jump to navigation

Portretul luptătorului în tinerețe februarie 16, 2010

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

A apărut un film despre bădia Ioan Gavrilă Ogoranu, unul din acei români căruia ar trebui să îi facem statuie în fiecare din orașele țării, unul din acele personaje (vai, atât de puține!) cărora trebuie să le rămânem veșnic îndatorați că au salvat demnitatea acestui popor într-un timp în care majoritatea românilor se târâia în pulbere în fața ocupantului comunist.

Când televiziunile noastre (și mai ales televiziunea care îl perie pe așa-zisul anticomunist de la Cotroceni) dau filme cu activiști de partid și capturarea „bandiților” din munți, apare un astfel de film. Care sunt reacțiile? Indiferență și tăcere, așa cum s-a întâmplat în jurul altui film despre partizani, „Undeva în Est”? Nu!

Holocaustologi de pripas, precum domnul Alexandru Florian (fiul și apologetul profesorului marxist și ideologului comunist, Radu Florian) sau activiști care în loc să se ocupe de problema țigănească, nu știu cum să mai obțină bani și publicitate din drama reală a etniei din care fac parte, au acuzat filmul de….propagandă fascistă. De ce? Deoarece Ioan Gavrilă Ogoranu a fost legionar.

Nu pot să nu mă enervez! Cum își permite Alexandru Florian, care își apără tatăl, responsabil moral de crima comunistă, să nege lupta unui om demn pentru libertate? Omul acela nu a luptat ca legionar ci ca român împotriva unui regim și unei ideologii, mult mai teribile decât nazismul și legionarismul la un loc. Omul acela a luptat pentru o libertate pe care nu colegii săi de partid ne-o răpiseră, ci colegii de partid și de crez ideologic ai familiei Florian!

În loc să apere acest film și acest demers, birocrația anticomunistă este într-un război pe funcții și acces la resurse bugetare (a se vedea scandalul din jurul IICCR, scandal la care nu mă pot raporta decât cu atitudinea celui care așteaptă încă o cale de mijloc între fanatismul agresiv al lui Marius Oprea și anticomunismul tovarășului Traian Băsescu).

P.S. Mulțumesc lui Dan Pătrașcu pentru informația despre film.

Reclame

Comentarii»

1. Dan Patrascu - februarie 16, 2010

Nu stiam de reactia lui Florian. Da, e normal sa existe oameni care acuza. Mereu se intampla asa. Nu pot sa sper decat ca vor aparea si destui apologeti ai acestui film.

Pe Ioan gavrila Ogoranu l-am cunoscut cu putin timp inainte sa moara cand am fost intr-o vizita la dansul cu colegii de la Institutul teologic din Blaj. Chiar ar merita o statuie in fiecare oras!

2. Bogdan Duca - februarie 16, 2010

Eu l-am întâlnit în 1998. Și pot spune că a fost o întâlnire ce mi-a schimbat viața…

3. Ilie Catrinoiu - februarie 16, 2010

Mai ales ca legionarismul nu a fost o doctrina antisemita, dar dl profesor Tismaneanu stie mai bine….

Oricum, avem profesori in occident care se au facut din istoria Romaniei WCul lor personal!

4. Ilie Catrinoiu - februarie 16, 2010

Petiţia a fost semnată, printre alţii, de Marco Katz, preşedintele Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România, şi Alexandru Florian, director al Institutului Naţional pentru studierea Holocaustului „Elie Wiesel”.”

http://www.realitatea.net/protest-impotriva-filmului-portretul-luptatorului-la-tinerete–centrat-pe-legionarul-ogoranu–vezi-video_700503.html

Pai nu e prieten bun dl „profesor” Volodea Tismaneanu cu Alexandru Florian? E, atunci sa dam pagina ca incepe sa puta….

5. Bogdan Duca - februarie 16, 2010

Nu stiu ce se mai intampla acum, dar „pe vremea mea” domnul Tismaneanu nu era deloc in relatii cordiale cu Alexandru Florian sau alti membri ai comisiei Wiesel (dintre care Michael Shafir a si scris impotriva ideii condamnarii comunismului).

Si pana la profesorii din Occident, sa ne uitam la propria noastra ograda, unde fie stam si spunem ineptii despre „ilustrii” nostri stramosi traci sau contabilizam pe Sfintii Parinti „straromani”, fie „demitizam” pana la depersonalizare.

6. mihai iovanel - februarie 16, 2010

Bogdan, poate imi explici si mie paranteza din urmatorul citat: „Holocaustologi de pripas, precum domnul Alexandru Florian (fiul și apologetul profesorului marxist și ideologului comunist, Radu Florian)…”
Mai precis, care este lagatura dintre calitatea de „holocaustolog” a lui Alexandru Florian, in viziunea ta, si calitatea de fiu al lui Radu Florian?

7. Bogdan Duca - februarie 17, 2010

@mihai iovanel:
Domnul Alexandru Florian ataca filmul in calitate de „holocaustolog”. Dar, tinand cont de felul in care domnia sa s-a tot raportat la „ilustrul” sau tata- al carui marxism nu poate fi pus la indoiala de nimeni, precum si felul in care domnia sa a mai reactionat la gesturi si incercari de condamnare a comunismului, putem deduce foarte simplu ca pentru Alexandru Florian problema anticomunista provoaca reactii aparte.

Foarte probabil domnul Alexandru Florian ar fi atacat filmul si in calitate de …entomolog (daca, desigur, ar fi avut aceasta calitate)

8. Dan Grosu - februarie 17, 2010

@Ilie Catrinoiu
Legionarismul nu a fost o doctrina antisemita?! Nu sunt sigur ca exista o doctrina numita „legionarism”, dar oricine a citit cartile scrise de CZ Codreanu sau Ion Mota stie ca antisemitismul a fost o componenta esentiala a gandirii lor.

Cu siguranta ca rezistenta fata de ocupatia sovietica si regimul pe care il impunea in Romania a fost justificata. Cu atat mai mult rezistenta militara, pe care foate putini romani au fost dispusi sa o organizeze. Dar trebuie sa ne punem intrebari despre motivatia acestor oameni. Aparau valorile europene si democratia liberala in fata agresiunii stangii totalitare? Sau se aflau in cadrul mental al nationalismului crestin si luptau impotriva iudeo-comunismului? Practic, daca un dizident evreu din Romania ar fi dorit sa se alature lor l-ar fi acceptat sau l-ar fi spanzurat de primul copac? Aceasta este o intrebare care nu poate fi evitata.

9. Bogdan Duca - februarie 17, 2010

@ Ilie Catrinoiu:

Legionarismul a fost antisemit. Este evident, cum bine remarca domnul Dan Grosu, inca din primele pagini ale oricareia dintre cartile lui C. Codreanu.

@Dan Grosu:

Din pacate/fericire, nu a existat o singura miscare de rezistenta armata anticomunista. Unii partizani luptau impotriva comunismului pentru ca vedeau in el raul, altii luptau din disperare (nu mai aveau alta alternativa).
Cert este ca pentru toti acestia sperantele nu erau legate de un triumf al unei ideologii (legionarism, in speta) in fata alteia, ci de triumful Occidentului democrat impotriva URSS.
Sperantele erau puse in americani.
Mai mult chiar, Miscarea legionara a avut un protocol cu …NATO, legionari parasutati ulterior in muntii Romaniei fiind antrenati in tabere americane si NATO din Vest.
Mai mult ca sigur, americanii vedeau in Horia Sima si ai lui un soi de aliati contextuali (de genul talibanilor) dar Horia Sima si conducerea din exil a legionarilor pe de alta parte, a trecut printr-un lung proces de asumare a valorilor democratice si de denuntare a pacatelor trecutului, intre care si antisemitismul.

10. Ilie Catrinoiu - februarie 17, 2010

Ce zice aici Baconshi e rasism sau nu?

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/886822/Ministrul-Baconschi-acuzat-de-rasism/

„Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă”, a spus Baconschi, joia trecută, după o discuţie cu secretarul de stat francez pentru Europa, Pierre Lellouche.

11. mihai iovanel - februarie 18, 2010

@bogdan duca
Pentru ca argumentul tau sa fie valid, ar fi fost de preferat sa ocolesti astfel de circumstante biografice – care stii bine cat valoreaza si impotriva cui au mai fost folosite 🙂
Era suficient sa-i observi dlui Florian ca ataca tema, ceea ce in cazul unui produs artistic e ilicita sau macar incomplet: si inca o ataca fara sa fi vazut filmul.
In schimb, ce ai facut a fost sa te pozitionezi perfect simetric dlui Florian: lui i-a repugnat tema, tie tot tema (si tot fara sa fi vazut filmul) ti-a provocat explozia admirativa din primul paragraf.

12. Bogdan Duca - februarie 18, 2010

@Mihai Iovănel:

Nu este vorba de circumstante biografice ci de apologii de data recenta (Florian fiul care il apara pe Florian tatal in articole publice). Iti dai seama ca nu as fi repetat greseala facuta de altii (chiar si de tine, daca nu ma inseala memoria) de a acuza un fiu de pacatele parintilor.

In rest, ai dreptate. E posibil ca filmul sa fie o porcarioara. Insa miza supararilor noastre nu este, paradoxal, filmul: pe domnul Florian il agaseaza promovarea unui legionar. Pe mine ma agaseaza refuzul de a permite cinstirea unui erou.

13. mihai iovanel - februarie 18, 2010

@bogdan duca
Te insala, evident.
Reciteste, daca nu ma crezi pe cuvant.

In ce priveste aprecierea unor fosti legionari ca eroi, mi-e teama ca nu te pot urmari in zona asta.

14. Bogdan Duca - februarie 18, 2010

@mihai iovanel:

Poate ca ma insel…Cu atat mai bine pentru tine…

Cat despre aprecierea unor fosti legionari ca eroi…de ce nu ma poti urmari? Stiu ca nu ai avut niciodata probleme in a purta tricouri cu aventurieri comunisti care se duceau sa „elibereze” popoare cu mitraliera in mana.
Intre Che Guevara si Gavrila Ogoranu este o asemanare dar si o mare diferenta. Se aseamana prin faptul ca au imbratisat amandoi niste crezuri politice criminale.
Unde se deosebesc? Gavrila Ogoranu nu a devenit luptator de guerila din placere ci din necesitate. El fusese cel agresat. Isi pierduse pamantul, sansa de a trai o viata decenta (fiind exmatriculat din facultate) si se eliberase si un mandat de arestare pe numele sau…
Avea o singura sansa: sa lupte pentru libertatea sa si a poporului sau.
Cand a trebuit sa ucida, a facut-o pentru ca nu avea alta alternativa…

Che Guevara avea o viata, o familie, posibilitatea unei cariere dar a ales sa fie un aventurier. A ucis pentru ca ideea in care credea ii cerea sa ucida. Caci alternativa a existat tot timpul pentru el…

15. Radu Botta - februarie 19, 2010

abia astept sa vad filmul, chiar sunt curios daca au facut un nou Margelatul din el sau chair pricepem ceva


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: