jump to navigation

Sultanatul democratic aprilie 14, 2010

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Giovanni Sartori este un clasic în viaţă al ştiinţelor politice. Chiar dacă numele său este mai puţin cunoscut marelui public, orice absolvent în ştiinţe politice trebuie să fi trecut, fie şi superficial prin cartea sa de referinţă: “Teoria democraţiei reinterpretată”.

Sartori a publicat anul trecut în Italia un volum- culegere de articole, intitulat “Il Sultanato”. Titlul este inspirat dintr-un articol din Corriere della Sera, “Il sultano democratico.Come si corrodono le garanzie constituzionali”, despre dictatură şi Berlusconi. Citind acest articol nu am avut cum să nu fiu surprins: articolul acesta îl poate avea ca subiect şi pe….Băsescu. Nu trebuie decât să schimbăm numele lui Berlusconi cu cel al preşedintelui român.

Cum nu ştiu dacă legile aspre dar corecte ale drepturilor de autor îmi pot da dreptul de a traduce şi publica articolul profesorului Sartori mă voi rezuma doar la a cita câteva paragrafe (cele despre Berlusconi) din articolul domniei sale.

“Nimeni nu se mai proclamă dictator. Toţi dictatorii se comportă ca şi cum nu ar fi. Dar sunt. Ajung la Berlusconi. E un dictator? Nu: nu încalcă Constituţia. Poate să devină? Da, reformele constituţionale pe care le doreşte sunt toate menite să slăbească opoziţia. Dar vrea cu adevărat să devină un dictator? Aici trebuie să apelăm la instinct pentru a răspunde. După părerea mea, pe Berlusconi îl interesează doar să facă ceea ce vrea. Se consideră extraordinar şi din acest motiv doreşte mână liberă şi nu suportă pe cine i se opune. De asemenea e adevărat că megalomania sa este în creştere, că îşi dezvoltă o manie a persecuţiei în raport cu mass-media (toate televiziunile care se leagă de el! Hai să fim serioşi!). Ceea ce agravează lucrurile. Dar totuşi acum, acest personaj are, din punctul meu de vedere, doar imaginea de patron autoritar. Această imagine se datorează în parte şi faptului că în cele două guverne precedente ale sale, Berlusconi s-a străduit să se salveze pe el însuşi de anchete şi să poarte de grijă unui imperiu plin de intrigi şi de abuzuri de putere.

De data aceasta, din acest punct de vedere, el este liniştit. Şi astfel a început să construiască, în interiorul palatului Chigi şi în zona sferei sale de putere un sultanat. M-am amuzat denumindu-l astfel, pentru că termenul (islamic) invocă împreună atât ideea de fast cât şi cea de despotism politic. E un fapt acela că Berlusconi îi oferă lui Bossi ceea ce Bossi doreşte (federalismul şi două ministere cheie) şi îi mai oferă câte o bucurie şi lui Fini (promovat preşedinte al Camerei pentru a-l putea schimba mai uşor din conducerea A.N.). După care, Cavalerul (titlul lui Berlusconi, n.t.) domneşte ca un sultan peste un partid prosternat la picioarele sale. Numeşte miniştrii şi ministresele pe care le doreşte. Dă afară pe cine doreşte, ca şi cum politicienii ar fi slugile sale. Nimeni nu suflă în faţa lui. Miniştrii partidului aflat în proprietatea sa îi sunt datori pentru funcţiile obţinute. Şi se întorc acasă fără să crâcnească dacă aşa decide patronul pentru ei. Nu lipseşte din guvernul său nici măcar un plăcut harem cu femei frumoase. Într-un fel, sultanatul era astfel. “

Acum vă invit să citiţi aceste paragrafe înlocuind numele premierului italian cu cel al preşedintelui ales (dar nu în ţară!) al României. Pentru conformitate, înlocuiţi şi numele lui Bossi cu ….Berceanu, Videanu şi alţi aliaţi eiusdem farinae ai sultanului de la Cotroceni. În locul lui Fini, ar merge numele oricărora din aliaţii contextuali ai lui Traian Băsescu, toţi compromişi, minimizaţi sau distruşi de acesta. Cât despre harem…. ştiţi şi dumneavoastră la ce nume să vă gândiţi.

Faptul că amândoi politicienii vizaţi au un trecut mai…pătat, este îndeobşte cunoscut. Ambii au folosit arma politică pentru a îşi proteja averile şi libertatea. Domnul Berlusconi a reuşit să iasă impecabil din scandaluri grave de corupţie şi chiar de asociere de tip mafiot. Domnul Băsescu, mai puţin subtil, a reuşit să imaculeze dosarul Flota printr-o evidentă manipulare a justiţiei şi să facă inexistent (o performanţă uluitoare, trebuie să recunoaştem) un trecut de înalt demnitar comunist lustrabil.

Reformele constituţionale prin care Berlusconi (în Italia) şi Băsescu (în România) şi le doresc nu au alt scop decât întărirea puterii lor personale. Desigur, încerarcă amândoi să îşi convingă electoratul că aceste “reforme ale Statului” sunt necesare pentru Stat şi nu pentru domniile lor. Dar cine ne garantează că nu vom avea parte de noi mandate Berlusconi şi Băsescu?

De altfel este greu de crezut că un politician încă în puteri, precum Traian Băsescu, va părăsi definitiv scena politică românească în 2014, dedicându-se…..creşterii copiilor ginerelui Sida. Iar România are deja precedentul constituţional al celui de-al treilea mandat al lui Ion Iliescu dar şi modelul politic de mimare a democraţiei propus de fostul şi viitorul preşedinte rus, Vladimir Putin.

Amândoi politicienii sunt lideri autoritari în partidele conduse de domniile lor. Au reuşit, cu ajutorul carismei şi a cine ştie căror căi ascunse de control, să îşi transforme partidele în grupări cu o fidelitate quasi-religioasă faţă de lider.

Însă PdL- ul (Il Popolo della Liberta) lui Berlusconi îi este mult mai supus acestuia decât îi este fidel PDL-ul lui Băsescu. Motivul este simplu. PdL-ul italian îi datorează reuşitele electorale lui Berlusconi, în timp ce al doilea (şi sper, ultimul) mandat al lui Traian Băsescu se datorează aproape exclusiv devotamentului unor miniştri (domnul Blaga de la Interne, cel mai important dintre ei) şi al unor prefecţi (ca să nu mai vorbim de servicii secrete, precum S.T.S.-ul).

La fel, ambii politicieni se văicăresc că există conspiraţii mass-media împotriva lor. Domnul Berlusconi se lasă atacat chiar şi pe posturile de televiziune aflate în proprietatea sa. Domnul Băsescu în schimb şi-a fidelizat niste televiziuni (B1 Tv şi Vox News) şi după ce îşi va numi un om de curte acolo, va folosi şi televiziunea publică în interesul propriu. Este interesant de văzut dacă în aceste condiţii autovictimizarea actualului preşedinte va continua. E drept, cu un electorat precum cel român, nu ai nevoie de subtilităţile necesare unui Berlusconi, nu?

Mai există şi o altă mică diferenţă. Sultanul de la palatul Chigi din Roma este un strălucit om de afaceri, care a intrat în politică după ce îşi confirmase abilităţile de bun manager (şi probabil şi de uomo d’onore ) construind o avere imensă. Sultanul de la Cotroceni în schimb a fost doar un funcţionar de stat cu veleităţi de bişniţar (nu toţi constănţenii au uitat anii când actuala primă doamnă a ţării vindea blugi, aduşi prin contrabandă de soţul ei, pe lângă hotelul Perla din Mamaia) incapabil să îşi facă avere altfel decât prin căpuşarea bugetului sau eludarea fiscalităţii.

Reclame

Comentarii»

1. moromete - aprilie 15, 2010

Diferenta fundamentala este ca Berlusconi este intr-o pozitie clara de putere ca prim ministru intr-un stat unde presedentia este doar o pozitie simbolica in timp ce Traian Basescu este presedinte intr-o tara unde presedentia si postul de prim ministru isi impart capacitatea executiva…

2. johnny - aprilie 15, 2010

las-o balta, frustrat te-ai nascut, frustrat ai sa crapi….

ti-am mai zis ca esti varza cu teologia politica (in genere cu toate), deci nu-ti mai ramane decat o bere cu Chucky si Patriciu…

arivederci!

3. johnny - aprilie 15, 2010

arrivederci & so long, sucker!

4. StiriCrestine.ro » Despre importanta orelor de religie - aprilie 17, 2010

[…] la această dezbatere pe toţi cititorii mei, cu o trimitere specială către următorii bloggeri: Bogdan Duca, Dan Caramidariu, Mihnea Georgescu, Dan Negru, Blue, Codrin Scutaru, Alexandru Marin, Lilick, […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: