jump to navigation

Din nou despre nedemocratul Traian Băsescu ianuarie 18, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Am ascultat, transmis în direct, un discurs ţinut de preşedintele Traian Băsescu pentru forul intern al PDL.  Evident, trebuie să ne obişnuim, cu doamna Culcer tartor prin TVR, cu emisiuni tot mai portocalii, cu transmisii în direct de la plenarele partidului, mai ales dacă conţin indicaţiile preţioase ale iubitului conducător.

Deşi ştiu că nu se va întâmpla nimic am reclamat această situaţie la CNA.  Să se prindă măcar că suntem atenţi, chiar dacă neputincioşi, la toate mişcările lor. Le trecem pe răboj căci poate o să vină şi timpul nostru….

Dar nu despre TVR şi CNA vreau să vorbesc aici ci despre Traian Băsescu şi propunerile sale profund nedemocratice.

Căci dezbaterea legată de opţiunea Băsescu nu vizează, cum ne iluzionăm prea ades, chestiuni doctrinare subtile ci….alegerea între respingerea democraţiei (soluţia Băsescu) şi democraţie.

Ştim deja că, în ciuda spiritului Constituţiei şi a logicii democratice, Traian Băsescu se consideră pe sine reprezentantul poporului român, conducătorul acestuia. La fel, este ştiut faptul că Băsescu se vede într-o concurenţă continuă cu Parlamentul României, reprezentantul legitim al cetăţenilor români.

Iată ce spunea Băsescu în cursul zilei de astăzi: trebuie modificată legea electorală astfel încât parlamentarii să fie aleşi uninominal într-un singur tur (opţiunea primă a preşedintelui)  sau în două tururi.

Parlamentarii aleşi uninominal într-un singur tur nu trebuie să obţină cel puţin 50 % plus 1 din voturi.  Cel care obţine cele mai multe voturi din circumscripţie este  ales parlamentar.

Ce înţelegem de aici? Că problema cea mai străină de interesele lui Băsescu este cea a reprezentativităţii. Parlamentul, potrivit lui Băsescu, nu trebuie să reprezinte pe cetăţenii României.

Căci ambele opţiuni ale lui Băsescu fac ca o medie de peste 50 procente din voturile unei circumscripţii electorale să fie voturi pierdute.  Cu alte cuvinte, cetăţenii respectivi să nu fie reprezentaţi parlamentar. Asta face ca idei politice, curente politice, altfel populare, să nu aibă niciun parlamentar.

Dar gândiţi-vă de ce trebuie modificată legea electorală acum. Pentru că acum şi până la următoarele alegeri (anticipate sau nu)  România e condusă de un guvern PDL. Iar acest guvern PDL poate folosi o astfel de modificare în folosul său.

Să nu uităm că există deja instrumente la nivelul fiecărui judeţ prin care partidul aflat la guvernământ poate frauda alegerile: prefecţii şi- sau preşedinţii Curţilor de Apel numesc pe preşedinţii secţiilor de votare.   Şi o astfel de modificare legislativă va indica şi cât trebuie furat: mult mai puţin,  atât cât candidatul „care trebuie” să obţină cu un vot-două peste contracandidatul său principal.

Dacă nu suntem atenţi, România va fi părăsită de…democraţie.

Reclame

Comentarii»

1. adriana popa - ianuarie 18, 2011

A FOST DE MULT PARASITA ROMANIA DE DEMOCRATIE !!!!
ramele sunt sub pamant SRL….
Asteapta o galeata , un pui sau 1 litru de ulei ca sa poata activa fericiti sub PAMANT inca 5 -10 ani ,, cat vrea MARELE CONDUCATOR DE LA MURFATLAR…

2. transildania - ianuarie 18, 2011

Eu sunt absolut de acord cu tine, si de multa vreme incerc sa informez lumea ce inseamna cu adevarat uninominalul majoritar (mai sunt inca multe aspecte).
Ce ne facem insa cand pozitia oficiala adoptata de PNL pe sest in toamna trecuta este ca sustine uninominalul in doua tururi pentru alegerile parlamentare??
Cu exact aceeasi argumentatie ca a lui Basescu, fara o informare completa si fara a lua in calcul ca acest lucru inseamna pe langa multe altele sfarsitul PNL-ului ca partid independent cu o identitate proprie…

3. Bogdan Duca - ianuarie 18, 2011

Transildania: Si eu am privit cu ingrijorare acele declaratii.
Sunt doua tipuri de declaratii dinspre PNL care ma enerveaza: cele donquijotesti, de genul: „nu avem nevoie de aliante. daca ne flexam muschii, o sa castigam toata Romania de partea noastra!” si cele profund anti-liberale precum cea mentionata de tine.
Opiniile politice ale tuturor cetatenilor trebuie sa isi gaseasca reprezentarea si vocea in parlament.

4. transildania - ianuarie 18, 2011

Corect, parca multi din fruntea liberalilor nici nu stiu ce e uninominalul, ce implicatii contine.
Colegiile se pot redesena astfel incat un partid (nu PNL-ul) poate obtine 45% dintre parlamentri si cu 15-20% din voturi.
O intrebare retorica: de ce a cerut Basescu (a x-a oara) astazi uninominalul? Pentru ca ii foloseste lui sau pentru ca nu-i foloseste?

5. Bogdan Duca - ianuarie 19, 2011

Nici Nastase in culmea puterii lui, nu a visat la astfel de modificari nedemocratice ale legii electorale.
PNL risca, cu toate cele peste 20 de procente ale sale, sa nu intre in parlament. Iar Romania va reveni, in proportie de 100%…FSN-ului.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: