jump to navigation

Îngrijorările unui USL-ist mai 25, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Vreau să fie clar de la bun început: consider că cel mai mare pericol pentru democraţia din România este reprezentat de organismul politic Băsescu-PDL. De aceea, orice asociere făcută între mine şi aceste tumori maligne ale politicii şi societăţii româneşti, mi se pare jignitoare.

Tocmai pentru că vreau însănătoşirea României, sunt exigent atât cu Partidul Naţional-Liberal cât şi cu Uniunea Social-Liberală. Mă consider a fi un tip raţional şi conştientizez că o altă soluţie în afară de alianţa Opoziţiei nu există. Când cancerul pătrunde în organism toate celelalte suferinţe îşi pierd prioritatea şi tot organismul trebuie să conlucreze pentru a împiedica extinderea răului.
Dar nu pot să nu îmi exprim îngrijorarea când văd că, atât la nivel de PNL cât şi la nivel de USL lucrurile stagnează. Iar acest lucru se resimte în sondajele de opinie şi, mai grav, în rezultatele la vot.
Niciuna din alegerile anticipate, pentru primării sau parlament, din ultima perioadă nu a avut rezultate satisfăcătoare pentru USL Chiar şi atunci când a câştigat, USL a câştigat la limită. Vinovaţi sunt desigur şi pedeliştii, cu porcii şi găleţile lor dar mai ales prezenţa scăzută la vot şi…..lipsa de consistenţă a mesajului USL, care nu numai că nu mobilizează electoratul, dar nici nu scoate din casă nehotărâţii.

Nici sondajele de opinie nu sunt pline de optimism. După ce ne-am situat la un convenabil 58 procente (care nu exprima, de fapt, decât suma intenţiilor la vot pentru cele două forţe politice din USL de dinainte de această alianţă), am început să….scădem. Nu mult, e drept, dar trendul nu este în niciun caz unul optimist.

Dar care să fie problemele? Eu încerc să le identific pe două paliere: unul la nivelul USL şi altul la nivelul partidelor din această alianţă (mă voi focaliza pe PNL, la acest nivel).

USL nu s-a creat cu dificultatea prognozată. Au fost multe negocieri dure, au fost mulţi oameni supăraţi, câţuiva au şi plecat, dar s-a dovedit că această alianţă aparent imposibilă şi contra naturii, poate să se realizeze, fără rupturi şi opoziţii majore.
Dar această alianţă nu a rezolvat o problemă deja vizibilă din toamna anului trecut, de la celebra moţiune din octombrie, când liderii opoziţiei s-au grăbit să anunţe o victorie ce nu a mai avut loc. Şi atunci ca şi acum, liderii opoziţiei au dezvoltat o nesănătoasă grabă de a se lansa cu declaraţii care se pot întoarce împotriva lor.
Un exemplu este cel al mult anunţatului program USL. program ce nu a apărut încă, deşi date pentru lansarea lui au fost multiple. Acest lucru denotă neseriozitate. Cei ce aşteaptă soluţiile USL cu bună-credinţă văd cum liderii USL lasă impresia unei nejustificate indolenţe într-un capitol atât de sensibil. Căci unicul reproş ce se poate aduce USL (iată, argumentat prin absenţa programului USL) este acela că nu are alt proiect decât cel (cu care sunt de acord!) din lozinca „Jos Băsescu!”.
Apoi liderii USL cad uşor în capcane copilăreşti: a unor prognozate treceri din PDL spre USL, a unei „conspiraţii” DNA contra USL. Efectul de imagine este distructiv, mai ales când USL anunţă oficial victorii care se transformă în înfrângeri.
Rămânând la capitolul imagine, un punct nevralgic pentru USL este faptul că au adoptat o strategie proastă în mass-media. Formula luptei anti-Băsescu, aşa cum o vedem la Antena 3 şi la unele emisiuni de la Realitatea este compet neinspirată. În loc să fi luat act de înfrângerea din decembrie 2009, televiziunile apropiate de opoziţie şi partidele opoziţiei nu au schimbat strategia. Suntem încă victimele unei campanii care anunţă în fiecare seară câte o apocalipsă datorată incompetenţilor pedelişti. Şi cum această apocalipsă nu vine, consecinţa….o ştiţi din povestea cu Ionel şi lupul.
După victoria la limită de la Baia Mare, oraş ne-portocaliu, unde USL nu a putut obţine decât 51 %, postul de televiziune Antena 3, dădea drept sigură o victorie naţională a USL. Niciun politolog realist nu ar fi putut să le îmbrăţişeze optimismul.
O altă mare problemă a USL este cea a cadrelor. UNPR este produsul celor două forţe politice din USL, rezultat al foarte proastei selectări a candidaţilor partidelor, la toate nivelurile. Acest lucru nu se întâmplă cu PDL, un partid care ştie să îşi controleze mult mai bine aleşii. Situaţia deloc uşoară în care s-a găsit acest partid in 2010 nu a provocat „hemoragii” de aleşi parlamentari şi locali, similare cu cele provocate PSD şi PNL după 2009.
USL nu prea pare să dea semne că are intenţia de a propune o clasă politică nouă, altfel. În majoritatea alegerilor anticipate pentru parlament nu am făcut altceva decât să propunem oameni „vechi”, care pierduseră în 2008. Nici viitorul nu pare să sune diferit.

Personalităţi cel puţin dubioase, precum Andrei Marga, sunt promovate ca alternative „fericite” la nefericirea de acum…

Şi partidele in interiorul USL contribuie individual la aceste probleme. În loc de a îşi asuma o agendă complementară, menită să lovească atât de la dreapta cât şi de la stânga proiectul Băsescu,  PNL şi PSD par, cel puţin timide.

PNL, cel puţin, pare să ignore agenda de dreapta pe care pretinde să o reprezinte lăsând deosebit de multe teme doar în mâna PDL-ului (tema anticomunistă, încă sensibilă electoral- oricât ne-am încăpăţâna să negăm evidenţa, cultivarea personalităţilor culturale de dreapta, etc).  Institutul doctrinar înfiinţat de partid nu este, la două luni de fiinţare decât o …bună intenţie.

Norocul PNL este reprezentat de fundaţii apropiate valorilor naţional-liberale, precum fundaţia „Horia Rusu”, ale căror demersuri însă nu se bucură de feedback-ul necesar nici dinspre PNL, nici dinspre USL.

Ce pare să nu înţeleagă USL-ul este faptul că nu îşi poate permite să obţină un scor electoral neconvingător la alegerile din 2012-1013 şi că orice victorie a la Pyrrus a USL se poate transforma, în timp, într-o victorie a lui Băsescu….

Reclame

Comentarii»

1. cristi - mai 25, 2011

Si pan la urma ce-ai vrea sa faca USL-ul?Cand n-ai majoritate NU POTI SCHIMBA GUVERNUL.A,si PDL-ul nu a pierdut prea multi oameni FIINDCA ESTE LA GUVERNARE SI ARE CU CE-SI HRANI OAMENII.PNL SI PSD NU-S LA GUVERNARE ASA CA NU POT SA-I HRANEASCA PE FRIPTURISTI
Tampeniile pe care le debitezi aici nu fac decat sa-i enerveze pe oameni si sa-i descurajeze.

2. cristi - mai 25, 2011

Articolul e plin de contradictii si total aiuritor.Cred ca nu aveati ce sa scrieti pe ziua de azi si ati bagat acest amalgam de cuvinte fara noima.

3. Alex - mai 25, 2011

Foarte buna analiza, si obictiva! Eu sunt PNL-ist si USL-ist convins in conjunctura actuala 😉 Dar nu pot sa nu remarc ‘blegoseala’ USL-ului care probabil sunt de la diferentele doctrinare si de orgoliu, habar n-am 😦 Constat doar ca suntem tot timpul in defensiva, respectiv in transee fata de Ciuma Portocalie si Baselu, in loc sa iesim la atac si sa incepem noi ofensiva impotriva lor. Inca observ ca USL-ului i se face agenda zilei de catre Baselu si Ciuma Portocalie, in loc sa le facem noi agenda, si ei sa reactioneze la actiunile noastre si nu invers 😦 Liderii USL nu sunt inca in stare sa scoata roamnii nemultumiti in strada (probabil ca nici nu si-au propus), se bazeaza prea mult pe lupta parlamentara, care este pierzatoare din start 😦 O dictatura n-o inlaturi niciodata prin masuri si actiuni democratice ci numai prin forta, ori USL-ul exact asta nu are 😦 Din pacate pentru noi, Ciuma Portocalie in frunte cu Baselu exact asta face, politica fortei, nemaitinand cont de nicio regula sau lege, iar noi reactionam firav si ne comportam cu ei ca la pension 😦 Cam asa se vede de la mine si e doar parerea mea, dar tare as vrea sa ma insel. Totusi, din corespondentele mele cu alti simpatizanti si membrii USL-isti, respectiv PNL-isti, cam acelasi lucru l-au observat si ei, din pacate 😦

4. cristi - mai 25, 2011

Apai daca si tu te-ai lasat prostit de propaganda pedelista,cum ca ei ar fi adevarata dreapta atunci dute la culcare baiete.Se vede din articol ca nu esti intelectual,ci manelist cu aere de intelectual.

5. Bogdan Duca - mai 25, 2011

@ Cristi: ce pot sa iti raspund? 🙂

6. Horatiu Buzatu - mai 25, 2011

Îngrijorările tale, dragă Bogdan, par să fie mai degrabă ale unui liberal decât ale unui USL-ist. Cu atât mai mult cu cât din oferta politică de azi lipsesc măsurile de dreapta, atât de necesare economiei …

7. Bogdan Duca - mai 25, 2011

Domnnule Buzatu, a fi usl-ist este o chestiune conjuncturala. A fi liberal (in cazul meu, liberal-conservator) este o optiune mult mai profunda, politica, culturala, economica.
In legatura cu masurile economice de dreapta, acestea nu numai ca lipsesc, dar, din dorinta de a ne detasa de mizeria pedelista nu de putine ori, cel putin la nivel declarativ, lasam impresia ca am arunca si copilul odata cu apa din scaldatoare…

8. berenger - mai 26, 2011

atata vreme cat puterea impune agenda politica, pozitiile se vor mentine. prevad un discurs viitor de genul reforma a statului, lupta anti-coruptie, iesire din criza din partea pedeleului versus saracie din partea uselelului. daca la problema saracie se raspunde cu iesirea din criza, la celelalte doua teme majore ale pedeleului, useleul nu are reactie si va pierde puncte importante. mai mult, useleul nu are o tema originala pe care sa marseze, ci doar reactii la temele pedeliste. ceea ce lipseste useleului ca sa castige alegerile, dincolo de alte pacate originare, e profesionismul liderilor. romaneste spus, au cei mai prosti lideri posibili. ca animale politice, nastase sau tariceanu erau cu multe clase peste actualii, care nu sunt decat niste coji fara consistenta. nici nu mai e de mirare ca felix este singurul care incearca sa faca ceva, dar cum el e ingropat in pacate si in fixatii clinice, nimic imbucurator nu se intrevede pentru usele.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: