jump to navigation

Cât de dreapta a fost şi este guvernarea Băsescu-Boc? Mai 29, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Răspund astfel unei dezbateri iniţiată dde site-ul: Spune si tu!

În campania din toamna anului 2008, Partidul Democrat-Liberal a insistat pe identitatea sa doctrinară de dreapta, deschisă spre toate curentele politice ale Dreptei: liberalismul clasic, libertarianism, conservatorism şi creştin-democraţie.
Realitatea guvernării Băsescu-Boc este însă mult mai nuanţată. Atât Traian Băsescu cât şi Partidul Democrat-Liberal au acceptat pentru a putea forma guvernul o alianţă cu un partid de stânga, PSD, iar după plecarea PSD-ului la putere, atât Băsescu cât şi Boc au ajutat la crearea unei ficţiuni politice, cu identitate de stânga, UNPR, care e un actor cheie în guvern şi coaliţia de guvernare.
Dar nu politica de alianţe ar fi problema principală, sau chiar nu ar fi deloc o problemă dacă, pe de altă parte, Băsescu şi PDL nu ar reproşa constant principalului partid de dreapta din România, PNL, alianţa făcută de acesta cu acelaşi PSD.
Măsurile economice de stânga ale guvernării Băsescu- Boc sunt însă suficiente pentru a exclude atât pe Băsescu şi PDL-ul din familia politică a Dreptei.

1. PDL este direct responsabil de impozitul forfetar, cel care a asasinat (la propriu, nu la figurat) sectorul IMM, cu scopul foarte de stânga de a alimenta financiar sectorul bugetar.
2. Creşterea TVA cu 5 procente a fost iar o lovitură grea pentru sectorul privat.
3. Formulele diferitelor guverne Boc, departe de a fi restrânse, în logica reducerii Statului, au conţinut ministere specializate (precum Tineretul şi Sportul, sau Turismul) pe o logică complet neliberală.
4. Unul din cei mai importanţi miniştri ai guvernărilor Boc, Elena Udrea, s-a făcut cunoscută (dar nu a fost niciodată sancţionată în înteriorul partidului sau de către intelectualii de dreapta, afiliaţi partidului) prin declaraţiile ameninţătoare de naţionalizare a hotelurilor şi întreprinderilor turistice care nu răspund cum trebuie comenzilor Statului.
5. Cheltuielile în infrastructură ale Statului în timpul regimului Băsescu- Boc, au vizat investiţii care într-un stat liberal, de dreapta, ar fi trebuit să aparţină fie comunităţii, fie iniţiativei private (teleferice, săli de sport, săli polivalente, patinoare, etc.).
6. Drepturile de autor au fost taxate, dându-se dovadă de un dispreţ uluitor din partea unor guvernanţi pretins de dreapta, faţă de actul de creaţie şi de iniţiativa privată.

Acestor măsuri economice evident străine valorilor Dreptei, guvernarea Băsescu- Boc i-a adăugat o serie de măsuri sociale evident de stânga:
1. Repolitizarea „deconcentratelor”
2. Pensia minimă garantată.

Desigur, politica anti-socială a guvernării Băsescu- Boc este un subiect cunoscut. Mai grav, această politică este imputată, pe nedrept, unei viziuni de dreapta..
În fapt:
1. Instigarea la ură între diferite categorii sociale şi salariale, unul din efectele acestui regim, nu are nimic în comun cu dreapta ci cu mentalitatea bolşevică a luptei de clasă.
2. Departe a depune un efort consistent de slăbire a Statului (incontestabil obez, prost manager, falimentar- norocul Statelor că nu dau faliment) măsurile guvernului Băsescu-Boc au fost de o incorenţă incredibilă. Deşi putem saluta dispariţia unuia din cei doi subprefecţi ai fiecărui judeţ, de exemplu, nu înţelegem de ce nu a dispărut complet instituţia subprefectului. La fel, bugetul este căpuşat de un număr destul de mare de înalţi funcţionari de stat, inspectorii guvernamentali, despre a căror fişă a postului nici domniile lor nu ne-ar putea spune prea multe.
3. Principalele categorii de bugetari afectate de tăieri de salarii şi sporuri au fost tocmai categoriile cele mai utile de bugetari: cei din învăţământ, poliţie şi armată.
4. În loc să reformeze sistemul astfel încât banii contribuabililor să nu plătească nenumărate salarii, indemnizaţii şi sporuri înainte de a ajunge, astfel înjumătăţiţi în spitale,. guvernarea Băsescu-Boc a crescut taxarea prin impunerea CAS-ului şi pensionarilor nevoiaşi, închizând spitalele în virtutea unui foarte amuzant (dacă nu ar fi tragic- căci e vorba de spitale) criteriu al eficienţei.

Deşi declaraţi de dreapta şi anticomunişti, nici Traian Băsescu, nici PDL nu au reuşit să tranşeze problema comunismului.
Practic singurul punct din concluziile Raportului final, îndeplinit de regimul Băsescu-Boc a fost cel al permanentizării în funcţii a intelectualilor publici loiali regimului.
Mai grav, drepturile foştilor deţinuţi politici ca şi despăgubirile pentru victimele comunismului au fost grav limitate.

Lista (listele) ar putea continua…. Cred că este însă suficient pentru o concluzie simplă: pretenţia lui Băsescu şi a PDL de a fi de dreapta este una falsă.

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: