jump to navigation

Despre filmul Francesca (şi bună parte din cinematografia românească postcomunistă) aprilie 16, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Chiar nu pot să înţeleg de ce filmele româneşti, chiar şi cele mai recente, şi-au făcut o vocaţie în a ne prezenta scursura societăţii, mocirla, gunoaiele….
În seara asta am îndurat (da, e termenul cel mai potrivit) filmul Francesca, după ce, sâmbăta trecută am fost victima unui alt film (coproducţie româno-franceză), Copilăria lui Icar. Nu ştiu dacă voi mai rezista unei a treia experienţe traumatizante de acest gen.
Înţeleg că regizorii noştri vor, (din păcate şi pe bani de la buget- scânceşte liberalul din mine) să intre „în rând” cu cinematograful „de artă” (o specie care, dacă este să mă raportez mai ales la producţiile europene, provoacă gemete de durere conservatorului din mine).
Dar nu înţeleg de ce nu ni se oferă şi sansa de a vedea nişte filme lejere, comerciale, care să îţi provoace plăcerea de a cumpăra dvd-ul sau a plăti biletul şi popcornul de la cinematograf.
Da! Vreau un film ca Operaţiunea Monstrul, vreau un film ca cele din seria BD. Vreau un film ca cele din seria Asterix (ca să mă raportez şi la franţuji, modelul evident al cinematografului românesc). Cer atât de mult? Sau…atât de puţin?

Revenind la Francesca: o porcărie în care singurele personaje vii sunt nişte brute, combinaţie de recuperatori şi cămătari. În rest, acţiunea e cretinoidă şi banală.
Dar ştiţi ce m-a enervat cel mai tare? Toată acţiunea se învârte în jurul unor sume infime de bani. Un tip este, se pare, lichidat pentru că nu a plătit 5000 de euro. Iar o afacere imobiliară cu şpăgi, cumpărare de drepturi de proprietate şi alte-alea este de….ţineţi-vă bine! 6000 de euro! Păi nene, cu 6000 de euro ce drepturi de proprietate a luat personajul în Bucureştiul lui 2008? Loc de veci la cimitirul Ghencea?

Ce o să zică străinul care o să vadă porcăria asta? Că în România piaţa imobiliară (care prin 2008 sărise calul- şi cea mai amărâtă garsonieră în capitală nu cobora sub 50 mii de euro) se învârte în jurul câtorva mii de euro? Bobby Păunescu confundă preţurile camerelor de la Inter cu preţurile pieţei imobiliare?
Ce o să se înţeleagă? Că mafia noastră se „mobilizează” pentru câteva mii de euro??? Tată, dacă România ar fi atât de ieftină, nu aş mai sta cu chirie de multişor.

În rest, filmul e prost…..Dar e mai bun decât Copilăria lui Icar, totuşi.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: