jump to navigation

Programul economic al USL- câteva propuneri mai 27, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Sunt politolog, nu economist, ca atare îmi declin competenţa de a analiza eficienţa economică a acestui program. Mă limitez doar la a saluta părăsirea fetişului cotei unice de impozitare şi introducerea unui impozit defalcat care să aibă un prag „ de sus” de 16 procente. De asemenea, mă întreb de unde rezerva economiştilor USL de a prognoza reducerea imediată a TVA-ului la 19 %, preferându-se acordarea unui cadru de timp foarte generos, de 4 ani de zile.

Mă orientez spre cele 8 căi enunţate pentru suplimentarea bugetului de stat, cu referire particulară la punctul 2, care vorbeşte vag de  oprirea risipei bugetare.

Îmi permit să fac câteva propuneri:

1. Eficientizarea Parlamentului României nu prin reducerea numărului de parlamentari (ceea ce ar scădea reprezentativitatea naţională a principalei instituţii a democraţiei din România) ci prin valorificarea mandatului imperativ, renunţându-se la cabinetele parlamentare din teritoriu cu toate cheltuielile, deloc mici, presupuse.

Scutiţi de activitatea de „consultanţă”, parlamentarii ar putea lucra mai eficient, de luni până vineri.

2. Dispariţia completă a instituţiei subprefectului precum şi cea a inspectorilor guvernamentali.

3. Dispariţia  Institutului Cultural Român, a cărui misiune legislativă este oricum îndeplinită şi de ataşaţii culturali din ambasade.

4.  Desfiinţarea CNSAS şi trimiterea tuturor dosarelor desecretizate la arhiva de stat.

5.  Desfiinţarea IICCMER şi asumarea de către majoritatea parlamentară şi guvern a unui pachet de legi care să vizeze atât prezervarea memoriei victimelor comunismului cât şi pentru împiedicarea extremismului de stânga.

6.  Desfiinţarea CNCD, instituţie ce se ocupă, neconstituţional, de condamnarea delictelor de opinie.

7.  Încorporarea STS în SRI.

8. Desfiinţarea CNA şi acordarea dreptului de a sancţiona al televiziunilor şi posturilor de radio Clubului Român de Presă.

9. Reducerea numărului exagerat de mare al posturilor de radio şi de televiziune publice, reducerea drastică a sumelor de bani plătite pentru colaborări cu aceste instituţii şi desfiinţarea consiliilor de administraţie politizate.

10. Pregătirea unei formule de guvern „slim”, cu maximum 12 ministere. Desfiinţarea funcţiei de viceprim-ministru. Desfiinţarea secretariatului de stat pentru culte, oricum o reminescenţă (e drept, „ortodoxizată”) a vechiului departament comunist al cultelor.

11. Desfiinţarea RAPPS şi vânzarea, respectiv privatizarea proprietăţilor aflate în administrarea acestei regii.

12. Grabnica evaluare, eventual de către foruri externe, a sistemului universitar, menite să „scoată” din finanţarea bugetară bună parte din prea numeroasele universităţi de stat din România.

Reclame

Comentarii»

1. Lilick - mai 27, 2011

CCR mai ramane?

2. Lilick - mai 27, 2011

„In subordinea Guvernului se afla 244 de agentii, autoritati, companii nationale si regii, avand inca un numar neclar de angajati, dar ale caror salarii le depasesc uneori cu mult pe cele ale ministrilor.”

3. Bogdan Duca - mai 27, 2011

Am spus si eu despre ce stiam. Cat despre numarul de agentii, ce e mai grav este ca activitatea unora se suprapune pe activitatea altora.

4. berenger - mai 27, 2011

visezi. in program scrie clar ca toti functionarii publici angajati de pedelei din 2009 incoace vor fi dati afara, iar cateva pagini mai incolo ca se vor angaja oameni noi in raport 1 la 1. pleaca-i lor. vin ai mnostri, nu-i asa. mai grav ca vin trei paride pe posturile ocupate acum de un partid si jumatate

5. Lilick - mai 27, 2011

Berenger, chiombeste-te mai bine ca scrie pe aceeasi pagina:

„Desfiintarea celor 6000 de posturi numite politic in 2009-2010, si numiri in functii de specialitate a oamenilor cu experienta din sistem.

– deci nu angajezi altii, ci numesti oameni deja in sistem. scrie clar.

•Deblocarea imediata a posturilor pentru sistemele de învăţământ şi sănătate după regula de înlocuire 1 la 1. Mecanism de promovare a tinerilor in sistem.”

– e vorba de invatamant si sanatate. doctorii si profesorii sunt cumva functionari publici?

6. berenger - mai 28, 2011

lilick, nu stiu care au fost transformarile din viata ta ca sa ajungi la asa sentimente politruce ale fiintei si nici nu ma intereseaza. cert e ca limbajul pe care il folosesti in ultima vreme spune foarte multe despre tine.

oricum, esti in stare sa raspunzi la o provocare: in iarna lui 2013, prin februarie, esti dispusa sa faci drumul bucuresti-iasi in genunchi prin nameti daca useleul va face angajari pe criterii politice? eu il fac in sens invers daca NU face.

7. Horatiu Buzatu - mai 28, 2011

Privatizarea învățământului de toate gradele și a sănătății. Desființarea caselor de pensii.

Bogdan Duca - mai 28, 2011

Nu as merge chiar atat de departe. Nu avem o clasa politica atat de responsabila incat sa isi asume integral un program politic de dreapta.

8. Lilick - mai 28, 2011

Berenger, intai invata sa citesti un text si dupa aia mai vorbim. Nu suport superficialii.

9. berenger - mai 29, 2011

lilith, daca taceai, filosof ramaneai. asa, n-ai confirmat decat doua lucruri, ca am dreptate si ca esti lasa. iar despre superficialitate, mai uita-te o data peste extraordinarul program. ai sa gasesti din plin superficialitate acolo.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: