jump to navigation

„Apocalipsa” după japonezi martie 19, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Japonia a fost lovită de un seism de 8,9 grade pe scara Richter, urmat de valuri tsunami uriaşe care au distrus coastele nipone până la 7 km în interiorul insulelor. Mai grav, o centrală atomică, puternic afectată de seism, pune în pericol vieţi şi creşte alarmant gradul de radioactivitate.
Cu toate acestea, numărul victimelor, pentru o ţară cu o populaţie atât de mare şi cu aglomerări urbane enorme, precum Japonia este scăzut. În câteva zile de la cutremur, viaţa în Japonia a intrat în relativul normal al reconstrucţiei-
Bursele au fost echilibrate, cu doar 10 procente din banii din „puşculiţa” de rezervă a Japoniei, mereu pregătită în faţa acestor catastrofe.
Deşi, categoric, îngrijorătoare, situaţia centralei atomo-electrice de la Fukushima este departe de a fi disperată, orice comparaţie cu Cernobâlul fiind, o spun toţi specialiştii (mai puţin cei interesaţi, ecologiştii) absurdă.
Cu toate acestea, mass-media nu se lasă şi ţine să ne atragă atenţia asupra pericolului japonez. O mass-media iresponsabilă a instaurat o stare de panică care l-a determinat pe Obama să strige la propriu în faţa camerelor de filmat că NU EXISTĂ NICIUN PERICOL PENTRU AMERICA.
Ecologiştii triumfă. Cea mai eficientă, cea mai ieftină şi cea mai sigură (3 accidente nucleare în 60 de ani dintre care doar unul cu consecinţe dramatice- accentuate de absurdul autorităţilor comuniste), este acum acuzată de toate relele. Poveştile cu energia solară, eoliană şi alte mişmaşuri super-scumpe şi sub-rentabile vor reveni la modă.
Televiziunile româneşti de ştiri, apocaliptice după cum le ştim, stresează, zi de zi, specialiştii în fizică atomică şi medicii cu aceleaşi întrebări, obţinând, evident, aceleaşi răspunsuri.
Evident, atâta timp cât răspunsurile sunt departe de a fi panicarde, atunci sunt nesatisfăcătoare. Aşa că …se insistă. Ce contează că s-a explicat de o mie de ori că riscul unui nou Cernobâl este imposibil? Important este ca numele dezastrului prost administrat de sovietici să fie repetat la infinit.

Dar altceva este interesant de urmărit în mass-media românească. Starea de isterie întreţinută de televiziunile de ştiri a determinat…..întoarcerea forţată a românilor din Japonia. S-a întâmplat şi în alte ţări, desigur, dar la noi lucrurile capătă o dimensiune aparte.
Televiziunile, cuprinse de un subit patriotism, transmit întoarcerea (finanţată din bani de la buget- de ce oare? Japonia nu e Libia iar românii care locuiesc în Japonia au un nivel de trai mult mai ridicat decât „clasa de mijloc” a ţărişoarei noastre) din „infernul” japonez.
Oamenii aceia nu au vrut neapărat să plece. Dar rudele lor, bine „informate” de televiziunile noastre au creat un val de presiune asupra lor. Deşi trecuseră cu bine de unui seism care a crescut scara Richter câ câteva grade, acum „Cernobâlul” mass-mediei obligă pe oameni să se întoarcă….unde?

Păi hai să vedem unde. În Japonia, la o zi după seism au fost probleme cu alimentarea magazinelor. Nu s-a bătut nimeni pentru pâine, însă. În România, ieri, o masă dezumanizată s-a luptat pentru ….1 kg de zahăr la jumătate de preţ. Tot ieri, o coadă imensă stătea la Universitate să primească la ofertă (pomană- termenii sunt sinonimi în limba română) pentru ….o cană „gratis” (practic o plăteai cumpărând nişte drăcovenii de ness).
Tot în România, lumea se bate pentru…nişte biscuiţi şi paste daţi de pomană de Uniunea Europeană.

Ca această comedie absurdă să continue, cu lacrimi în ochi, într-o atmosferă de „surprize, surprize” (care din păcate face pe majoritatea românilor să se simtă bine! bleah!) ni se prezintă cum o familie din Bucureşti vrea să îşi împartă apartamentul din Berceni cu nişte „sărmani japonezi” hăituiţi de ameninţarea nucleară. Vor să le ofere sufrageria cu…canapea extensibilă şi sunt siguri că nu se vor călca pe bătături la wc, pentru ca …japonezii sunt civilizaţi.
Uităm că deocamdată (şi sunt toate şansele să nu se întâmple aşa ceva) nu a murit niciun japonez de pe urma centralei de la Fukushima, dar, acum câţiva ani, un câine a ucis un diplomat japonez în chiar centrul capitalei.
Japonezii luptă să rezolve (şi vor reuşi!) problemele serioase ridicate de centrala atomică cu probleme. Românii s-au luptat între ei să….adopte potaia ucigaşă. Şi opun o rezistenţă idioată oricărei încercări de rezolvare radicală şi eficientă a problemei căilor vagabonzi.

Dar….ca să o închei într-un ton amuzant, ţin să vă anunţ că dacă voi supravieţui unui cutremur de 8,9 grade, primul meu gând va fi acela de a îmi reconstrui ţara şi viaţa, nu acela de a fugi…..în Mogadiscio, la invitaţia unor somalezi binevoitori.

Reclame

Comentarii»

1. Lilick - martie 19, 2011

Sa tinem cont totusi ca aceleasi televiziuni din Romania care prezinta Apocalipsa din Japonia, prezinta si Apocalipsa de la cozile la zahar din Romania. 🙂

2. Bogdan Duca - martie 19, 2011

Televiziunile din Romania sunt responsabile de realegerea lui Traian Basescu, victimizandu-l si practicand un jurnalism agresiv, visceral…
Tot timpul am crezut ca obiectivitatea e o prostie si ca e firesc ca presa sa aiba orientari sau macar sensibilitati politice.
Insa, cel putin A3, a adus mai mult deservicii decat servicii celor care, se presupune ca ii sustine.
Dar am mai discutat despre asta….

3. Bogdan Duca - martie 19, 2011

http://www.gandul.info/news/m-am-enervat-revolta-unei-doctorande-romance-din-japonia-aici-nimeni-nu-s-a-batut-pe-zahar-scrisoarea-manifest-a-ceciliei-manoliu-8074853

Merita citite comentariile. Mai sunt romani care se pricep la toate (de la montat panouri electrice la depanat televizoare si …centrale atomice). Si mai sunt si romani ofuscati ca primesc lectii de afara de la aia de „nu au mancat salamcu soia”.

4. ela - martie 19, 2011

comentarii asemanatoare exita si pe hotnews. exista o psihoza antiamericana, antifranceza, antiengleza, antioccidentala in general, dar in special antiamericana. au o parere mai buna despre personaje ca medvedev sau gadaffi.

5. ela - martie 19, 2011

eu cred ca sunt organizati, pusi de cineva sa faca asemenea comentarii. daca nu sunt pusi de cineva ne aflam intr-o situatie trista, nu e de mirare ca nu reusim sa intram in lumea civilizata. sau poate doar se amuza.
multi sunt antioccidentali, anticrestini si cred in teorii din acestea ca evreii controleaza si asupresc pe toata lumea.

6. transildania - martie 19, 2011

Nu m-am uitat la televiziunile romanesti in ultima saptamana, se pare ca nu am pierdut nimic asa cum am inteles relatarea ta. Orice dramatizare exagerata nu-si are locul.
Disciplina, organizarea si curajul japonezilor este de admirat. Curand vor reconstui ce a distrus cutremurul.
In rest as avea o parere usor diferita fata de a ta. Doar usor, pentru ca sunt in favoarea energiei nucleare, cu o singura conditie foarte importana: siguranta maxima.
Atunci orice comparatie cu Cenobil chiar ca nu-si are locul. Accidentele sunt diferite din multe puncte de vedere. Indiferent de nivelul de radiatie sau de distanta locului accidentului fata de Europa sau America este un accident extrem de grav, cu consecinte pe termen lung.

In legatura cu siguranta trebuie remarcat faptul recunoscut de constructorii centralei, ca nu era pregatita pentru un tsunami. Accidentul s-a produs nu din cauza cutremurului ci pentru tsunami-ul a scos din functie toate agregate alternative de asigurare a racirii reactoarelor. Chiar si la reactoarele care erau inchise cu multe luni inaintea cutremurului. Ori, un tsunami este un pericol constant pe coasta de est a Japoniei. Sunt deci permise semne de intrebare fata de siguranta centralelor japoneze. Chiar daca nu a murit nimeni inca consecintele vor fi majore, si pentru contaminarea pestilor din ocean (sursa de hrana preferata a multor asiatici) si pentru zona respectiva prin care trec toate legaturile de infrastructura catre nordul Japoniei.
Si in legatura cu centralele europene: comisarul UE pentru energie, crestin-democratul german (tradus in clar: un sustinator al energiei nucleare) Oettinger a anuntat analizarea la nivel european a sigurantei fiecarei centrale nucleare. Guvernul conservator-liberal al Germaniei, sustinator al energiei nucleare a ordonat imediat inchiderea a 7 reactoare si reevaluarea riscurilor. Nu sunt ecologistii care au facut acest lucru, ci sustinatorii centralelor. Intreb si eu: de ce a inchis Merkel imediat sapte centrale, cele mai vechi, dupa ce tot anul trecut s-a luptat si a reusit prin lege prelungirea functionarii lor peste limitele de timp stabilite anterior?
In ce priveste centralele din Romania sau din Bulgaria: trebuie sa functioneze in continuare insa masurile de siguranta trebuie reevaluate. Spunea si dl Vosganian (care ca ministru a avut legatura directa cu subiectul) ca in timpul mandatului sau au aparut situatii critice din cauza secetei si nivelului scazut al Dunarii care asigura apa pentru racire. Si ca investitii (canal de aprovizionare) in acest sens nu s-au facut. Ar fi poate de analizat si alte aspecte, siguranta aprovizionarii cu energie electrica. Acelasi lucru este valabil si pentru centralele bulgare.

In legatura cu evacuarea cetatenilor europeni din Japonia, cam toate tarile au facut acest lucru. Cu motiv sau fara motiv, nu sunt in masura sa spun. Firmele straine si-au chemat inapoi angajatii, ambasadele s-au mutat la Osaka, chiar si mass-media si-a mutat reporterii in sudul Japoniei.

Cred ca tema trebuie abordata prgmatic, fara panica si scenarii apocaliptice, dar si fara o exagerare a mesajelor optimiste.

7. machiavellian - martie 20, 2011

„eu cred ca sunt organizati, pusi de cineva sa faca asemenea comentarii.”

:))

Oricum, revenind la spusele tale Bogdan, esti putin inconsecvent. Acum 2 zile ascultai dumnezeieste de ce zicea presa in legatura cu Lisabona. Si nu-mi mai spune inca o data pe aia cu copilul si apa ca tutunul fumat o data nu mai poate fi savurat, e scrum deja. 😉

8. vanda - martie 22, 2011

ai uitat sa zici ca Basescu e de vina pt cataclismul japonez…

Bogdan Duca - martie 22, 2011

Nu are saracu’ Basescu nici o treaba cu asta. De asta i-am oferit un concediu. Dar daca m-ai provocat tu, o sa il mentionez: Basescu nu e responsabil de prostia romaneasca, dar profita de pe urma ei.

Paul - aprilie 3, 2011

Omule, PSDul a facut ce a facut. Nu am fi dus-o mai bine daca era Geoana presedinte! Klaus Johannis ca premier probabil ca nu ar fi fost mai bun ca Boc! Gandeste-te ca oamenii au fost foarte multumiti de Boc ca primar! Deci chiar credeti ca ne era mai bine cu PSDul la putere? Nu avem nevoie de optiunile din prezent!

9. Paul - aprilie 3, 2011

Pai, ia sa vedem. Energia eoliana e o idee buna. Energia solara este din nou o idee buna! Daca nu stiai atat energia eoliana cat si cea solara pot fi „recoltate” mult mai ieftin decat in anii trecuti! Morile de vant produc curent ieftin! Mai documenteaza-te! In mod ironic si energia valurilor se va dovedi la un moment dat foarte profitabila! Surpriza! Daca tu credeai ca nu este rentabil sa ai mori eoliene si centrale solare te inseli amarnic! Aceste „mişmaşuri super-scumpe şi sub-rentabile” fac sa para construirea unei centrale termoelectrice si intretinerea ei foarte scumpa si nerentabila!

Sunt de acord cu tine ca energia nucleara este un rau necesar, mai ales in situatia in care orice tara care se gandeste la viitor vrea sa isi dezvolte o industrie spatiala! Daca vre sa incepi sa faci o colonie spatiala mai departe de Soare trebuie sa o alimentezi cu ceva. Ma uitam la o chestie, propulsie cu apa, propulsia spatiala in viitor! Multi ziceau ca propulsia cu apa va fi cea care va duce prima misiune umana pe Marte, insa chiar as vrea sa ii vad cum se vor intoarce! Si pe langa asta daca mergi mai departe de Marte nu o sa mai ai suficienta energie solara ca sa mai incalzesti apa suficient cat sa se evapore (creste volumul apei si sunt scosi afara vapori care vor impinge naveta in directia opusa -asta este principiul de functionare). Desigur navetele urmau sa fie construite in spatiu si de acolo sa se lanseze misiunile!

Va intreb acum pe toti care ati comentat…Geoana ar fi fost presedintele vostru? Multe din masurile pe care le-a luat Boc si le-a sugerat Basescu probabil ca ar fi fost luate si de Geoana si de primul ministru numit de acesta (posibil candidat era asa zisul independent care era implicat in traficul de copii sau de organe si era primar in Sibiu parca)! Sincer, nu avem nevoie de nici una din variantele pe care le stim!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: