jump to navigation

Alexandru Ioan Băsescu şi Traian Cuza ianuarie 26, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

După Teodor Baconschi , iată că şi profesorul Cristian Preda face o paralelă între Alexandru Ioan Cuza şi Traian Băsescu.
Evident că aş putea să mă amuz public de acest cult al personalităţii cu iz de (varză de) Bruxelles, care i se construieşte pe ultima sută de metri, lui Traian Băsescu.
Dar nu o voi face ci voi da dreptate atât lui Baconschi cât şi lui Cristian Preda. Ba chiar am orgoliul de a spune că am făcut această paralelă cu mult înainte de domniile lor.
Da. Asemănările dintre Alexandru Ioan Cuza şi Traian Băsescu sunt foarte mari:
1, Şi Alexandru Ioan Cuza, şi Traian Băsescu au fost şefii statului în momente istorice cheie pentru România: naşterea Statului suveran (24 ianuarie 1859) şi intrarea în Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007).
2. Şi Cuza, şi Băsescu au încercat să îşi aroge rolul principal în aceste evenimente istorice. Lui Cuza i-a reuşit…Traian Băsescu nu este încă. din păcate, istorie…
3. Şi Cuza, şi Băsescu au fost aduşi la putere şi şi-au jucat rolul istoric cu contribuţia şi ajutorul enorm al liberalilor.
4. Şi Cuza ca şi Băsescu au ajuns să urască liberalii şi liberalismul.
5.Şi Cuza, şi Băsescu şi-au construit popularitatea implicându-se în acţiuni de salvare şi reconstrucţie după inundaţii, mergând printre oameni, arătându-se ca oameni din popor.
6. Şi Cuza, şi Băsescu s-au înconjurat de cercuri de interese economice şi au fost suspectaţi de grave acţiuni de corupţie.
7. Şi Cuza, şi Băsescu s-au dorit reformatori ai Statului şi au văzut parlamentul şi clasa politică ca impedimente pentru această reformă. Cuza a dat o lovitură de stat, Băsescu sper să nu o poată face, deşi, probabil, şi-o doreşte.
8. Şi Cuza, şi Băsescu şi-au consolidat puterea pe instigarea categoriilor sociale una împotriva celeilalte.
9. Şi Cuza, şi Băsescu, au apelat la plebiscit pentru a îşi consolida puterea. Ceea ce este cam nedemocratic….
10 Ca un amuzament, şi în cazul lui Cuza ca şi in cel al lui Băsescu, cele mai apropiate femei din viaţa lor se numeau: Maria şi Elena. Şi în ambele cazuri aceste femei au avut un rol nefast în perioada guvernării.

Şi pentru că domnul Cristian Preda foloseşte expresia „monstruoasa coaliţie”, e firesc să o şi explice: monstruoasa coaliţie, care a salvat democraţia în 1866, nu era monstruoasă din alt motiv decât …doctrinar. Liberalii şi conservatorii, altfel duşmani de moarte în acea perioadă, se uniseră pentru a salva România de tirania lui Cuza.

Reclame

Comentarii»

1. Gondolin - ianuarie 26, 2011

ati uitat inca o asemanare: si unul si altul au atras de partea lor o parte a miscarii liberale, instrainnandu-si definitv o alta parte.

si o diferenta nu numai de decor, de data asta in favoarea lui Basescu: daca lui Cuza (sau cel putin unor cercuri apropiate puterii) i s-a pus in sarcina asasinarea primului ministru, in schimb lui Basescu si celor apropiati li se pot pune in seama, comparativ, numai niste gainarii. Chiar si asa, zic eu, se poate infunda puscaria…

2. transildania - ianuarie 26, 2011

Perfect de acord! Excelenta postare!

3. Lilick - ianuarie 26, 2011

„Băsescu şi Udrea sunt nişte oameni rătăciţi, care nu au legătură cu poporul, cu educaţia sau cultura. Trebuie să înţelegem că ţara trebuie condusă de oameni cultivaţi, de patrioţi adevăraţi legaţi de popor şi de aspiraţiile acestuia. Dacă înainte era partidul comunist, acum există doar partidul lui Băsescu.” – ultimul descendent al familiei Cuza, Dimitrie Callimachi (84 de ani). Interviu RL:
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/ultimul-descendent-al-lui-cuza-basescu-si-udrea-sunt-niste-oameni-rataciti-214447.html

4. sifilicaBLENOrel - ianuarie 27, 2011

macar sa fie ea noua coalitie atat de „monstruoasa” incat sa ne scape de un monstru! 🙂

5. machiavellian - ianuarie 28, 2011

„9. Şi Cuza, şi Băsescu, au apelat la plebiscit pentru a îşi consolida puterea. Ceea ce este cam nedemocratic….”

Nu stiu ce sa-ti spun, Bogdane, dar tu tocmai ne spui ca metodele democratice sunt… nedemocratice. Deci, conversa acestei propozitii va deveni metodele „nedemocratice sunt democratice”. 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: