jump to navigation

De ce sunt penelist, rămânând conservator (II) februarie 13, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

PNL şi liberalismul („Capitolaş de critici constructive”)

Din păcate, PNL are şi câteva probleme serioase pentru care îi este dificilă asumarea Dreptei româneşti integrale.
A)Prima şi cea mai importantă problemă se numeşte ALDE, „partidul european” al liberalilor. Evident, vreau de la bun început să menţionez faptul că nu am căzut în capcana celor care cred că în Parlamentul European am avea „dreapta” şi „stânga”. Aceasta este o inocenţă pe care nu trebuie să şi-o mai permită nimeni. La Bruxelles şi la Strassbourg avem o armată enormă de funcţionari şi „aleşi” care, sfidând realităţile economice şi sociale ale Europei, ignorând cu o hotărâre profund nedemocratică voinţa cetăţenilor europeni, se încăpăţânează să fabrice o „Europă unită”, care, chiar dacă nu este utopică, categoric este ineficientă.
În Parlamentul European se mimează, mai mult decât în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, respectul faţă de valorile tradiţionale precum şi conflictul (generator de politici bune!) dintre Dreapta şi Stânga.
Însă ALDE, în ciuda asigurărilor site-ului lor cum că ar fi…de centru, sunt purtătorii unor mesaje complet străine de valorile Dreptei şi ale liberalismului clasic.
ALDE este una din purtătoarele de cuvânt ale ideologiilor ce urmăresc distrugerea familiei. ALDE încurajează avortul. ALDE este un susţinător agresiv al drepturilor „minorităţilor sexuale”, militând chiar pentru impunerea acestor drepturi în ciuda legislaţiilor naţionale. ALDE transmite mesajul agresiv al separării religiei de societate, viziune complet străină şi tristă denaturare a principiului sănătos liberal al separării Bisericii de Stat.
Atâta timp cât va fi în ALDE, PNL va avea o problemă foarte serioasă cu asumarea serioasă a Dreptei româneşti.
B) A doua problemă vizează dezinteresul conducerii PNL de a îşi asuma nu doar o identitate de Dreapta ci şi o viziune coerentă şi sănătoasă de dreapta.
Absenţa unor autentice think tank-uri liberale, mumificarea ISL, muzeificarea istoriei partidului, dublată de o prea puţină atenţie acordată personalităţilor, valorilor şi instituţiilor fundamentale pentru tot ce ar putea să însemne Dreapta românească, nu fac decât să provoace:
– o scădere a pregătirii doctrinare a elitelor partidului. Nu am vrea să ştim câţi aleşi PNL pot enumera măcar trei politici de dreapta, nu credeţi?
– piratarea valorilor de dreapta de către corsari politici, precum traseiştii ideologici din PDL.
– Pierderea resurselor umane, de lobby dar şi a resurselor financiare de care am avea parte dacă ne-am ocupa de o agendă ce ţine de propria noastră identitate, naţional-liberală.
C) Lipsa de suficientă sensibilitate a PNL faţă de chestiunile morale (familie, avort), religioase (PNL, ca de altfel toate partidele din România, a refuzat până acum să construiască un dialog real cu cultele religioase din ţară) sau patriotice.
Referitor la patriotism, mai ales acum, când tema naţională este manipulată politic, când unii politicieni acordă cetăţenia română fraţilor de peste Prut din calcule demagogice şi electorale, PNL ar trebui să îşi asume discursul patriotic, oferind un patriotism sănătos şi lucid, după modelul Brătienilor, unei societăţi fără repere.

Reclame

Comentarii»

1. Bogdan Duca: De ce sunt penelist, rămânând conservator (II) « Blogul galben al lui Gondolin - februarie 13, 2011

[…] Sursa: Noul Conservatorism […]

2. berenger - februarie 14, 2011

hai ca incep sa devin curios cum reusesti, daca vezi neajunsurile asa de bine, sa fii penelist

3. Tudor Mihăescu - martie 1, 2011

Prima parte pe unde e că n-o găsesc?

Pune şi tu un legatura, ceva..

Bogdan Duca - martie 1, 2011

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: