jump to navigation

Bacalaureatul- între dezastru şi inutilitate iulie 3, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Toată lumea discută acum despre rezultatele catastrofale de la Bacaluareat. Şi sunt îndreptăţiţi să o facă: asistăm la un soi de tsunami care dacă acum umple de lacrimi elevi, din toamnă va băga în faliment Universităţile de stat.

Dar nimeni nu discută despre un alt aspect: în ultimii 20 de ani s-a renunţat la orice criteriu selectiv: liceele nu au mai putut să îşi aleagă elevii iar Universităţile au renunţat în mare parte la examenul de admitere.
În schimb elevii şi instituţiile de învăţământ au început să depindă de două examene la nivel naţional (capacitatea şi bacalaureatul) ce nu au nicio valoare reală: elevii sunt obligaţi să se focalizeze pe discipline care poate nu îi interesează iar instituţiile de învăţământ îşi pierd tot mai mult sensul vocaţional, fiind obligate să „digere” elevi pe care nu i-au putut selecta.

Dacă se doreşte învăţământ serios, ar trebui să renunţăm la examenul de capacitate şi să lăsăm liceele să organizeze examenele de admitere, aşa cum a fost şi în anii 90. La fel, ar trebui să renunţăm la Bacalaureat şi să impunem facultăţilor să organizeze concursuri de admitere vocaţionale. Evident, ideal ar fi să refacem liceul de 4 ani şi facultatea tot de 4. Nu mai vorbim de doctorate (la nivel de învăţământ postuniversitar doar masteratele stau bine).

Nu ne punem întrebarea cum de performanţa în învăţământul românesc a murit brusc, odată cu „bolognizarea” şi obsesia reformelor?

Comentarii»

1. Rizea-manea Marius - iulie 3, 2011

Cam asta-i spuneam si eu Domnului Karnooh mai devreme !!

2. Carmen Cocora - iulie 3, 2011

Sunt ingrozita dar si nelamurita fiindca in ziarele din Timisoara nu s-au centralizat astfel de informatii dezastrouase… stiu ca ….doar 21% din rezultate sunt date publicitatii acest lucru nefiind edificator ci doar creeaza confuzie. Fiica mea trece din toamna in clasa a-V-a si sunt pusa in garda datorita rezultatelor de acum. Cu astfel de rezultate care mai sunt clientii facultatiilor….vor da faliment ?!

3. Amy Neagoe - iulie 3, 2011

Drag prieten monarhist pe FB, opinia mea este că, de ani de zile de cînd suntem ţinuţi în aceeaşi boală de către nişte nimeni, nimic nu se schimbă în bine, cum ar trebui. Ideea este să luăm exemplul Poloniei Romano-Catolice şi să devenim exact ca ei. Dar, dacă suntem ţinuţi noi, cei foarte puţini, într-o izolare continuuă şi bătaie continuă de joc(şi de către investitori, care le preferă pe tîrfe şi pe ţărani şi ţigani), ce putem face noi, de fapt?
Mulţumesc.

4. Despre invatamantul romanesc « Blogul galben al lui Gondolin - iulie 3, 2011

[…] Voi posta mai jos primele reactii (la cald) pe FB, din grupul Grupul Opozitiei Unite. Reactii la stirile din media privind promovabilitatea la examenul de Bacalaureat din acest an, dar si de provocarea lansata de catre Bogdan Duca. […]

5. sifilicaBLENOrel - iulie 3, 2011

nu pot sa dau 500 de like-uri… ca nu ma lasa „botonul”, dar DA DA DA DA DA DA DA DA DA DA DA DA!!!!!
stii parerea mea de mult, bogdan: prea multi la facultate! si, mai ales, degeaba! tocmai pentru ca ajung acolo fara nici un efort. de unde si lipsa interesului real. 😦


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: