jump to navigation

Republica lui Traian Băsescu iunie 2, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Proiectul de Constituţie propus de Traian Băsescu este, sperăm, un proiect condamnat la eşec. Este clar faptul că un asemenea proiect nu va întruni voturile a 75 procente din Parlamentul României, existând puţine şanse ca unii parlamentari din chiar arcul puterii să fie dispuşi să îi asigure fie şi o onorabilă majoritate simplă.

Dar acest proiect este de deosebit interes dintr-un alt punct de vedere. El ne oferă, mai presus de orice speculaţie, viziunea lui Traian Băsescu asupra Republicii, felul în care actualul Preşedinte şi-ar dori să arate Statul român.

Dacă până acum, acuzele asupra derapajului spre dictatură al regimului Băsescu se fundamentau doar pe declaraţii, interpretări şi abuzuri punctuale de putere, pe 1 iunie, într-o conferinţă de presă, actualul preşedinte ne-a prezentat documentul care îi atestă viziunea.

Să vedem cum arată România lui Traian Băsescu:

1. Este o Românie în care se suspendă prezumpţia de nevinovăţie pentru inculpaţi. Aceştia pot fi reţinuţi timp de 48 de ore (în loc de 24) fără să existe o hotărâre judecătorească (conform modificării aduse articolului 23, alineatul 3). Pentru ca procurorul să aibă ceva mai mult timp să îşi facă treaba, suspectul va pierde doua zile din viaţa sa într-o celulă..Condiţiile de a transforma arestul preventiv în instrument puternic de presiune sunt create.
Prezumpţia de nevinovăţie este încălcată şi în cazul proprietăţii private. Toate proprietăţile şi veniturile trebuie justificate în faţa autorităţilor statului, plecându-se de la premisa ilicităţii lor.

2. Magistraţii Republicii lui Traian Băsescu ar putea răspunde pentru toate erorile săvârşite (nu doar pentru rea-voinţă şi gravă neglijenţă- cum e în acest moment). Aceasta ar crea un bun prilej pentru slăbirea puterii judecătoreşti (care, cum vom vedea, este un obiectiv prezidenţial) ca şi pentru înlăturarea judecătorilor care nu sunt „confortabili” în funcţie de orice sentinţă amărâtă (fie şi una de primă instanţă, care, cum ştim nu prea valorează mult într-o Românie în care oricine dă în judecată ştie că ….va ajunge la Strassbourg). De asemenea, judecătorii trebuie să se supună şi deciziilor Curţii Constituţionale, nu doar Constituţiei şi legilor.
De asemenea, judecătorii nu se vor putea controla politicile fiscale şi bugetare, implicit, cetăţenii români neputând să conteste în justiţie încălcarea unor drepturi bugetare sau biruri fiscale.
Consiliul Superior al Magistraturii va avea în componenţă 6 membri (din 19) din partea societăţii civile, 3 din aceşti membri fiind numiţi de către Preşedintele României. Aceşti membri pot obţine şi statutul de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

3. Parlamentul, puterea legislativă este unicameral.de maximum 300 de persoane, cifră prevăzută în Constituţie pentru a putea limita astfel orice încercare de mărire a forului legislativ şi, implicit, a reprezentativităţii românilor. Minorităţile naţionale, infime numeric, ar reduce gradul de reprezentativitate al tuturor cetăţenilor având rezervate cele 16 mandate de deputat. De asemenea, acest Parlament poate avea şi şedinţe secrete, scăpate de sub controlul societăţii civile şi presei.
Parlamentarii pot fi arestaţi şi percheziţionaţi fără să mai trebuiască să existe un vot prealabil al Parlamentului. Deşi imunitatea pentru vot şi declaraţii politice este asigurată, arestarea lor câte 48 de ore pentru….ceva, se poate face cu un efect inhibitoriu pentru….voturile şi declaraţiile politice viitoare.

4. Parlamentul unicameral este obligat să supună de două ori votului fiecare lege. Eu aş fi propus varianta agreată şi de PDL: să se supună votului de atâtea ori cât este necesar pentru ca o lege să treacă (sau, după caz, să nu treacă). Serios acum, acest sistem complicat nu asigură o bună dezbatere a legii şi nu înlocuieşte dubla dezbatere din cele două Camere ale Parlamentului actual când ALŢI PARLAMENTARI sunt cei care revăd votul dat în camera precedentă. Practic, acest dublu vot permite unor forţe interesate (politice sau economice) să poată verifica la primul vot, cam ce voturi pot cumpăra sau negocia la al doilea.
Mai mult chiar, în cazul în care preşedintele nu promulgă o lege, aceasta va fi supusă aceleiaşi proceduri, de dublă dezbatere.

5. Preşedintele, potrivit proiectului de Constituţie, este obligat să se implice constituţional în remanierile guvernamentale, care nu se pot face fără consultarea sa.

6. Preşedintele nu mai trebuie să aştepte 60 de zile de la prima propunere respinsă de candidat la funcţia de premier, pentru a dizolva parlamentul ci…doar 45 de zile. Aceasta în condiţiile în care, tot potrivit noii Constituţii, un guvern care nu este supus votului Parlamentului în termen de 10 zile de la desemnare, acesta va fi considerat respins.

7. Parlamentul nu mai poate întârzia cu mai mult de 30 de zile voinţa preşedintelui de a convoca un referendum.

8. Potrivit articolului 92, alineatul 5, preşedintele este cel care propune Parlamentului candidaţii pentru funcţiile de directori ai serviciilor de informaţii.

9. Preşedintele îşi asumă constituţional dreptul de a retrage decoraţii şi titluri de onoare.

10. Procedurile de suspendare ale preşedintelui sunt mult mai complicate. Ele nu pot avea loc fără avizul favorabil al Curţii Constituţionale (instanţă politică) şi cu riscul ca, în eventualitatea în care referendumul nu va confirma suspendarea, Parlamentul să fie dizolvat.

11. Statul nu se va mai putea împrumuta pentru bugetul asigurărilor sociale ci doar pentru investiţii.

Aceasta este viziunea Republicii în viziunea lui Traian Băsescu: un Stat puternic, care controlează justiţia şi un Parlament slab atât numeric cât şi prin pierderea imunităţii membrilor săi. Reprezentantul şi şeful de facto al Statului, preşedintele, este unicul beneficiar al imunităţii pe perioada mandatului, îşi sporeşte controlul asupra guvernului şi asupra justiţiei şi, alături de Curtea Constituţională, este conducătorul quasi-absolut, al României.
Noul proiect de Constituţie este liberticid, anti-social şi nu protejează cu nimic pe cetăţenii României.

Desigur, sperăm că acest proiect constituţional nu va trece. Dar dacă va trece, preşedintele Băsescu va avea toate instrumentele pentru a îşi putea asigura până la capăt şi în forţă mandatul, până în 2014. Iar perspectiva unui al treilea mandat nu este deloc de neluat în seamă (să ne amintim de precedentul Ion Iliescu).
Traian Băsescu ne-a arătat cine este: o maladie canceroasă pentru democraţia românească (şi îmi asum responsabilitatea cuvintelor). Orice politician şi cetăţean responsabil are obligaţia de a se opune acestei maladii.

A se vedea si reactia Comisiei pentru Constitutie a Fundatiei Horia Rusu

Reclame

Comentarii»

1. Horatiu Buzatu - iunie 2, 2011

Foarte corectă observația din final: „orice politician şi cetăţean responsabil are obligaţia de a se opune acestei maladii.”
Nenorocirea este că maladia pare să fie atât de rea, încât nu va fi învinsă cu tratamente – alegeri sau alte procedee democratice – ci va fi nevoie de operație – revoluție sau răscoală populară. Ciudat pentru Europa anului 2011, nu-i așa ?

2. Bogdan Duca - iunie 2, 2011

Din pacate nu vad sa existe fortele capabile sa produca aceasta schimbare. Nu imi ascund dezamagirea fata de impotenta USL de a se constitui intr-o alternativa convingatoare. Cat despre alte forte, ele nu exista.
E foarte posibil ca Romania sa isi perpetueze letargia pentru ani buni de acum inainte, atata timp cat nu mai exista incredere in clasa politica dinspre cetateni si nici vointa a clasei politice de a schimba lucrurile in bine. Ca vor sa le schimbe in rau (ca Basescu) sau se incapataneaza sa se confrunte cu reforma Statului (ca USL-ul) aceasta e altceva…

3. berenger - iunie 3, 2011

n-ati inteles nimic. nu e proiect de constitutie. e program electoral. si nu va fi supus la vot in parlament, ci la urne

4. angelica - iunie 4, 2011

strategia hotului ca nu e altul ca a vindut flota romaniei,nu vedeti ca e bolnav ….schimbati bosorogul asta din capul statului,ne face numai de rusine..a ruinat romania..de ce moare romania in fiecare an????de ce se moare de foame ,de ce un tinar nu-si poate permite sa aiba un loc de munca platit,nu-si permite sa-si intemeieze o familie,o casa???in spitale nu ai asistenza numai daca ai un sac de bai un doctor se mai uita la tine,altfel mori cu zile dindu-ti aspirine scadute,agricultura toata pirloaga…mai trezitiva si alungati hotii astia di capul statului………puneti tineri competenti…gata cu toti bosorogi din paralament analfabeti care nu au facut nimic in tara asta…….afara cu hotii….in puscarii sa stea pt ca au distrus romania……….afara orbii astia…marinar competent…..ce a facut asta pt romania..a creat locuri de munca???unde e uzina de tractoare???unde e la folta romaneasca….ce viitor au tinerii din romania????trezitiva popor romanesc …aruncati afara hoti…..da e necesar faceti o alta revolutie a tineretului cu facultate ca nu au locuri de munca,nu au nici un viitor….toti romanii vor sa se intoarca acasa la famiile lor..da nu au nici posibilita si sopraviventa….lipeste un vlad tepes acolo…un razboinc care sa lupte pet tara…nu hoti si mincinosi….desteaptate romane


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: