jump to navigation

Nostalgici după comunism? septembrie 23, 2010

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Italia este o ţară în care comunismul a murit de la sine, pe cale democratică. Deşi cel mai puternic partid comunist din Europa occidentală, deşi independent, pe cât posibil de Moscova, deşi capabil să atragă mulţi membri şi simpatizanţi, PCI a murit pentru că….în Italia a triumfat prosperitatea oferită de capitalism.

În România, comuniştii nu s-au străduit niciodată să convingă masele. Acestea au fost tot timpul constrânse să voteze cu PCR-ul, să susţină sau măcar să accepte partidul şi regimul comunist.
De aceea, PCR nu s-a bucurat de nici cel mai mic capital de încredere înainte de 1989. Era doar un lucru dat. Nu se putea concepe Statul român de dinainte de revoluţie, altfel decât în simbioză cu partidul.

Pe 22 decembrie 1989, puţin după ora 12 ziua, PCR a dispărut în acelaşi neant din care apăruse. Nimeni nu s-a mai simţit comunist după căderea regimului, aşa cum nimeni nu se simţise comunist înainte de venirea acestuia la putere.

Dar în România nu s-a pus nimic consistent în loc după decembrie 1989. Instituţiile, ba chiar şi oamenii din instituţii, au rămas aceiaşi. Mai mult chiar, lipsa de voinţă în a îşi asuma un stil de viaţă conform cu valorile democraţiei şi economiei de piaţă a majorităţii românilor, a împiedicat ieşirea ţării din tranziţia de la comunism spre capitalism.
Aşa că au apărut relativ repede nostalgicii. Numărul lor variază însă în funcţie de situaţia economică a ţării, de bunăstarea, mai mare sau mai mică, de care se bucură cetăţenii.

În 2006, când România era „pe cai” şi viitorul părea să sune bine, 12% dintre români considerau comunismul o idee bună bine aplicată, 41 % o idee bună, prost aplicată (teză de altfel foarte …occidentală) şi 34% considerau comunismul o idee proastă.
În 2010, cu năpasta Băsescu-Boc la conducerea ţării adâncite în criză, nostalgicii tind să vină la putere. 14% consideră comunismul o idee bună, bine aplicată, 47%, o idee bună, prost aplicată şi doar 27% sunt anticomunişti.

Această scădere în procente a anticomuniştilor este cel puţin îngrijorătoare, în contextul în care noile generaţii de tineri maturi cu drept de vot, nu au nici o amintire personală din comunism ci doar memoria indusă a politicilor sociale din acea epocă („tot omul avea o casă şi un loc de muncă”).
Mai mult chiar, aceşti tineri, în măsura în care au preocupări intelectuale, sunt evident atraşi de mirajul socialist, practic omniprezent în discursul occidental.
Eu nu cred că am greşi prea mult dacă am asocia aceste rezultate şi de rezultatul referendumului din toamna anului 2009, referendum care, prin cele două întrebări ale sale, propunea limitarea autorităţii parlamentare (prin parlamentul unicameral) şi limitarea reprezentativităţii parlamentare (prin reducerea cu aproape 40% a numărului de parlamentari)- măsuri străine de principiile democratice.

Sunt tot mai convins că, dacă nu aveam parte de criza economică care, coroborată cu incompetenţa economică a guvernanţilor, a zdrobit proiectul Băsescu, foarte probabil Statul nostru ar fi sfârşit prin adoptarea modelului Putin…

Reclame

Comentarii»

1. Cristina - septembrie 23, 2010

Sunteti convins ca a fost „zdrobit” proiectul basescu si ca nu suntem pe cale de a adopta modelul Putin??? Eu, una , ma indoiesc. As paria ca ne indreptam exact inspre acest model, poate doar nu cu boc presedinte, ci cu alta trompeta portocalie (declarata sau nu).
Imi asum lipsa majusculelor acolo unde (NU) era cazul.

Bogdan Duca - septembrie 23, 2010

Convins nu sunt de nimic. Insa e clar ca opinia publica nu mai este favorabila bandei portocalii si lui Traian Basescu. Si sper din toata inima ca, dupa niste obligatorii alegeri anticipate, PD-L sa intre la limita in parlament.

2. Peter Babus - septembrie 23, 2010

Numai un SYSTEM SOCIALIST, condus de PARTIDUL LIGA
COMUNISTILOR din ROMANIA, va fi capabil sa salveze
ROMANIA de la dezastrul economic.
Semneaza, Peter Babus USA, bpeter16@att.net

Bogdan Duca - septembrie 23, 2010

Pai un partid comunist condus de un roman american ar propune….modelul Obama, sa inteleg…

Peter Babus - septembrie 23, 2010

Yes. Un PARTID SOCIALIST cu fatza umana, care sa aiba la baza, MATERIALISMUL DIALECTIC
Sa asigure libertatea de gandire a individului, si totodata sa controleze ca absolut nimeni nu va fura sa se inbogateasca peste noapte. In SOCIALISM omul este retribuit dupa cantitatea si calitatea munci sale. Nu va fi o egalitate perfecta. Sa inplice tratamentul echitabil si egalitarist al omului. Asistenta medicala gratuit. Invatamant gratuit. Asigurarea unui apartament cu o chirie raportata la salariul individului. Ajutoare necesare pentru cei saraci nerambursabile. Transportul in comun gratuit pentru elevi, studenti, si pensionari. Facilitarea mamelor cu cel putin un an de concediu platit de la data nasterilor. Statul trebuie sa controleze intreaga economie a ROMANIEI. Totodata statul
trebuie sa asigure ca aceste cerinte vitabile
pentru cetateni ei sa se realizeze.
TARANI, MUNCITORI, si INTELECTUALI, UNITI-VA
Semneaza,Peter Babus. USA, bpeter16@att.net

3. Ilie Catrinoiu - septembrie 25, 2010
4. Liga Comunistilor din Romania - noiembrie 3, 2010

SALUTARI REVOLUTIONARE!
TRAIASCA REVOLUTIA PROLETARA PERMANENTA!
TRAIASCA TROTKY,MAO,CHE GUEVARA!
Marin Trusca,co-presedinte Liga Comunistilor din Romania

Bogdan Duca - noiembrie 3, 2010

Sunteti chiar penibili :)))


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: