jump to navigation

Gânduri de 10 mai mai 10, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

“Sunt liberal. Sunt un om de dreapta. Sunt, cu titlu strict personal, monarhist. Acestea sunt convingerile mele, cel puţin primele două şi ale dumneavostră, pe care niciodată, nici eu, nici vreunul din liderii de ieri sau azi ai PNL, sau vreunul din dumneavoastră, nu le-am ascuns sau trădat sau pus în paranteze. Suntem, rămânem şi vom fi liberali, oameni cu convingeri de dreapta”
Cel ce a făcut această declaraţie este preşedintele PNL, Crin Antonescu. O declaraţie curajoasă, mai ales când ştim că vine de la cel ce va fi (cel mai probabil) viiitorul Preşedinte al României după extirparea cancerului Băsescu. Curajul acestei declaraţii ne descoperă şi altceva: sinceritatea ei. Crin Antonescu este, în mod sincer, un liberal, un om de dreapta şi un monarhist.
Am mai scris şi cu alte ocazii despre faptul că nu poţi fi un om de dreapta autentic dacă nu nutreşti sentimente filo-monarhice. Chiar şi în ţări în care republicanismul este un soi de dogmă politică, precum SUA şi Franţa, oamenii de dreapta se definesc prin respectul faţă de Tradiţie, ierarhie, autoritate.
Într-o Românie în care Republica nu a fost altceva ( poate cu excepţia celor 4 ani de administraţie prezidenţială Constantinescu) decât formula ce a mascat absolutisme şi tendinţe spre despotism, într-o Românie în care cultura civică a cetăţenilor nu este una participativă , în care nu avem o tradiţie instituţională şi un dezechilibru tot mai evident al puterilor în Stat, monarhia este nu doar o soluţie ci poate chiar soluţia.
Primii care o recunosc sunt chiar politicienii din această ţară, care de câţiva ani de zile au transformat în instanţă monarhică o instituţie (altfel inconsistentă moral şi foarte uşor şantajabilă politic): Curtea Constituţională. Lipsei de echilibru, incoerenţei instituţionale, i se opune o instanţă ce ar trebui să fie neutră, deşi în mod evident nu este.
Monarhia este tocmai acea instanţă neutră care fără să guverneze, domneşte, veghează la bunul echilibru al puterilor în stat şi poate, prin calitatea morală şi neutralitatea politică a Monarhului, să se constituie în acel punct de sprijin necesar democratizării unei clase politice zbuciumate şi unei naţiuni lipsite de o cultură civică democratică.
Acum, de 10 mai, zi cu multiple semnificaţii pentru întreaga Românie (venirea lui Carol I pe tronul ţării, independenţa României şi proclamarea ţării ca Regat), riscul este acela de a acutiza „păcatul” ce caracterizează pe monarhiştii români: raportarea idilică şi mitologică la un trecut care nu se mai poate întoarce.
10 mai este, incontestabil, ziua naţională autentică a României, fără să umbrească cu ceva ziua de 1 decembrie, pe care România republicană postcomunistă a stabilit-o ca zi naţională oficială. Ca orice zi naţională ar trebui să fie o zi orientată spre trecut ca şi spre un viitor posibil. România se poate normaliza ca Stat, se poate regândi ca naţiune în jurul Coroanei. Toţi marii noştri conducători, toţi eroii noştri au fost fie capete încoronate, fie loiali unei Coroane sau ideii de monarhie. Politicienii republicani din istoria noastră s-au făcut, în majoritatea lor zdrobitoare, remarcaţi prin apartenenţa la aparatul de partid şi de stat comunist.
Prezentul este încă dominat de aceşti copii ai comunismului dar viitorul poate şi trebuie să revină românilor neideologizaţi, românilor care mai au încredere în modelul de conducători reprezentat de Ştefan cel Mare şi Carol I (nu întâmplător consideraţi ca fiind cei mai „mari români” din istorie- într-un concurs-sondaj de opinie la nivel naţional a cărui corectitudine nu prea poate fi contestată).
Iar aceşti români, în acelaşi timp ai trecutului şi viitorului, în care am încredere, vor înţelege, desigur, că unica formulă prin care România poate să se realizeze ca stat al unor oameni liber, de drept şi democratic, este monarhia constituţională.

Reclame

Comentarii»

1. Mihaela - mai 19, 2011

Buna ziua!
Suntem 3 familii iubitoare de animale si ne-am hotarat sa va rugam sa puneti la Dvs. pe blog si micul nostru eveniment http://www.facebook.com/event.php?eid=188873097827013

De capul nostru ne-am straduit sa punem la punct acest eveniment adresat publicului larg (si in special tinerilor, mamicilor si copiilor) pentru ca, din generozitatea acestuia, sa sprijinim un numar de animale fara stapan sterilizate (de noi) si ulterior adoptate. Ne-ar prinde insa tare bine putina promovare!!!

Va rugam aruncati un ochi la afisul nostru si hotarati daca doriti sa ne ajutati dind sfara in tara! http://mihaelamuttsofromania.blogspot.com/2011/05/targu-catelului-hingherit-maidanez-si.html

Corciturile noastre simpatice va multumesc!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: