Papacioc, sa fie canonizata.Aceasta cerere lipsita de logica, poate fi facuta numai de unul care nu cunoaste randuielile Bisericesti.Draga domnule, sau draga liceanule la pubertate, pune mana si studiaza problemele inainte de a te face de rusine.Inainte de a scrie, GANDESTE!Dar din nefericire…

Bogdan Duca - noiembrie 2, 2011

Domnule Panaite Gabriel Georgian. Intamplarea face sa cunosc randuielile bisericesti cu privire la canonizare. Numai ca dumneata te-ai grabit sa confunzi pe parintele Arsenie Papacioc cu parintele Arsenie Boca.
Cat despre opiniile mele cu privire la patriarhul Daniel, ele sunt fundamentate pe gesturile sale publice. Opera sa teologica nu straluceste prin nimic, predicile sale sunt oribile, lungi, plictisitoare, lipsite de substanta (sau poate cei fara pic de substanta or gasi ceva in ele). Poate ca dumneavoastra il cunoasteti in intimitatea sa. Nu neg ca o fi un om minunat pe la el, prin chilie. Dar adevarul trist este ca patriarhul Daniel, ca persoana publica, este nu doar o mare dezamagire ci si o mare napasta pe capul BOR.

Lilick - noiembrie 2, 2011

Hai ca s-a facut total de ras. Mai dadea si lectii nea nimeni asta, care il confunda pe parintele Arsenie Papacioc cu parintele Arsenie Boca. Oare si Daniel ii confunda?

2. Lilick - noiembrie 2, 2011

Icoana lui Daniel va contine o antena parabolica si un portret al hahaitorului Basescu. 🙂

Arogantu' - noiembrie 3, 2011

Sa nu cumva sa lipseasca o ancora zdravana, din aur !
De Sfinta Cruce nu-i asa mare trebuinta din moment ce nici legamintul BOR cu MS Regele n-a fost scutit de terfelirea sa de catre insusi Jenant de Prea-Fericitul … 😀

3. Horatiu Buzatu - noiembrie 3, 2011

Andrei Șaguna este una dintre personalitățile importante din Ardealul aflat pe atunci în afara granițelor României. Cred că merită să fie pomenit măcar pentru rolul său în reînființarea Mitropoliei Transilvaniei, într-un climat politc mai mult decât ostil. Din nefericire, subiectul este utilizat într-o manieră nedemnă, atât de Președinte cât și de Biserica Ortodoxă Română. Din partea primului te poți aștepta la orice, dar BOR ar fi trebuit să fie mai rezervată în astfel de manifestări.

Bogdan Duca - noiembrie 3, 2011

Horatiu: Criteriile de canonizare sunt destul de clare. BOR nu are dreptul de a canoniza personalitati doar pentru ca au fost mari romani. Atunci ar trebui bagat Avram Iancu in calendar, inaintea lui Saguna… Sau, de ce nu? Mihai Eminescu.
Andrei Saguna a adus deservicii reale Ortodoxiei si a fost strain de multe din criteriile sfinteniei, pe baza carora ar trebui sa se faca canonizarile.
Prin tipul acesta de atitudine, patriarhul Daniel si Sinodul BOR se fac vinovati de o erezie, recunoscuta si condamnata de Biserica: filetismul.

4. Marian Ilie Stefanescu - noiembrie 5, 2011

OARE S-O FI ÎNTÂLNIT ANDREI ŞAGUNA CU ECATERINA VARGA ?

5. paulgsandu - noiembrie 28, 2011

De mult n-am mai citit un articol de-al tau in care sa te vad atat de amuzat si atat de enervat in acelasi timp! Pe mine lucrul care ma scandalizeaza cel mai tare – si am scris mai de mult o chestie legata de asta – e ca, BOR-ul ma va obliga la mantuirea in grup, cand noua catedrala va fi gata. Si, intre noi fie vorba, eu chiar nu vreau sa fiu mantuit. Oricum, nu in felul asta. Mai bine i-ar pune numele: Catedrala Curatirii Neamului si ar construi cel mai mare complex de bai publice din Europa. 🙂

6. .Undeva...se afla.... - iunie 15, 2012

Undeva,prin apropierea bisericii Coltea,se afla un magazin bisericesc al Arhiepiscopiei Bucurestilor ce poarta numele :Potirul de aur.Frumos nume,dar ma gandesc in simplitatea mea de om de la tara,pentru ce aceasta denumire?,gandesc poate ca vor fi mari bogatasi care au posibilitatea de a cumpara aceste odoare sfinte.Nu demult am citit undeva ca :In vremurile nu demult apuse,se aflau preoti care aveau inimi de aur,dar care slujeau folosind potire de lemn.Pe cand in Bucuresti ori in alte orase se vor deschide magazine in care „sa se vanda preoti ale caror inimi sa fie de aur”?.Cred ca aunci BISERICA STRAMOSEASCA,va avea la carma EI; PASTORI care stiu sa pazeasca Turma incredintata lor de lupii ce sunt imbracati in piei de oaie.Doamne fa ca in BISERICA TA sa fie astfel de PASTORI,care au ca misiune sa :”duca pe cei incredintati lor la pasunea cea aleasa”. Nicu.

7. Gelu - septembrie 24, 2012

Buna ziua,
O intrebare: de ce nu s-a apelat la un concurs international de proiecte pt catedrala?
Toate manastirile importante au fost construite de arhitecti straini. Stefan cel Mare, Petru Rares si altii au inteles cum stau romanii la acest capitol: jalnic. Si au adus italieni, polonezi, nemti care au avut doar trasat stilul de baza.
De ce aceasta catedrala nu seamana cu nimic din realizarile noastre considerate de valoare?
Va raspund tot eu: pt ca la conducerea BOR degradarea este aceeasi ca la nivelul tarii care s-a umplut de mizerii kitschoase, care alunga turistii si lumea de bun simt.
De ce? Pt ca in loc de scoli turnati cu nesimtire biserici care de care mai hidoase.
Cu banii tocati pe pociatniile astea care slutesc satele si orasele si asa tiganizate ati fi renovat toate monum istorice biserirr sau nu, lasate in paragina de niste prostani ca aceia din parlament sau BOR.

8. nicoleta - iunie 20, 2013

Am citit acest articol si am ramas cu-n gust amar….oare cati oameni bolnavi,imobilizati la pat,batrani care nu mai pot ajunge la biserica nu se bucura sa asculte si sa vada Sf.Liturghie?….macar pentru asta se cuvine sa ne respectam Parintele Patriarh…si daca Dumnezeu a ingaduit sa fie patriarh inseamna ca asa cum este asa il si meritam….dar,fiecare vede dupa cum are si sufletul „toate sunt curate pentru cei curati,iar pentru cei necurati si cele curate sunt spurcate”

PS:…pentru orice cuvant vom da socoteala….”Nu judecati,ca sa nu fiti judecati”…a spus-o HRISTOS…nu eu.

Bogdan Duca - iunie 20, 2013

Nu va impiedica nimeni sa il apreciati pe patriarhul Daniel. Dar trebuie sa aveti si argumente pentru asta. Nu doar sa dati vina pe Dumnezeu ca Sinodul l-a ales patriarh 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: