jump to navigation

Eroii noştri uitaţi- 22 iunie 1941 iunie 22, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

În amintirea lui moş Ion Irimia Asavei şi a atâtor români care au luptat pentru o lume fără comunism şi au primit doar o pensie de veteran

În fiecare an, pe 22 iunie, ar trebui să ne aducem aminte de momentul în care forţe armate din întreaga Europă au pornit o ultimă cruciadă, cruciada împotriva Comunismului. Armata română a participat la această cruciadă eliberând teritoriile româneşti ocupate samavolnic de Uniunea Sovietică (Basarabia, Bucovina de Nord şi Herţa) şi mergând, în încercarea dramatică de a distruge Fiara roşie, până în munţii Caucazului şi în Stalingrad.

Ultima cruciadă

Din păcate, această ultimă cruciadă nu a reuşit, iar învingătorii de la Kremlin au dictat ulterior felul în care trebuia înţeleasă istoria. Prin politrucii lor din lagărul socialist sau de aiurea (şcoala de la Frankfurt, „teologii eliberării” sau mai recenţii politicieni occidentali neomarxizaţi), comuniştii au reuşit să transforme războiul împotriva bolşevismului într-o crimă împotriva umanităţii, de care ar trebui să ne ruşinăm. În timpul procesului de la Nurenberg, naziştii, vinovaţi de oribilele crime din timpul Holocaustului, au fost scoşi „ţapi ispăşitori” şi pentru crimele comise de comunişti (tragicul episod al masacrului de la Katyn), iar nevoia legitimă de a proteja civilizaţia europeană de marxism a fost considerată a fi încă o manifestare a crimelor naţional-socialiştilor.

Cei care au luptat pentru buna-rânduială a civilizaţiei europene au fost condamnaţi fie să poarte stigmatul de „fascişti”, fie să fie şterşi din manualele de istorie, primind în schimb „răsplata” tardivă şi insuficientă a unei pensii de veteran. În România, această atitudine a fost politică de stat înainte de 1989 şi a şi rămas ca atare în timpul democraţiei noastre socialiste. Tendinţa de a prezenta istoria participării României în cel de-al Doilea Război Mondial ca începând cu 23 august 1944 nu a fost depăşită. Dacă, înainte de revoluţie, memoria mareşalului Antonescu era întunecată prin omisiune, după evenimentele din 1989, chipul parţial reabilitat al lui Antonescu a fost fie şters, fie încapsulat în cutii metalice pentru a se împiedica „propagarea fascismului”. Pentru oamenii obişnuiţi, însă, Antonescu este şi va rămâne, în felul său, un erou. Cu tot zbuciumul penibil al domnului Adrian Cioroianu şi al „corecţilor politic” de la TVR, Antonescu a fost menţionat între primii 5 mari români de către un public care, departe de a se fi mobilizat ideologic, a dorit să îşi afirme încrederea în faptul că războiul purtat de Antonescu împotriva comunismului nu a fost în nici un caz unul nedrept.

Condamnarea la uitare

Însă, dacă Antonescu avea probabil conştiinţa lipsei de obiectivitate a istoriei oficiale, care dă lauri doar învingătorilor, cei care suferă, poate, cel mai mult, prin ignorare şi neştiinţă, sunt milioanele de români afectaţi într-un fel sau altul de cel de-al Doilea Război Mondial. Mă refer, desigur, la veteranii de război şi la rudele lor.

Când au trecut, la 22 iunie 1941, Prutul, soldaţii români nu făceau altceva decât să lupte pentru reîntregirea României abuziv ciuntite de jocurile mai-marilor politicii. Mai târziu, când au trecut şi Nistrul, ştiau că un război se câştigă doar dacă se duce până la capăt. Trecând prin sate cu bisericile transformate în grajduri sau săli de sport, cu oameni speriaţi încă de atotputernicia activiştilor de partid şi a agenţilor NKVD, soldaţii români (alături de cei germani, italieni, maghiari, finlandezi, ucrainieni, spanioli, francezi sau flamanzi – întreaga Europă participând la această cruciadă), conştientizau că nimicirea comunismului era o datorie şi o obligaţie morală.

Soldaţii despre care vorbesc au încercat să îşi îndeplinească această datorie morală. Au luptat şi au murit pe câmpurile Ucrainei, în munţii Crimeei, in Caucaz, pe malurile Donului sau la Stalingrad. Aceşti oameni au suferit şi s-au rugat pentru ei şi pentru duşmanii lor în lagărele din Siberia sau de la Marea Nordului. Unii dintre ei s-au întors acasă după teribila înfrângere, găsindu-şi familiile destrămate iar ţara intrată sub stăpânire bolşevică. Alţii au fost trimişi de noii stăpâni să lupte şi să moară împotriva foştilor lor camarazi.

Comuniştii i-au condamnat la uitare. Trebuiau cel puţin uitaţi (dacă nu şi exterminaţi) cei care avuseseră curajul de a lupta împotriva Fiarei roşii. Aşa că majoritatea suferinţelor îndurate în anii acestei ultime cruciade au fost uitate, eroii devenind muncitori, normaţi în muncă şi în gândire de directivele atotputernicului partid învingător. Până şi memoria lor trebuia redirecţionată, fiind aproape ilegal şi în mod sigur riscant pentru eroi să îşi aducă aminte de luptele tinereţilor lor. Pentru unii dintre ei dubla-gândire a funcţionat, filmele lui Sergiu Nicoleascu înlocuind propria memorie şi adevărata istorie.

Pensii şi bilete de tren

Libertatea de după decembrie 1989 a oferit acestor eroi şansa de a fi răsplătiţi pentru lupta lor. Şi au fost răsplătiţi pe deplin: cu bilete gratuite de tren şi cu pensii infime. Deşi unii dintre ei au luptat mai bine de trei ani prin pustiurile Rusiei împotriva comunismului, iar momentul eliberării din decembrie 1989 i-a prins la vârste înaintate, statul român nu s-a îndurat să le acorde aceleaşi drepturi şi acelaşi respect ca şi revoluţionarilor din decembrie 1989. Nici măcar o cruce de granit la cimitir, aşa cum s-ar cuveni de fapt acestor ultimi cruciaţi ai lui Hristos şi ai civilizaţiei, nu le-a fost oferită de către statul ce îşi datorează existenţa şi demnitatea acestor eroi anonimi.

Anul trecut, pe vremea aceasta, unul dintre aceşti ultimi cruciaţi a plecat la Domnul. Doar o cruce din fier forjat şi nişte flori de câmp sădite de Dumnezeu şi de familie îi împodobesc mormântul lipsit de gloria celui care a avut curajul de a lupta cu balaurul roşu. A ţinut ca să fie îngropat cu crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial probabil cu speranţa că Dumnezeu îşi va răsplăti oştenii mai bine decât a făcut-o istoria. Încet, încet, lui i s-au adăugat şi continuă să i se alăture şi ceilalţi ultimi eroi de care lumea noastră, prea ocupată ca să doarmă, nu mai are nevoie.

Să se odihnească în pace şi să ne ierte!

Reclame

Comentarii»

1. Daniel Gheorghe - iunie 22, 2011

Ce e cel mai grav e că avem de-a face cu o cenzurare a istoriei, s-a ajuns ca prin lege mareșalul Antonescu să devină un personaj istoric interzis. Ungurii își comemorează toți criminalii de război pe teritoriul României iar Antonescu care conform memoriilor lui Filderman chiar i-a scăpat de la lagăre pe evreii din vechiul Regat este un proscris tocmai după ce a plătit cu sânge propriile sale alegeri politico-strategice !

2. sudoku - iunie 22, 2011

Hai ca esti dus cu pluta rau de tot. Bine ca ai transformat o campanie de exterminare rasiala cu scopul crearii de spatiu vital in razboiul lui Hristos pentru apararea civilizatiei. Ca vad ca discuti global, cu nemti, cu italieni, etc…nu vorbesti doar de eliberarea teritoriului dintre Prut si Nistru, singurul razboi care pentru noi, in situatia respectiva, ar fi fost decent. E bine ca esti mare democrat, dar vada nu esti pe pozitia lui Maniu, a lui Dinu Bratianu, a casei regale, ci pe pozitia lui Horia Sima.Cand treceau trupele SS prin satele cu oameni inca terorizati de experienta NKVD-ului, le trageau inca un val de teroare SS de nu se vedeau. Crestineasca. Iar la total au murit aproape treizeci de milioane de rusi, marea majoritate civili. Sa inteleg ca dupa mintea ta astia toti erau fie stalinisti inraiti, fie ortodocsi cu sufletul curat care asteptau sa-i elibereze mai degraba Occidentul nazificat expediindu-i pe lumea cealalta.

Acum ceva vreme te pozai cu chelia la vedere si cu pancarda cu noua dreapta. Dar nu stiu cum se face ca tot tu suflai de-ti venea rau in iaurtul numit A Treia Forta, pentru ca distingeai tu acolo legionarismu’ lu’ peste si amenintarea la adresa democratiei. Si probabil ca ai face-o din nou cu acelasi aplomb daca ar aparea o noua editie. Si nu stiu cum de se tot realizeaza la noi in tara cele mai bizare imperecheri transpartinice.

Bogdan Duca - iunie 22, 2011

Respira si citeste articolul din nou. Sau mai dezleaga un Sudoku…. Evident, daca vrei sa vezi nazism, vei vedea si la a doua lectura. Asa cum doar „noua dreapta” ai vazut pe pancarda aia din poza :).

Articolul meu este o pledoarie pentru memoria celor care au cazut impotriva comunismului, nu pentru cei care, in spatele lor, au comis crimele nazismului. Si cred ca puteti sa fiti de acord cu mine ca daca concluziile razboiului au pus capat, din fericire, Holocaustului,, tot ele au incurajat, acoperit si chiar justificat ciuma comunista (cu un bilant de morti ce face Holocaustul sa para o copilarie).

Si….ce treaba are Horia Sima? Da. Daca as fi trait in acea perioada as fi fost de acord cu Antonescu si impotriva infantilismului regelui si „inocenteti” Lui maniu si lui Bratianu, care credeau ca daca ajungem la Nistru, probabil o sa primim scuzele lui Stalin si razboiul se va incheia.

Cat despre A treia forta a lui Hurduzeu, criticile mele, intrebarile mele, amuzamentul meu, vizeaza substanta teoriillor sale, care sunt fasciste, oricat de mult ar condamna el, sau dumneata „fascismul”….

3. sudoku - iunie 22, 2011

Sa inteleg ca acum numai „forta” lui Hurduzeu e fascista, nu si a lui Platon? Deci fascist nu e ala care spune ca in ansamblul ei, invazia URSS, (si a Poloniei, si a Greciei, si a Yugoslaviei, si a Cehoslovaciei, si a Transilvaniei, etc.?) cot la cot cu barbarii care aparau civilizatia, a reprezentat o „cruciada intru apararea crucii, culturii si civilizatie crestine” (nicidecum „o crima impotriva umanitatii de care ar trebui sa ne rusinam”). Ci ala care spune ca proprietatea ar trebui sa fie larg distribuita, ca orice politica trebuie sa proneasca de la intelegerea crestina a persoanei si ca natiunea este o categorie istorica legitima.

Una e sa pledezi pentru memoria celor cazuti pe front sau sa abordezi realist un capitol al istoriei nationale (problema era mult mai incalcita decat o prezinti tu distingand intre realistul Antonescu, care era cat pe ce sa ne bage intr-un rahat de doua ori mai mare decat cel in care am sfarsit, si infantilul Mihai) si alta e sa reactivezi retorica de la curtea lui Adolf Hitler, ca tot veni vorba de Horia Sima. Nazismul/fascismul nu scuza comunismul si nici viceversa. Si nu scuza nici tembelisme de genul cruciatii de toate natiile luptau ca sa-i elibereze pe rusi de teroarea NKVD-ului. Ca d-aia or fi luptat muscalii pana la ultimul om, de draga ce le era teroarea NKVD-ului.

Cand vorbeam de elitele traditionale ale Romaniei interbelice, nu de alea revolutionare, vorbeam intai de toate de o asezare pe plan axiologic. Pe plan geopolitic discutia, dupa cum am spus e mult mai lunga. De fapt, daca Germania reusea sa zdrobeasca Uniunea Sovietica ar fi facut-o oricum si fara noi, doar ca in cazul in care ne-am fi urmat cu adevarat valorile si nu ne inhaitam cu barbarii care aparau civilizatia, in noua Europa am fi avut mai multe sanse ca sa fim si noi sclavii germanilor (cam aceeasi soarta pe care ne-o o pregatesc si acum cardinalul Baconsky) si ca tot Ardealul sa fie la unguri, s.a.m.d. Ar fi multe de spus dar oricum, structural, genul tau de discurs este de-a dreptul subputinist, doar ca in semn invers. In nici un caz nu este genul de discurs al unuia care afirma ca A Treia Forta este fascista deoarece toate expresiile teologico-politice ale crestinsimului in modernitate, mai putin cele protestante (si, as adauga, in special cele lutheran-wagneriene), sunt condamnabile intrucat inevitabil totalitare. Dar asa e in Romania: neolegionarii, neocomunistii, neoconii, etc. se aliaza toti pentru a apara democratia in fata amenintarii totalitare de tip personalist si distributist.

Cat despre pancarta cu Noua Dreapta la care ai atasat crucea, mai stiu eu pe unii care tot asa zic. Dar n-ai vazut ca Zelea Codreanu avea pe cununie nu doar svastica, ci si crucea? Si la rigoare astea doua chiar seama una cu alta!

4. sudoku - iunie 22, 2011

Ai postat si anul trecut pe aceeasi tema si n-am zis nimic pentru ca ai fost nuantat. Acum insa ai batut campii. Nu stiu daca ai vrut sa spui acelasi lucru dar cititorul neavizat poate fi indus in eroare.

Multa sanatate!

5. al saptelea samurai - iunie 22, 2011

Domnule Duca,

Ca tot veni vorba. Uitati-va aici la ultima mostra de incultura si de nesimtire a acestei emanatii portuar-feseniste pe numele sau de Traian Basescu. Mihai e vinovat de inalta tradare pentru ca a abdicat cu pistolul la tampla, in timp ce Basescu, bineinteles, e marele erou anticomunist. Ba mai mult, ot Mihai e si vinovat de Holocaust. Si cand te gandesti ca dobitocul asta ocupa functia (de sorginte comunista altminteri) de presedinte al Republicii Romania, institutie care a semnat si asumat atat raportul Wiesel cat si raportul Tismaneanu. Dar pesemne ca era beat marinarul si cand a semnat si aseara cand a vorbit. Este inadmisibil ca tara asta s fie condusa de un specimen care nu stie o boaba de istorie a Romaniei si care insulta reperele moral-istorice ale acestei tari. Huo!

Bogdan Duca - iunie 23, 2011

Ce putem sa cerem de la un badaran?

6. al saptelea samurai - iunie 22, 2011
Bogdan Duca - iunie 23, 2011
7. sudoku - iunie 23, 2011

Nu doar badaran domne, dar cat de imbecil. Cred ca daca luai pe unul beat din carciuma nu putea sa adune atatea tampenii si mojicii intr-o singura fraza. Sa le luam pe rand:

a) Maresalul Antonescu e „asta” pentru el
b) Maresalul e primul ministru al lui Mihai drept pentru care Mihai e responsabil de Holocaust!!! Toata lumea stie ca Mihai era izolat la palat si daca ar fi miscat ceva Antonescu l-ar fi expediat imediat din tara. In plus Casa Regala a fost una din institutiile care a depus toate eforturile posibile pentru salvarea evreilor din Romania, Regina mama fiind de altfel trecuta de catre Yad Vashem in randurile dreptilor intre popoare.
c) Abdicarea cu pistolul la tampla, a unui monarh de varsta lui Mihai, in conditiile de teroare rosie pe care o suferea Romania la vremea aceea e „inalt act de tradare” pentru dobitocul asta!
d) Faptul ca Mihai, la varsta lui, cand Romania era facuta sandwich intre Germania Nazista si URSS a scos tara din razboi ca sa evite o catastrofa si mai mare decat cea care se produsese, inclusiv riscul de a pierde teritorii ardelene pe care se pregateste Base acum sa le vanda UDMR-ului. il face pe Mihai nici mai mult nici mai putin decat „sluga la rusi”!!! Asa vorbeste aceasta scursura fesenista despre acel tanar care si-a riscat practic viata intr-o Romanie ocupata de nazisti si apoi de comunisti, pentru a face ceea ce se putea face pentru oropsitul popor roman. Si nu in ultimul rand, un om care simbolizeaza Romania veche.

Traian Basescu te felicit! De data asta chiar m-ai facut sa ma simt deplorabil. Felicitari de asemenea domnilor Patapievici, Tismaneanu, Liiceanu, Neamtu, Mihaes, TRU, etc.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: