jump to navigation

Gânduri de ziua Uniunii Europene mai 9, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Sincer, nu m-as grabi sa urez „La Multi Ani!” Europei de ziua Uniunii Europene. Si aceasta nu doar pentru ca Uniunea Europeana nu reprezinta nici macar geografic Europa, ci si pentru ca inca nu ne-am lamurit, vorba lui Kissinger, ce prefix are la telefon această Europă.
Faptul că locuim pe acelaşi continent nu ne face mai deloc similari. Aparţinem unor familii etnolingvistice diferite, unor confesiuni religioase diferite, unor modele de civilizaţie diferite. purtăm fiecare în spate istorii multimilenare ce ne responsabilizează şi ne motivează diferit. A vorbi despre unitatea Europei este o glumă, fie şi pentru că orice manual de istorie ne arată că Europa a fost un continent în care naţiunile europene s-au luptat între ele. Chiar şi acum, în anul mântuirii 2011, o jumătate din Europă (Rusia şi aliaţii săi) este opusă unei alte jumătăţi de Europă (UE şi aliatului ei, SUA).

Uniunea Europeană s-a construit nu pentru Europa ci în ciuda Europei. Că unele naţiuni europene, între care şi România, au de profitat de pe urma UE, aceasta este altceva, dar nu transformă UE într-un proiect pozitiv ci….într-un proiect (încă) rentabil.

Să nu uităm că UE a refuzat să recunoască creştinismul ca specificitate a civilizaţiilor europene. Să nu uităm că UE încurajează prin politicile sale imigraţioniste modificarea profilului etnic al Europei, protestând atunci când state europene, precum Franţa ultimelor săptămâni, atrag atenţia asupra riscurilor unei iresponsabile administrări a legislaţiei Schengen.
Să nu uităm că UE a distrus sistemul academic european, cel care practic întemeiase ideea de Universitate, transformând Universitatea umanistă într-un soi de politehnică pentru filosofi şi filologi.
Să nu uităm că UE încearcă să reducă tot mai mult autonomia statelor europene în raport cu autorităţile de la Bruxelles si Strassbourg. Să nu uităm că Tratatul de la Lisabona a fost aprobat în urma unei fără precedent sfidări birocratice a voinţei cetăţenilor.
Îmi pare rău, dar nu numai că nu înţeleg să urez La Mulţi Ani! Europei într-o zi care nu este ziua ei de naştere, dar nu am niciun motiv (în afara unor interese meschine de român, care profită încă de pe urma unor avantaje ale UE) să urez Uniunii Europene prea mulţi ani de viaţă. 🙂

Reclame

Comentarii»

1. Psihedelicul - mai 9, 2011

Dacă-mi permiteţi o observaţie: nu aţi menţionat costurile profitabilităţii Uniunii pentru România, costuri, după părerea mea, disproporţionate în raport cu beneficiile.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: