jump to navigation

O opinie despre distributism (III) martie 10, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Dacă pierdeţi vremea pe forumuri şi grupuri de discuţie ale distributiştilor români veţi avea câteva surprize:
Atmosfera este destul de cosmopolită din punct de vedere ideologic. Sunt şi conservatori, şi naţional-comunişti, şi legionari, şi ortodocsişti şi apolitici care discută acolo aprinşi.
Se înfierează proletar marea finanţă (sotto voce, precum domnul Hurduzeu într-o conferinţă de anul trecut de la Constanţa, mai transmite şi câte o reflecţie antisemită de genul „ce credeţi? că ne lasă evreii?”) dar se aplaudă un personaj ca domnul Călin Georgescu, apropiat de Clubul de la Roma, care, între noi fie vorba, nu e mai deloc criticat (acolo nu e marea finanţă, e drept, acolo sunt tovarăşi de încredere 🙂 ).
Ca să se găsească rădăcini naţionale, cooperatismul socialist utopic, teoriile stângiste ale unui Madgearu sunt invocate ca argumente ale tradiţiei venerabile a distributismului românesc, dar se recită şi poezii precum „Noi vrem pământ”, deşi niciun ţăran nu dorea pământul pentru cooperative :).
Atmosfera intelectuală mă face să mă gândesc la…..colecţia „Idei contemporane” de la editura Politică (poate că nu întâmplător, în contextul în care cel puţin domnul Hurduzeu a lucrat ca redactor la acea editură),
Colecţia aceea prezenta texte marxiste mai nonconformiste (străine de linia oficială a materialismului dialectic) fiind supapa intelectuală pentru mulţi în epocă. Dar….nu era nimic care să nu fie marxist şi conform cu linia partidului acolo.
Nu întâmplător, zic eu, autorii de la Idei Contemporane sunt prezenţi în discursul distributiştilor hurduzeieni, precum, Nicholas Georgescu-Roegen, este aplaudat ca un model de luat în seamă. Nu mai vorbim de clubul de la Roma sau de, desi nu mentionatul marcusianism cu care Hurduzeu critica Occidentul „decadent” (sesizabil mai ales în cartea despre teroristul „Unabomber”).

Deci….e o ciorbă doctrinară. Dar nici măcar asta nu e o ciorbă autentică. De pe poziţii poate ceva mai bine precizate doctrinar, Dughin, la Moscova, fierbe o ciorbă doctrinară ortodoxo-bolşevico-panslavistă, la fel de interesantă.

Reclame

Comentarii»

1. Ilie Catrinoiu - martie 10, 2011

Domnule Duca, de ce scrieti sub impulsul frustrarii? Calmati-va! Priviti, distributismul prinde la tineri, sunt din ce in ce mai multi – http://ppguv.wordpress.com/2011/03/10/interviu-cu-john-c-medaille-spre-o-piata-cu-adevarat-libera/

Mafie, crima organizata, capitalism si bailout. Cat de „crestin” e capitalismul asta….. bancile nu pot supravietui fara bailout…. incredibil!

Bogdan Duca - martie 12, 2011

Frustrare, domnule Catrinoiu? :)) Nu sunt deloc frustrat. Sunt amuzat.

2. hai pnl! - martie 12, 2011

Dupa cate stiu, si directorul executiv al CRIP a lucrat la Editura Politica. Cel putin asa spunea Tismaneanu.
Oricum, numele spune totul: CREEP!
Poate se apuca Hurduzeu sa faca si o Fundatie pentru Agricultura Romaneasca Traditionala (FART). Cu FART sigur vor intra in gratiile lui Basescu.

Bogdan Duca - martie 12, 2011

Da. A fost redactor la Editura Politica. Si este un romancier, cu un dezvoltat simt al umorului in cartile de inceput- acum, de cand a devenit teoretician, a devenit din autor, personaj de comedie…

3. hai pnl! - martie 12, 2011

Ma refer la dl Ciolan, redactor la Editura Politica.

Bogdan Duca - martie 12, 2011

Si domnul Ciolan? Marxistii de ieri,nationalistii de astazi, distributistii de maine.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: