jump to navigation

Gânduri despre progresism (notiţe din tren- 3 ianuarie) ianuarie 6, 2011

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

E interesant faptul că progresiştii refuză cu încăpăţânare să vadă erorile profunde ale modernităţii. De aceste erori nu este vinovată modernitatea ci….tehnica. De ce tehnica? Explicaţia este simplă: tehnica este ceva uşor de asociat cu liberalismul burghez şi conservatorismul.
Dacă vizionaţi de altfel plăcutul documentar „The Ister”, inspirat din interpretarea dată de Heidegger poemului „Istru” al lui Hoelderin, veţi vedea un filosof francez (1) (bineînţeles de stânga) care refuză cu îndărătnicie un fapt banal: asocierea dintre crimele comuniştilor şi cele ale naziştilor.
Francezul nostru refuză să vadă în naţional-socialism şi în socialismul internaţionalist aceeaşi manifestare profund contra naturii umane a modernităţii. Nu! Pentru el Stalin nu poate fi asociat cu Hitler pentru că doar Hitler ar fi asociat crima cu ….tehnica. Aceasta nu îl exonerează, desigur, pe Stalin dar….îl transformă într-un simplu despot oriental, rătăcit în secolul XX. Hitler însă, uşor (? Mă mir şi eu) asociabil cu burghezia reacţionară, foloseşte tehnica pentru masacru, denaturează, ca orice reacţionar, progresul…
Aceasta îmi explică insensibilitatea internaţională faţă ….genocidul armenilor. Armenii au fost printre primele victime (burii fuseseră primii locatari ai lagărelor de concentrare- inventate de britanici, cu nici două decenii înainte) ale modernităţii politice. Nu Imperiul Otoman (altfel foarte tolerant cu populaţiile conlocuitoare) ci Turcia modernă a „junilor turci”-care din 1908 preluaseră puterea, a fost responsanbilă de genocidul contra armenilor şi contra grecilor.
Dar ca şi genocidurile succesive comise de Soviete, genocidul socialiştilor turci trebuia trecut cu vederea, diminuat, redus la un derizoriu sau condamnat laolaltă cu despotismele orientale. Stalin a fost un scelerat asiatic iar de genocidul contra armenilor erau responsabili…..sultanii.
Cu alte cuvinte, progresismul nu a comis crime ci doar conservatorismul „reacţionar” şi antimodern. Fie prin interpuşii săi fascişti, fie prin „accidente de drum” ale istoriei progresiste (precum Stalin).
Această miopie intelectuală este nu numai jignitoare pentru sutele de milioane de victime ale aceleiaşi boli: erezia modernităţii. Ea este jignitoare şi pentru inteligenţa noastră. Ni se spune, cu un cinic zâmbet sau cu morbidă morgă intelectuală, că mereu alţii sunt vinovaţi de degradarea morală a societăţii, mereu alţii sunt responsabili de crimele modernităţii. Toţi sunt responsabili, numai progresiştii nu….
Drama cea mare este că aceste inepţii sunt crezute….Oamenii se revoltă contra „fascistului” Bush şi denunţă „încălcarea libertăţilor” comisă de Patriot Act sau în închisoarea de la Guantanamo, dar au păreri foarte bune despre preşedinţii SUA, W. Willson şi F.D. Roosevelt care au condus cele mai liberticide administraţii americane din istoria SUA. Ba poartă şi tricouri cu Che Guevara, şepci castriste sau maoiste şi se amuză de felul în care dictatori sceleraţi precum Hugo Chavez „le-o trag imperialiştilor”.
Iar noi, cei mai conservatori, ne justificăm, ne cerem scuze sau chiar ne fascizăm în loc să atragem atenţia asupra unui fapt simplu: rudenia intelectuală dintre cel mai moderat social-democrat şi Hitler sau Mussolini este mai mult decât evidentă iar „extrema dreaptă” nu este altceva decât extrema stângă cu altă uniformă….

(1) filosoful nostru se numeşte Philippe Lacoue-Labarthe. Declaraţiile sale sunt chiar moderate: nu îl acuză la trei cuvinte pe Heidegger de nazism, spunând că „până la un anumit punct” şi simpatiile pentru comunismul stalinist şi leninist ar fi o greşeală politică. Care o fi acel „anumit punct”?

Reclame

Comentarii»

1. zagora - ianuarie 8, 2011

PLL e un filosof minor din aceeasi gama a „esteticii decadente franceze”: Nancy, Ranciere etc…

francezii in genere traiesc in umbra filosofiei germane, iar cand au ceva intr-adevar de zis, o zic afara; cazul lui Jean Luc Marion este notabil: prda la Chicago Divinity, iar CARTEA sa „Fiind Dat” este o productie 100% americansa :”am gandit-o in minunatul parc din Chicago…”

deci, sa ne mai lase cu fitele astea de cafenele, cu nihilismul asta salonard

by the way, vor nihilism francezii, le recomand sec XIX rusesc (si XXI actual): sa-i vad eu cum raspund la intrebarile unor Dostoievsky pana la Andrei Makine….

cele bune!

2. Ilie Catrinoiu - ianuarie 9, 2011

Nu sunt de acord. Gandurile sunt scrise in aceeasi matrice moderna. Antoine Compagnon in porcaria lui de carte, „Antimodernii”, la fel gandeste: in termenii modernitatii si ai barbariei. Sunteti postmodern pentru ca criticati barbaria cu o jumatate de gura.

3. zagora - ianuarie 10, 2011

bine ca e Catrinoiu din Paleolitic, care se foloseste de tastatura (inventie a Modernitatii) dar nu si de gramatica (ca criticati..)

lasa-ne!

Ilie Catrinoiu - ianuarie 11, 2011

Aia e cacofonie? Nu stiam.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: