jump to navigation

USL şi criticii săi februarie 7, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Răspund prin acest text şi invitaţiei la dialog a site-ului Spune şi tu! pe care vă invit să îl vizitaţi şi să îl comenttaţi.

Este mai mult decât evident faptul că susţinătorii regimului Băsescu sunt speriaţi de apariţia USL. Şi au şi de ce. USL este destinat să câştige alegerile din 2012 (sau chiar din 2011). În cel mai nefericit caz pentru noi, dar fericit pentru Băsescu, va câştiga alegerile cu peste 45 %. Aceasta, în condiţiile sistemului electoral mixt poate să ofere USL majoritatea confortabilă în ambele camere ale Parlamentului.

În cel mai fericit caz, pentru noi, USL poate să obţină peste 65% şi, printr-o bună mobilizare în teritoriu, să poată câştiga uninominal atât de multe mandate încât, alături de UDMR, să neutralizeze cele 15 procente ale PDL şi să lase partidul prezidenţial cu un număr infim de mandate sau chiar fără niciun mandat.

Un alt motiv de speriat pentru actualul regim este faptul că USL are capacitatea de a schimba majoritatea parlamentară. Parlamentari UNPR tind să se întoarcă la casele lor şi chiar parlamentari PDL încep să se gândească la faptul că „soluţia Băsescu” este falimentară şi că ar fi bine să treacă „cu arme şi bagaje” de partea viitoarei puteri.
La fel, dacă USL va declanşa procedurile de suspendare a Preşedintelui Băsescu, pentru nenumăratele motive pe care Băsescu ni le oferă săptămânal, este foarte probabil că şi mulţi parlamentari UDMR se vor alătura voluntar acestui demers. Căci Băsescu a ştiut să enerveze pe mulţi.

USL mai are o calitate: nu poate fi criticată dinspre tabăra lui Băsescu fără să se cadă în penibil. De aici şi corul foarte incoerent şi afon al celor care au reacţionat la „prima mână” la naşterea alianţei dintre ACD şi PSD.
Hai să încercăm să sintetizăm aceste acuze:
1. USL este un proiect politic ce presupune instaurarea unui regim fascist în România. Afirmaţia aparţine unui editorialist de la România Liberă,Cristian Câmpeanu, Departe de a fi argumentat, articolul este scris la nervi şi disperare, ignorând orice definiţie serioasă a fascismului. Practic, jurnalistul portocaliu repetă în stil marxist, acuza de „fascist” aplicată oricui nu este de acord cu opiniile sale.
2. USL este gândit pentru a desfiinţa DNA şi pentru a proteja „mafia” pesedistă şi mogulii de mâna justiţiei. Dovadă este faptul că se apropie termenul în procesul Năstase. Această teză este cea afirmată de Mihail Neamţu, angajat al guvernului Boc şi colaborator permanent al emisiunii Rodicăi Culcer „Judecă tu!” (nici o legătură cu site-ul Spune şi tu!).
Evident, o asemenea analiză este lipsită de simţul realităţii. Nu apare o alianţă politică de o asemenea anvergură, pentru a proteja….geamurile termopan ale domnului Năstase. Însă mesajul trimis unui electorat mai puţin informat este evident: mafioţii şi corupţii se aliază împotriva noastră, a celor care am început lupta pentru dreptate.
3. USL este nici mai mult, nici mai puţin decât o trădare a principiilor doctrinare, o alianţă contra naturii, dintre stânga şi dreapta. Domnul Aligică este unul din analiştii apropiaţi de regimul Băsescu care face această afirmaţie. Însă ea se regăseşte, sub diferite forme (ce vor fi prezentate, separat, mai jos) în majoritatea discursurilor venite dinspre putere.
Evident, această afirmaţie este făcută de oameni care ignoră trecutul propiului lor partid, care fiind de stânga a intrat în alianţă de două ori cu formaţiuni politice de dreapta (cu CDR în 1996 şi cu PNL în 2003) şi care, după o convertire deloc digerată, spre dreapta, a guvernat cu PSD ca acum să guverneze cu UNPR. Deci sunt cei mai puţin în măsură să emită astfel de judecăţi etice.
4. PNL a trădat dreapta şi a devenit un partid de stânga. Acest lucru, o spun cu “optimism” liderii PDL, face ca partidul prezidenţial să aibă la dispoziţie tot electoratul de dreapta al României.
Evident, niciunul din aceşti comentatori nu a binevoit să citească programul economic de dreapta al noii alianţe. La fel cum nu au înţeles încă că tot ce se întâmplă, sub coordonarea lui Băsescu şi Boc, din decembrie 2008 încoace, este străin de valorile, principiile şi politicile de dreapta.
5 PSD a deviat spre dreapta. Această afirmaţie este făcută de caragealienii caţavenci de la UNPR, partidul politic făcut de trădători şi traseişti parlamentari cu scopul susţinerii parlamentare a regimului Băsescu. Evident, o încercare haioasă de a arăta ca unicul partid al stângii în România ar fi cel al mercenarilor adunaţi în jurul unui şef de mafie personală (citat din Traian Băsescu), generalul Oprea….
Paradoxal sau nu, UNPR are dreptate. PSD, fără să renunţe la a mai fi de stânga, a aderat la nişte principii şi valori de dreapta care pot să resusciteze economia românească.
6. USL este creaţia lui Iliescu, menit să apere “statul lui Iliescu” şi prin această alianţă, PNL a pactizat cu comunismul. Purtătorii de cuvânt principali ai acestor perle de cugetare politică au fost Emil Boc şi Roberta Anastase. Adică, vă aducem aminte, un politician lustrabil (prin funcţiile ocupate la nivel de UTC, înainte de 1989) şi o infractoare penală dovedită, dar pe care o magisratură aservită nu a pus-o sub acuzare, în ciuda probelor incontestabile.
Solidarizarea unor Ion Diaconescu, Radu Câmpeanu, a unei Doina Cornea sau a surorilor Coposu cu acest proiect politic menit să ne scape de devierea de la democraţie reprezentată de regimul Băsescu, invalidează automat afirmaţiile unui fost secretar UTC…

Cu un singur comentariu venit dinspre tabăra prezidenţială putem fi parţial de acord: cel al lui Lăzărescu care vede în această alianţă o mişcare inteligentă de contracarare a manevrelor PDL. Da, din păcate, atât Băsescu cât şi PDL au dezvoltat o reţea clientelară, a creat o majoritate parlamentară complet străină de dorinţele electoratului şi au instrumentele necesare pentru a foţa modificări legislative şi pentru a manipula electoratul şi a frauda alegerile cu scopul unic al menţinerii la putere.Şi numai opoziţia unită poate să facă faţă şi să zdrobească ameninţarea la democraţie ce poate fi sintetizată într-un singur nume: Băsescu.

Reclame

Comentarii»

1. Gondolin - februarie 7, 2011

singurul care a incercat sa faca un comentariu la obiect a fost Aligica. Dar si el porneste de la o premisa falsa, ca PNL a deviat inspre stanga in timp ce, daca citesti protocolul economic vezi mai degraba masuri liberale (inclusiv teza „statului minimal”). Dupa care se pierde in contra-argumentari intr-o chestiune despre care si dansul zice ca nu are expertiza si anume raportul dintre aparitia USL si criza economica (raport pe care il contesta in fapt).

dar ce ati vrea sa souna oranjhutanii?

Cred ca se simt incomfortabil acum… si nu este sfarsitul… sa vedem ce vor spune dupa ce PD va semna acordul de colaborare cu UNPR :))

2. berenger - februarie 7, 2011

”În cel mai fericit caz, pentru noi, USL poate să obţină peste 65% şi, printr-o bună mobilizare în teritoriu, să poată câştiga uninominal atât de multe mandate încât, alături de UDMR, să neutralizeze cele 15 procente ale PDL şi să lase partidul prezidenţial cu un număr infim de mandate sau chiar fără niciun mandat.”
acuma eu inteleg ura asta la adresa pedelacilor, si si-o merita din plin, dar ne asteapta cumva o putere fara opozitie?

3. Bogdan Duca - februarie 7, 2011

Berenger: Acum, intre noi, tu crezi ca dragostea asta dintre PNL si PSD o sa dureze? :p

4. berenger - februarie 7, 2011

bun, si cine va fi in opozitie? 🙂
si oricum, mai spui si asa: ”Nu apare o alianţă politică de o asemenea anvergură, pentru a proteja….geamurile termopan ale domnului Năstase.”
evident ca alianta s-a facut pentru a lua puterea. problema e ca pesedeul intelege prin putere si protejarea marilor sai corupti, cel putin in aceeasi masura cum intelege si pedeleul. nu stiu ce va face in alte domenii useleul, dar am fi naivi tare daca ne-am inchipui ca va exista o justitie independenta

5. Bogdan Duca - februarie 7, 2011

Eu cred ca trecem oricum printr-un moment critic care nu ne mai permite sa fie cum a mai fost. Nu o sa putem sa continuam cu acelasi tip de administrare a Statului. Statul de maine va trebui sa fie pus la cura de slabire, indiferent cine vine la guvernare.

Subiectul justitiei va ramane unul dificil si pe mai departe, dar nu suntem singura tara din UE cu astfel de probleme.
Cat despre coruptie eu prevad tot un trend european: o mare coruptie care va ramane si va fi protejata politic si …disparitia, in timp, a micii coruptii, care afecteaza direct viata cetatenilor.

6. savulescugabriel - februarie 7, 2011
7. Dan Grosu - februarie 7, 2011

Prognoze:
2011 – Legea Electorala este modificata in sensul introducerii sistemului electoral uninominal
2012 – Alegerile parlamentare sunt castigate de Uniunea Social-Liberala; PDL castiga un numar insignifiant de mandate; se constituie un guvern de uniune nationala;
2014 – Crin Antonescu devine Presedintele Romaniei;
2015 – Guvern PNL-UDMR;
2016 – Guvernul castiga alegerile cu o majoritate confortabila;
2018 – Noua constitutie consfiinteste reinstaurarea Monarhiei Constitutionale;
2019 – Crin Antonescu devine Presedintele Consiliului de Ministri;
2032 – Guvernarea liberala depaseste recordul de longevitate a guvernului lui Ion C. Bratianu (1872 – 1888).

Bogdan Duca - februarie 7, 2011

Berenger: Nimeni nu va desfiinta DNA. Probabil ca se va incerca instrumentalizarea ei… Si PNL sigur nu o va face.
Insa marea coruptie protejata politic este un „sport” de care nu scapa nimeni.

berenger - februarie 7, 2011

”… Si PNL sigur nu o va face.” uite, exact asta-i problema cu uniunea. peneleul nu va putea spune ”stiti, nu noi…”

Bogdan Duca - februarie 7, 2011

PNL va avea un rol important in procesul de reforma al tarii pe care si PSD-ul va trebui sa o faca. Sincer, nu trebuie sa visam ca dupa ce scapam de Basescu o sa intram pe taramul fagaduintei. Dar categoric se vor schimba multe lucruri in bine.

Bogdan Duca - februarie 7, 2011

Dan: As modifica cateva date: sa fie anticipatele in 2011 si prezidentialele in 2012. Cat despre monarhie, atata timp cat nu discutam serios subiectul, data de 2018 este o data….utopica.

8. berenger - februarie 7, 2011

acuza: ”USL este gândit pentru a desfiinţa DNA şi pentru a proteja “mafia” pesedistă şi mogulii de mâna justiţiei.”
si raspunsul: ”o mare coruptie care va ramane si va fi protejata politic”

9. Lucreţiu Tudoroiu - februarie 7, 2011

Vă invit la o dezbatere despre România, o țară cu mai multe cauze, dar fără nici un scop:

http://www.lucretiutudoroiu.ro/?p=144

10. savulescugabriel - februarie 7, 2011

Prognoze 2011-2032:
2011 – Legea Electorala este modificata in sensul introducerii sistemului electoral proportional, modul de calculare ale mandatelor se masoara conform metodei D’Hondt-Sainte-Lague
Martie 2011: Demisia guvernului Boc in urma motiunii de cenzura USL. Guvern de tehnocrati sustinut de USL.
Mai 2011: PNTCD adera la Alianta de Centru-Dreapta
2012 – Alegeri parlamentare:
USL (PSD-PNL-PC-PNTCD) 75%
PRM 10%
PD-L 6,5%
UDMR-PPM 5%
Minoritati 3,5%
Se constitutie un guvern PSD-PNL-PC-PNTCD.
21 decembrie 2012: „Schimbarea se produce joi”: congres extraordinar al PD-L. Vasile Blaga ales presedinte al PD-L.
2013: Initiativa civica pentru schimbarea Constitutiei.
Printzul Nicoale se stabileste definitiv in tara. Infiintarea Aliantei pentru Monarhie, platforma-transpartinica care va sustine referendumul constitutional.
20 mai 2013. Fuziunea PD-L prin absorbtie in PSD. Vasile Blaga ales co-presedinte PSD.
2014 – Crin Antonescu devine Presedintele Romaniei. PC fuzioneaza prin absorbtie in PNL. PNL si PNTCD formeaza alianta electorala Uniunea pentru Majoritate Populara UMP
2016 – Alegeri parlamentare. UMP 50%, PSD 35%, PRM 10%, UDMR-PPM 5%. Guvern UMP.
2020 – UMP castiga alegerile parlamentare
8 mai 2020: Nunta Regala.
2022: Referendumul constitutional aprobat de catre electorat. Romania traverseaza perioada constitutionala de tranzitie.
2024 – Noua constitutie consfiinteste reinstaurarea Monarhiei Constitutionale;
8 mai 2024: Printzul Nicolae este incoronat la Alba Iulia drept Nicolae de Romania.
Consiliul de Coroana este alcatuit din PNL, PNTCD si PSD.
2024. Alegeri parlamentare. UMP castiga detasat alegerile parlamentare.
Crin Antonescu devine Presedintele Consiliului de Ministri.
2032 – Guvernarea UMP depaseste recordul de longevitate a guvernului lui Ion C. Bratianu (1872 – 1888).

11. atreides - februarie 7, 2011

Hehehe, mai exista un comentariu venit de la portocalii cu care putem fi bucurosi de acord, auzi ce zice Cristian Preda: ”Forța electorală a USL nu e însă de neglijat” Cu alte cuvinte, in traducere libera, baietii sunt deja ingroziti!

12. savulescugabriel - februarie 7, 2011

Cristian Preda:
Constituirea USL e un moment important pentru scena politică de la noi.
PSD e un partid care, cu excepția ultimei legislaturi, a avut cei mai mulți parlamentari. Inclusiv atunci când era în opoziție – în 1996-2000 sau în 2004-2007 – partidul creat de Ion Iliescu a depășit prin numărul deputaților toate celelalte partide din Parlament.
Faptul că acum s-a aliat cu PNL vădește dorința clară de a obține o majoritate la urne, pentru a putea sugera – în limitele Constituției – un premier. Se caută un urmaș al lui Adrian Năstase, ultimul pesedist premier. (Sau va fi tot Năstase?)
Nu e de neglijat, pe de altă parte, nici faptul că PNL s-a decis să intre într-o coaliție pre-electorală. Atunci când a făcut-o – adică în 1996 (CDR) și în 2004 (DA) – PNL a ajuns la guvern. Nu luați această afirmație ca pe o superstiție! E pur și simplu realitatea: ori de câte ori a mers singur în alegeri, PNL s-a trezit în opoziție (1990, 2000, 2008) sau chiar a ratat intrarea în Parlament (1992).
Forța electorală a USL nu e însă de neglijat.
E fair să salutăm apariția USL!
Dar e urgent să pornim confruntarea cu Voiculescu, Antonescu & Ponta!
Nu trebuie să li se îngăduie să monopolizeze spațiul politic, așa cum au lăsat nu o dată impresia că și-ar dori.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: