jump to navigation

Pentru o posibilă nouă Constituţie. Câteva opinii octombrie 7, 2010

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Participant ca spectator la dezbaterea cu privire la o eventuală modificare a Constituţiei, mă simt obligat să îmi spun şi eu, în scris, punctul de vedere, respectând lista punctelor propuse spre discuţie. Am ignorat o serie de puncte prea “tehnice” în contextul în care nu am intenţia de a scrie un tratat ci doar de a consemna câteva opinii de la care se poate iniţia o dezbatere.

Mai întâi, cred că România are nevoie de o Constituţie care să nu trebuiască a fi schimbată la nici 20 de ani. Ţara noastră, deşi are o tradiţie constituţională (ne spun istoricii) de pe la 1830, încoace, de când cu Regulamentele organice, are o grămadă de Constituţii, modificate, contestate sau nerespectate….
Această Constituţie ar avea o obligaţie ce ţine de filosofia politică: trebuie să definească conceptul de “popor” ca şi pe cel de “cetăţean”.

Despre forma de guvernământ, declar de la bun început că mi-aş dori o Românie, monarhie parlamentară, regat condus de o dinastie ereditară. Dar cum această dorinţă a mea nu are sorţi de izbândă, trec la preferinţa secundă: România să fie o republică semi-prezidenţială, în care balanţa dintre Preşedinte şi Parlament să fie uşor favorabilă Parlamentului.
Sunt pentru un Parlament bicameral, asimetric. Sunt pentru o Cameră a deputaţilor cu un număr mare de parlamentari (400), aleşi prin vot pe listă, care, deşi aleşi în circumscripţii electorale regionale, să nu reprezinte circumscripţiile lor electorale ci România. Ca atare, acesti deputaţi nu vor fi condiţionaţi de un vot imperativ, nu vor beneficia de cabinete parlamentare în teritoriu iar activitatea lor parlamentară nu va fi întreruptă de vizite în teritoriu.
Pentru o mai bună reprezentare a electoratului în Cameră, pragul electoral ar trebui, în opinia mea, să revină la 3 %.
Camera Deputaţilor va fi camera decizională, cu putere de iniţiativă legislativă.
Senatul României ar fi, în Constituţia mea utopică, o cameră mediatoare. În Senat s-ar regăsi reprezentanţii minorităţilor naţionale, reprezentanţii cultelor religioase şi ai Bisericii Ortodoxe române (unde fiecare sinod mitropolitan ar alege un senator care să nu fie cleric). De asemenea, ar exista instituţia senatorului pe viaţă, foştii şefi de stat, foştii premieri şi personalităţi marcante ale vieţii sociale şi politice putând să obţină această titulatură.
La fel, cred că ar fi binevenit ca, după modelul Constituţiei din 1923, anumite categorii profesionale (precum corpul universitarilor) sau instituţii de prestigiu, precum Academia română, să delege câte un senator în Parlament.
Ţinându-se cont de dimensiunea de cameră a regiunilor, pe care camera principală a Parlamentului o are în general în lume, proiectul meu utopic de Constituţie ar încorpora şi câte un senator ales prin vot uninominal, şi, implict cu cabinet senatorial în teritoriu, în fiecare judeţ al României.
Atât deputaţii cât şi senatorii ar trebui să beneficieze de imunitate parlamentară.

Suspendarea Preşedintelui ar trebui decisă prin votul majorităţii simple a parlamentarilor, adunaţi în şedinţă comună a celor două Camere.

Cele două Camere ale Parlamentului ar putea fi dizolvate de Preşedinte în eventualitatea în care Parlamentul nu ar putea oferi o coaliţie de guvernare şi va respinge, la rând, trei cabinete guvernamentale.

Ar trebui o reglementare a referendumului pentru a împiedica folosirea lui ca armă electorală (a se vedea cazul Traian Băsescu).

Cât despre Preşedinte, acesta trebuie să fie şef al Statului. Şi nu spun o banalitate când fac această afirmaţie. Preşedintele nu este şeful românilor, aşa cum fals şi populist se interpretează. Constituţional, şi acum dar şi mai departe, Preşedintele este şeful Statului român, ales de majoritatea electorilor români participanţi la vot să reprezinte Statul român peste hotare şi să medieze între puterile în Stat şi între Stat şi societate.
Acest aspect cheie trebuie bine subliniat, pentru a evita eventuale viitoare conflicte transferabile electoral, între Preşedinte, reprezentant al Statului şi Parlament, reprezentant al cetăţenilor.

Constituţia României nu trebuie să permită instanţe ce nu ţin de puterea judecătorească ci crează premise ale ingerinţei politicului în justiţie dar şi îngrădire dinspre politic a libertăţii de expresie. Curtea Constituţională, CNCD, CNA, CNSAS şi alte instituţii de acest gen nu trebuie să existe.

Serviciile secrete ar trebui subordonate Parlamentului României, desemnarea şefilor de servicii secrete fiind însă atribuţia CSAT-ului. CSAT-ul, la rândul său, trebuie să aibă ca vicepreşedinte pe preşedintele Senatului, lucru consemnat în Constituţie, la şedinţele CSAT trebuind să participe şi liderul- liderii Opoziţiei, în măsura în care, desigur, îndeplinesc condiţiile de securitate, necesare.

Cât despre migraţia politică, aceasta nu poate fi împiedicată prin lege. Este, din punctul meu de vedere, neliberal şi de-a dreptul imoral să impui unui parlamentar să rămână în partidul său politic chiar dacă nu se mai regăseşte acolo.
La fel, este nedemocratic şi periculos să creezi condiţiile legale pentru retragerea unui mandat de parlamentar pentru simplul motiv al schimbărilor opiniilor politice ale aceluia.
Apoi, nu este obligaţia Constituţiei să reglementeze selecţia de cadre a partidelor politice din România.

Cât despre guvern, cred că trebuie stipulată constituţional demiterea guvernului în cazul abuzului de utilizare a ordonanţelor de urgenţă. La fel, trebuie stipulat constituţional faptul că un premier demis prin moţiune de cenzură de către Parlament, nu poate să fie reconfirmat premier de acelaşi Parlament.

Reclame

Comentarii»

1. Ilie Catrinoiu - octombrie 7, 2010

Domnule Duca, de ce cedati in fata presiunilor?

Avem nevoie de Monarhie Parlamentara Dualista. ACUM E MOMENTUL, cu ACEASTA CRIZA ordinara care atata negru pe alb ca SISTEMUL (Republica & neoliberalismul) e PUTRED. Nu trebuie sa cedati. Numai asa vom starpi boala bolsevica si vom reveni la libertate.

Monarhie Parlamentara Dualista si Distributism! Romania prin ele a cunoscut cea mai puternica dezvoltare culturala si economica.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: