jump to navigation

Bufonul lui Băsescu. Despre Teodor Paleologu august 11, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Aseară, la Clubul Bloggerilor Liberali, unde urma să purtăm un dialog cu Stelian Tănase, a apărut un personaj neaşteptat (şi, desigur, neinvitat): Teodor Paleologu. Cum Cafeneaua Liberală, gazda noastră, este un spaţiu autentic liberal şi cum dezbaterea noastră era una publică, evident că nimeni nu s-a opus prezenţei, la o cafea, a domnului Paleologu printre noi.

Recunosc că de multă vreme nu mai am nici o simpatie pentru copilul lui Alexandru Paleologu. Deşi aplaudat ca mare intelectual public, Teodor Paleologu („Toader” pentru amici si „beizadeaua”- în limbaj public) nu s-a remarcat mai prin nimic. A ţinut un soi de cursuri (team-buildinguri culturale) la o universitate americană din Berlin, a susţinut un doctorat pe care eu cel puţin nu am avut ocazia de a îl lectura (deşi tema este de maxim interes pentru mine), a mimat o carieră diplomatică şi acum se afirmă (sper, meteoric) ca bufon al puterii politice de pe la noi. Dar un bufon cu funcţii suficient de înalte pentru a i se putea imputa complicitatea la dezastrul provocat de regimul Băsescu.

Profitând de întâlnirea neaşteptată cu Paleologu, l-am întrebat pe acesta care a fost raţiunea scenei „cu ciocolata”.
Dacă nu mai ţineţi minte, la ultimul congres PDL, Teodor Paleologu a jucat un moment umoristic (cel al candidaturii sale la functiile de presedinte, primvicepresedinte si vicepresedinte al partidului- a obtinut ultima functie) si a făcut un gest deloc inocent.
Când Vasile Blaga, unicul om care părea capabil să mai facă o relativă opoziţie dictaturii lui Băsescu din partid, şi-a susţinut discursul de candidat, efectul asupra sălii a fost unul puternic: buldogul punea degetul pe răni pe care Emil Boc şi stăpânul său se făceau că nu le văd.
Cu un discurs bun, Blaga captase sala şi foarte probabil şi voturi.
Deodată, din spatele său, Toader Paleologu, tacticos, scoate din buzunar un pachet cu ciocolată, îl desface, se serveşte şi apoi, începe să servească lumea din jur. Nu numai de la masa domniei sale ci şi din sală.
Seriozitatea discursului lui Blaga a fost diluată imediat de obrăznicia beizadelei lui Alexandru Paleologu….

Evident am avut în cap două scenarii: primul scenariu era acela că scena fusese minuţios pregătită. Talentul oratoric al lui Vasile Blaga, la ani lumină de limba de lemn a sclavului lui Băsescu, Emil Boc, trebuia cumva neutralizat. Iar Toader era omul potrivit la locul potrivit.
Al doilea scenariu, mai puţin probabil, era acela că Teodor Paleologu este prost-crescut (spre ruşinea memoriei tatălui său).
Am profitat de această întâlnire prilejuită de hazard (prefer să nu frecventez aceleaşi cercuri cu liderii PDL) pentru a îi cere lămuriri.
Toader Paleologu a declarat că al doilea scenariu era cel adevărat şi că a fost victima unui instinct al foamei, teoretizat şi conceptualizat (spunea el- iar eu nu pot decât să îl cred) de Balthasar Gracian în nu ştiu ce carte.
Evident, Teodor Paleologu greşise bibliografia. Ar fi trebuit să se lase inspirat de Codul bunelor maniere şi nu de alţi autori (deşi bine că a preferat un teolog cu influenţe stoice, altfel, Doamne fereşte! dacă referinţa ar fi fost Rabelais, probabil că domnul Paleologu ar fi simţit nevoia de a scoate un purcel fript de sub masă, ar fi fost şi mai oribil, nu?).

Lăsând gluma la o parte, nu cred că Teodor Paleologu este un prost-crescut, aşa că nu pot să accept interpretarea sa. Scenariul celălalt este însă mai îngrijorător. Teodor Paleologu, un tânăr politician educat, acceptă să îşi facă praf demnitatea şi educaţia pentru a….aduce servicii şefilor săi politici. Salvându-i imaginea de om educat (nu putea să fie altfel copilul aristocratului Alexandru Paleologu) descoperim că Toader este un nevertebrat….

Cred că Paleologu a venit aseară cu o misiune: aceea de a provoca zâzanie în rândul liberalilor (acesta este şi obiectivul strategic al PDL din ultima vreme). Însă orice om care ştie că regimul Băsescu trebuie să cadă pentru a putea să revenim la normalitate, trebuie să ştie că Teodor Paleologu nu este în niciun caz un pedelist frecventabil.

Paleologu nu a criticat niciodată PDL-ul sau pe Băsescu. Paleologu a adus servicii importante conducerii PDL şi este unul din liderii importanţi ai PDL. De aceea, între Paleologu şi Emil Boc nu există nicio diferenţă serioasă: amândoi sunt nevertebrate şi bufoni (unul vesel, Toader, altul tragic, Emil) ai lui Traian Băsescu.

Reclame

Comentarii»

1. Vasile Baescu - august 11, 2011

Rautate viscerala, de inteles pana la un anumit punct!
Am spus-o si o repet: Toader Paleologu, n-are ce cauta in politica! De ce este acolo, probabil numai el stie!
Vreau sa-l percep doar ca pe un monarhist convins si atat!
Nu vreau sa-i alterez aceasta „calitate”,din cauza hainei politice pe care singur (si total gresit) a ales s-o imbrace!
Nadajduiesc ca memoria tatalui sau si a stramosilor descendenti din marea familie a Paleologilor (imparatii bizantini), nu v-a fi intinata de prestatiile sale politice, neinspirate si nereusite!

Bogdan Duca - august 11, 2011

Ca este monarhist, bravo lui. Dar iti aduc aminte ca Teodor Paleologu, inainte de a fi monarhist este vicepresedintele PDL, deputat al acestui partid, un om in stare sa isi calce in picioare demnitatea (cum a facut-o la congresul PDL) pentru un ciolan.
Faptul ca se foieste pe la dineurile de la Palatul Elisabeta nu il scuteste de partea sa de responsabilitate pentru ce s-a intamplat rau in ultimii ani….

Theodor Paleologu - august 16, 2011

Merci, mon colonel!

2. Gondolin Shador - august 11, 2011

pai de ce rautate? Poate doar in sensul in care adevarul poate fi (si trebuie sa fie, adeseori) RAU.
Iar eu as fi mai atent si la monarhismul lui Paleologu fata cu pupinbasismul aceluiasi.
Pentru ca celebra replica la intrebarea care este reactia urmasului de imparati bizantini la mitocania marinarului nu a fost atat o asumare a monarhismului, cat o cale de scapare din fata unui raspuns care ar fi trebui sa fie transant. Parerea mea!

3. Arogantu' - august 11, 2011

T.P. este suficient de subtil si de rafinat ca sa fi jucat deliberat scena ciocolatei. In politica romaneasca a ales sa faca pe prostul (el are permanent mimica naivului si, cel mai adesea, frazeologia specifica), inclusiv terfelind memoria unui om extraordinar.
NU este prost – dar inteligenta lui este folosita pentru a mima apartenenta la turma pedelista.
Sa-i fie de bine !

4. Lilick - august 11, 2011

Eu ma indoiesc ca Toader e si monarhist adevarat. Ieri, cand i-am reprosat de ce a avut o reactie atat de slaba dupa atacul lui Basescu la Rege, avand in vedere ca nici cu o luna inainte isi facea campanie de imagine chiar in curtea… Regelui (Garden Party) ati vazut ce a raspuns: „Ete, na!”

Theodor Paleologu - august 16, 2011

„Ete, na!” se referea la pretentiile dvs, total deplasate, de a judeca orice (aberatia cu campania de imagine). Reactia la afirmatiile Presedintelui a fost cit se poate de transanta: „Traiasca Regele!” Pentru cine are urechi sa auda, e foarte clar.

5. Lilick - august 11, 2011

Culmea e ca de dimineata cauta carti intr-un anticariat liberal. Anticariate basiste inca nu exista? 😀

Vasile Baescu - august 11, 2011

Excelent! Invata doctrina liberala si se reorienteaza! Batranul Alecu a fost senator PNL in Parlamentul Romaniei!

Theodor Paleologu - august 16, 2011

Din nou „ete, na!”: nici la garden party n-am voie sa ma duc si nici sa-mi cumpar carti.

6. nicole - august 11, 2011

Sper ca v-ati lamurit cine este „monarhistul” Pleasca. E aruncat si el sa spioneze pe ici pe colo, sa-si justifice painea portocaleza.
Eu apreciez oamenii cinstiti indiferent daca prefera monarhia sau republica (nu ca mi-as schimba optiunea ).
Daca il vad pe Pleasca pretinzand ca e liberal iau antivomitive. La fel si cand il vad pe Saftoiu cum poarta tricou galben peste cel portocaliu.

7. Lilick - august 11, 2011

Am inteles din comentariile tale de pe facebook, Bogdan, ca e un bou sau o vaca (nu stiu sigur, ca persoana e banata si nu vad ce scrie, dar vad ca ii raspunzi) care insinueaza ca l-as fi chemat tocmai eu pe Toader. De ce sa il chem? Ca sa ma iau de el acolo, in public? Nu, merci. S-a autoinvitat. L-a sunat pe Stelian Tanase cu putin timp inainte si i-a spus ca vine si el. Eu nu sunt nici macar prietena pe facebook cu Paleologu si nu l-am invitat nici in grupul monarhist. Asa ca transmite-le te rog prostilor neinformati sa taca, chiar daca eu, datorita setarilor facebook, nu ii vad sau aud.

Theodor Paleologu - august 16, 2011

Era cumva nevoie de o invitatie speciala in afara de indemnul amical al lui Stelian Tanase? Nu am stiut, imi pare rau, am incalcat „bunele maniere”, cum ar zice autorul articolului.

8. Shadow - august 11, 2011

Hai nu va suparati. Lasati pdl-eii sa vina la intalniri. Sunteti liberali deci deschisi. Purtati-va cu bun simt cu ei si in cazul in care-si expun ideile si nu sunteti de acord cu ele expuneti-va si voi argumentele. Demonstrati ca sunteti „altfel” decat pdl-ul la care injuria si minciuna au ajuns singura imagine si mod de viata.

Nu nu o sa-l castigati pe pd-list la pnl dar veti castiga altii, necunoscuti precum mine si care conteaza la alegeri.

Sper sa nu va suparati ca mi-am dat si eu cu parerea :-).

Lilick - august 11, 2011

Nu ne suparam, Shadow, dar cum am putea sa primim pe oricine? Daca maine vine, de exemplu, TRU????

Emil - august 14, 2011

E greu sa demonstrezi o afiramatie falsa (” fie nu vor mai exista nici partide, nici libertatea cuvantului, cat mai exista, nici democratie, nici nimic””).
Recatiile pe aici (unde am ajuns din intampare) sunt DOAR de genul:
” a zis Basescu ca zi este in 14 august” ? In mod sigur nu este.
Chestie care ma INGROZESTE! De ce? Pentru ca, exceptand declaratiile politice – recunoscute sau nu- sunteti mai rai decat cei actuali.
Chiar daca nu recunoasteti TARE, faceti o analiza pe text, fara sa luati in considerare „motivele”.
Trist de tot.

Emil - august 14, 2011

Erata
in textul anterior se citeste „Sunteti liberali deci deschisi.” in loc de „ie nu vor mai exista nici partide, nici libertatea cuvantului, cat mai exista, nici democratie, nici nimic”
Desi lucrurile se leaga.

9. transildania - august 11, 2011

Bineinteles ca Paleologu joaca un rol, intr-un scenariu transparent: rolul bufonului, rolul fanfaronului. Face pe „prostul” dar e totul calculat.
Un actor pentru un asemenea rol convine din mai multe puncte de vedere partidului pd. Prin el se pot lansa diversiuni, se pot duce in derizoriu congrese de partid, alegeri interne, procese electorale, sau conferinte de presa, se pot livra televziziunilor avide dupa barfe, si stiri politice de doi bani, subiecte de can-can politic, si se poate mima existenta unei aripi liberale, sau monarhiste in partid.

10. Shadow - august 11, 2011

@lilick

mie mi-ar place sa vina. eventual si agilica si tismaneanu. Stii ce subtiri sunt in „argumentatie” cand nu mai pot sa tina monologuri? „intelectualii astia” sunt „goi” nici macar „regi”, doar „paiate”. Doar asa ii arati la adevarata lor valoare cand sunt scosi din „obisnuinta” „periei jurnalistice” in „groapa cu lei” a parerilor contrare.

11. Emil - august 14, 2011

Chiar daca va inoportunez (vad ca va e greu sa suportati ALTE pareri).
Domnul Traian Basescu este Presedintele Romanie, deci si al vostru.
Desi, textul respectiv se incadreaza in linia generala a 1pozitiei: realitatea este cum o decretam noi. Chestie care ma sperie.

Bogdan Duca - august 14, 2011

Traian Basescu este presedintele Romaniei, nu al meu. Cetatenii nu sunt acelasi lucru cu statul decat in regimurile fasciste si comuniste, totalitare. Aceasta este nuanta constitutionala…
Chiar daca Traian Basescu ocupa o functie politica de prima marime, aceastas functie a fost ocupata, la fel de legitim, din punct de vedere constitutional si de Nicolae Ceausescu. Aceasta nu inseamna ca moral nu a trebuit sa ii urampe amandoi.

12. Theodor Paleologu - august 16, 2011

Este consternanta atita inversunare si intoleranta la oameni care se declara „liberali”, in totala contradictie cu insasi definitia acestui cuvint. Va referiti mereu la tatal meu, dar nu aveti nici cea mai vaga idee despre ce gindea el cu adevarat in aceste chestiuni.
Sper ca nu toti cei cu care am stat ulterior la masa au acelasi mod meschin de a gindi. As ajunge sa regret un gest izvorit din amicitia pentru Stelian Tanase si din speranta ca spiritul liberal nu e cu desavirsire mort in tara noastra.

Bogdan Duca - august 16, 2011

Cel putin in cazul meu, referinta mea la tatal dumneavoastra viza doar credinta ca avea toate datele si conditiile pentru a va oferi acea buna crestere necesara pentru a nu arunca actul politic in derizoriu.
Sunt un om prea pragmatic pentru a acorda o cinste particulara cuiva, cu exceptia sfintilor din calendar. Iar tatal dumneavoastra,a fost departe de a fi un sfant.

Cat despre meschinarie: daca aceasta acuza mi-o aduceti mie, aceasta nu are nicio acoperire. Nu cred ca in seara respectiva (si va garantez ca nici intr-o alta ocazie) nu am mimat si nu voi mima alte sentimente decat cele pe care le nutresc fata de dumneavoastra.

Theodor Paleologu - august 16, 2011

Cred ca nu cunoasteti exact sensul cuvintului „meschinarie”. Din context reiese ca in mintea dvs exista o confuzie intre „meschinarie” si „ipocrizie”. Nu e de mirare din partea cuiva care confunda pe Gracian cu Castiglione, care nu e in stare sa imi scrie numele corect si care nici macar nu isi da osteneala sa se puna la punct cu bibliografia pe o tema despre care pretinde ca il intereseaza (Carl Schmitt si teologia politica, banuiesc).

13. Theodor Paleologu - august 16, 2011

E vorba de Baldassare Castiglione si de conceptul de „sprezzatura”. Nu neglijati acest important autor.

Bogdan Duca - august 16, 2011

Va multumesc. Nu il neglijez si iata ca….ma confirmati. Ca un bun curtean al lui Traian Basescu, care avea nevoie de Emil Boc, v-ati exercitat talentele de om de curte.
Sa inteleg ca Il Cortegiano este o lucrare de referinta pentru cariera dumneavoastra publica? Ma asteptam la altceva din partea celui care altfel se vaicareste ca a murit liberalismul,,,,

14. Theodor Paleologu - august 16, 2011

E o carte de referinta pentru orice om cultivat. Nu ma vaicaresc nici de ignoranta dvs, nici de lipsa dvs de spirit liberal. Iau doar act.

Bogdan Duca - august 17, 2011

Cum spuneam si cu alta ocazie: as fi preferat sa va stiu familiarizat cu acel volum, mai putin pretentios: „Codul bunelor maniere”.

Cat despre meschinarie, definitia din DEX lasa sa se inteleaga tocmai genul de acuza careia i-am raspuns :). Al doilea sens al definitiei, avaritia, ma face sa ma gandesc…tot la dumneavoastra: am inteles ca ati uitat sa platiti nota de plata la terasa la care ati fost dupa intalnire. Nu e nimic,, au platit-o cetatenii contribuabili, aceia care va platesc si salariul 🙂 (aceasta apropos si de spiritul liberal).

Lilick - august 17, 2011

Theodor Paleologu, intelege ca ne e foarte greu sa acceptam ca liberal si ca potential amic, sau partener de discutii de buna credinta, un om care functioneaza in curtea celor care au vrut sa distruga PNL. Amintirea tatalui tau, oricat ne este de draga noua, liberalilor din PNL (si nu celor din PDL), nu poate totusi sa ne faca sa stergem cu buretele activitatea ta din ultimii ani. Unii au fost mai radicali, ar fi vrut sa plece cand te-au vazut, altii au dorit doar sa afle ce doresti sau cum gandesti. Imi pare rau ca deocamdata nu poate exista mai mult si nu e vina noastra. Si nu putem intelege nici cum un om poate sa fie in acealasi timp si in slujba basismului republican si a monarhiei.

Theodor Paleologu - august 22, 2011

Da, e adevarat ca unii fruntasi PDL au vrut sa incalece sau sa „distruga” PNL-ul, asa cum spuneti. Am criticat in mod constant aceasta grava eroare politica de dinainte de intrarea mea in PDL. De ce am intrat in PDL? Am spus-o mereu: pentru ca anticipam sustinerea candidatului PSD la presedintie de catre PNL si alunecarea acestuia catre o alianta cu PSD-ul. Realitatea a depasit pronosticurile mele cele mai pesimiste: in acest moment PNL-ul este total infeudat PSD-ului. Dintre prietenii pe care-i am, slava Domnului, in PNL unii au aceeasi analiza, altii nu, dar fiind oameni bine crescuti, avem dialog. Capacitatea de a discuta, fara jigniri inutile si acuzatii absurde, da masura gradului de civilizatie si educatie al fiecaruia dintre noi.

15. Piticul Prono - august 16, 2011

Poate ne mai explica Dl Paleologu JR cum a evoluat „pleasca” Traian Basescu pentru nenorocita de Romanie. Si cum e sa candidezi in PDL „pentru destinderea atmosferei”, ca faceau saracii,riduri si aratau urat in poze! Bun, ce o cauta conservatorul Duca la liberali deja eu un mister, da’ muuuult mai mic decat cum „adevaratul partid de dreapta” da economate la omu’ sarman. Stii, chestia cu „adevaratul” e mortala, gen „adevaratul print al manelelor” sau „adevarata fiica a mamei omida”. Bleah, si toti snobii care ziceau ca lui Basescu nu ii pasa de cultura! Ca daca te termini de ras despre o anume chestie, in cazul lui Basescu cultura, nu se poate spune ca iti este indiferenta! Este, domnu’ Paleologu ?

16. Peter - august 26, 2011

Eu am citit si chiar am in biblioteca teza lui Paleologu despre Schmitt. SI nu e chiar ok. Despre caracterul personajului nu ma pronunt, din decenta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: