jump to navigation

Despre patriotism şi „vadimită”. Un răspuns domnului Tismăneanu martie 17, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Vladimir Tismăneanu se alătură lui Dan Tapalagă în efortul de a deturna un subiect important (batjocorirea demnităţii naţionale) în discursuri ieftine.
Textul domniei sale începe cu un vadimism soft, o afirmaţie în care dă de înţeles că Antonescu, Ponta şi noi, ăştia de îi susţinem am fi nişte canalii. Continuă cu citarea (deja liturgică) a Monicăi Lovinescu ca apoi să ne plimbe prin istoria anilor 90 pentru a acuza pe liderii Opoziţiei că ar suferi de…. „vadimită”.
Apoi, cu doctă îngrijorare, domnul Vladimir Tismăneanu concluzionează, înainte de a ne trimite să ne bucurăm şi de cugetările „deontologului” Tapalagă:

„Excesele demagogice ale unor indivizi iresponsabili, fie ei maghiari sau romani, nu pot justifica atacurile impotriva unei relatii esentiale pentru pozitia Romaniei in NATO si UE. Ma refer la relatia cu Ungaria. A te face ca nu vezi acest lucru spune mult despre miopia auto-indusa a liderilor PNL si PSD. Sa lovim in Basescu, chiar daca asta duce la izolarea tarii in aliantele vitale. Iata o formula care defineste abandonarea responsabilitatii si inscrierea pe linia unui aventurism mai mult decat periculos.”

Ce nu vede domnul Tismăneanu, dar nu vede nici domnul Tapalagă, semn că miopia este ordonată de şeful domniilor lor (căci altfel sunt persoane deosebit de inteligente) este faptul că:

1. Declaraţiile care au provocat reacţia opoziţiei din România nu au fost provocate de execuţia în efigie executată de Csibi Barna ci de…. declaraţiile publice ale primului ministru al Ungariei, vicepremierului Ungariei, speakerului Adunării Naţionale a Ungariei şi a unui europarlamentar (de alaltăieri cetăţean maghiar) care este vicepreşedinte al Parlamentului European.
Deci putem spune, pe bună dreptate, că Ungaria, prin voci oficiale, a interferat în politica internă a României, şi-a declarat intenţiile revizioniste.

2. Până să se sesizeze Opoziţia, autorităţile române ar fi trebuit să se sesizeze. Abia după discuţiile din Parlament, MAE, condus de domnul Baconschi (care, cum ştie domnul Tismăneanu, a boicotat prin subprezentare decernarea Nobelului lui Liu Xiaobo. Nu o să uit asta,, dacă domnia sa vrea să uite!), a binevoit să convoace pe ambasadorul Ungariei.

3. Ceea ce a cerut opoziţia este un minimum necesar, distanţa de la solicitarea de bun-simţ, respinsă politicianist de Emil Boc si PDL, pana la „naţionalism” fiind una astronomică

În altă ordine de idei, anamneza evenimentelor din martie 1990 ar trebui să fie dureroasă pentru domnul Tismăneanu. Beneficiarul evenimentelor din martie 1990, este domnul Virgil Măgureanu, membru al PDL, partid de a cărui ideologie domnul Tismăneanu se ocupă de la înălţimea Institutului de Studii Populare. Dar probabil că domnul Tismăneanu nu prea ştie cum e cu bârna din ochiul tău şi cu paiul din ochiul altuia….Păcat…. Dacă în loc să pună diagnostic de vadimită s-ar consulta pe domnia sa, ar vedea că i s-a cronicizat băsescianismul. Iar acest lucru îl va transforma într-un personaj nefrecventabil. Ceea ce e păcat pentru un profesor de anvergura domniei sale.

Reclame

Comentarii»

1. Gondolin - martie 17, 2011

prea bun raspunsul ca imi incerc si eu tirul. Dar poate ca reusesc sa produc lui Tismaneanu ceva memo-uri istorice…
Oi vedea 😛

2. Bogdan Duca: Despre patriotism şi “vadimită”. Un răspuns domnului Tismăneanu « Blogul galben al lui Gondolin - martie 17, 2011

[…] sursa: Noul Conservatorism […]

3. Bogdan Duca - martie 17, 2011

Vladimir Tismaneanu are o memorie selectiva. Mai ales cand e vorba de ultimii 21 ani.

4. Shadow - martie 17, 2011

Imi pare rau ca va contrazic dar dl Tismaneanu nu are memorie, el doar „STIE” apriori tot ce „trebuie”.

5. Daniel Gheorghe - martie 17, 2011

Astfel de indivizi precum Tismăneanu ori acest Tapalagă, sunt exponențiali pentru falsa dreaptă pe care bolșevicul și gregarul Băsescu încearcă să o formeze în jurul său cu sprijinul organelor de securitate. Pentru ei suntem un neam marginal,o națiune la marginea Europei, o amestecătură nedefinită de populații și culturi, un popor în curs de ieșire din istorie. Acest discurs care iarăși reproduce stereotipiile din laboratoarele de tip ,,Soros,, nu face decât să anatemizeze orice demonstrație de demnitate și tărie a spiritului românesc. Astăzi suntem insultați și acuzați de extemism de fiecare dată când ne aducem aminte de eroii noștri, de simbolurile noastre, de trecutul nostru și de rănile pe care le credeam cicatrizate dar în care șuriul secuiesc încă insistă să se insinueze ! Oare urmașii celor care au distrus cândvă universul bunicilor noștri încă se mai simt încolțiți la fiecare suflare de bun-simț și nondogmatică a vechiul patriotism românesc?

6. Dr. Psiho - martie 18, 2011

Domnule Duca,
Acum cativa ani erati un fan al lui Vladimir Tismaneanu. Ceva e putred la mijloc. Apoi cred ca Vladimir Tismaneanu prin ceea ce scrie este mai PATRIOT decat asa-zisii patRihoti de Dambovita. Cred ca prin cea facut inainte si dupa 89 Vladimir Tismaneanu a dovedit o buna intelegere a realitatii si a facut multe lucruri bune pentru Romania. Ignorarea acestui fapt si atacurile josnice la adresa sa demonstreaza inca odata acest lucru. E greu de inteles ca Bogdan Duca este imbarcat alaturi de Iliescu, Ponta si Crin.

Bogdan Duca - martie 18, 2011

@Dr. Psiho: Nu cred ca profesorul Vladimir Tismaneanu sau alt om de cultura in viata are nevoie de fani si, eventual, de fan-cluburi. De asemenea, nu inteleg nici sa il atac pe Vladimir Tismaneanu ci doar sa raspund polemic atacurilor si denigrarilor domniei sale. Pana una alta, nu eu l-am acuzat pe domnul Tismaneanu ca ar fi canalie ci domnia sa a insinuat acest lucru cu privire la cei care sustin un anumit demers politic.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: