jump to navigation

Dreapta intelectuală românească? Mai 28, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Dreapta intelectuală românească este subiectul unui mult discutat articol al domnului Aligică de pe Contributors. Domnia sa încearcă să răspundă unui articol al lui Horaţiu Pepine în care acesta constata cum discursul intelectual al dreptei româneşti a încăput pe mâna lui….Traian Băsescu.

Dragoş Aligică opune o listă de 12 proiecte (multe aparţinând CADI) de realizări ale dreptei intelectuale româneşti. Doar că, deşi indubitabil libertarian, CADI nu este în mod necesar de dreapta. Căci dreapta înseamnă ceva mai mult decât o viziune economică libertariană. Acest reducţionism nu face decât să ignore şi să sfideze venerabilele tradiţii intelectuale ale dreptei, din care libertarianismul face parte doar ca o componentă recentă.

Domnul Aligică decretează şi că Societatea Academică Română ar fi musai o organizaţie non-guvernamentală de dreapta. De ce? Deoarece viziunea lor economică este apropiată de liberalism, probabil.

Când pare că iese intelectual din sfera economismului, domnul Aligică ne vorbeşte de….volumaşul cu interviurile lui Cristian Pătrăşconiu, text ce a strălucit meteoric, datorită exclusiv eforturilor financiare depuse în momentul lansării, dar care acum devine material tocmai bun de vândut la reduceri (cu 5 lei-bucata, preţul recomandat J ).

Că domnul Aligică are o viziune atât de limitată asupra dreptei, aceasta este problema domniei sale. Nu poţi să ceri unui economist să înţeleagă că Marx nu a avut dreptate şi, implicit, nu se reduce totul la economie (mai ales când facem vorbire aici de dreapta intelectuală).

Partea savuroasă a articolului este însă reprezentată de comentarii. Acolo am aflat câteva noutăţi. Până şi libertarienii de la CADI s-au înfruptat din banii statului pentru a putea apoi să se văicărească de …cât de costisitor este statul.  Deci nici această dreaptă „economistă” nu este atât de pură pe cât şi-ar dori domnul Aligică să fie.

 

E un fapt acela că Dreapta intelectuală românească a eşuat. Ce să ne mai ascundem după degete? Suntem ca vai de capul nostru. Paleoconservatorii români au ales calea stângii. Distributismul, neo-platonismul (de la Mircea Platon, desigur), ortodoxismul, au îmbrăţişat valorile de stânga ale distributismului, solidarităţii sociale impuse etic şi etatismului.

Dreapta intelectuală coagulată în jurul PDL are ca reper intelectual un om de stânga, precum Andrei Pleşu şi, pentru că a fost coruptă de bani şi de putere, nu se mai poate manifesta decât în promovarea unui anticomunism ham-ham. În afara acestui lătrat, cu tonalităţi bolşevice, dreapta pedelistă nu se manifestă decât prin talentul de a căpuşa bugetul de stat, cu ifose libertariene, desigur.

Dreapta intelectuală din preajma PNL este supusă unei presiuni puternice interne, din partea social-liberalilor şi nu se poate coagula încă şi din pricina unui (să recunoaştem) dezinteres al conducerii partidului faţă de speculaţiile intelectuale..

Cât despre legionari, „noua dreaptă”, neonazişti şi alte specimene din acestea, pe lângă faptul că nu sunt intelectuali ştie şi domnul Aligică că….nu sunt de dreapta

Comentarii»

1. vechi liberal - Iunie 2, 2011

Refritor la dreapta: e interesant cum ICR-ul plateste pentru conferinta lui Basescu de la LSE. LSE e anatema in ochii liberalilor, pentru ca e de stanga. Dar Tismaneanu se face ca ploua. Pe/cu banii nostri.
Nu LSE e in relatii stranse cu Gadafi si alti mici despoti arabi? Uite-l si pe Base, cot la cot cu ei, insotit de Tismaneanu, altminteri un mare prieten al Israelului care acuza pe toata lumea de antisemitism.

Bogdan Duca - Iunie 2, 2011

Excelenta informatie :). Este incredibil cinismul acestor intelectuali publici „de dreapta”……Va spun sincer ca ticalosia lor imi provoaca senzatia fizica de greata…

2. Adrian - Iunie 13, 2011

„Dreapta intelectuală din preajma PNL(…) nu se poate coagula încă şi din pricina unui (să recunoaştem) dezinteres al conducerii partidului faţă de speculaţiile intelectuale..”

E.. hai sa fim sinceri.

Motriceanu il citeaza voios pe Paul Krugman in ciudat faptului ca renumitul economist a primit premiul Nobel in principal pentru studiile sale privind schimbul de bunuri si servicii dintre tari. O fi Krugman un adept al statului asistential, insa este si un adept al liberului schimb.
Ludovic Orban vorbeste cu mandrie despre drepturi fundamentele, cum ar fi dreptul la subventie!
Norica Nicolai doreste un capitalism a la socialista Naomi Klein.

Chiar dimpotriva: conducerea PNL e plina de SPECULATII intelectuale!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: