jump to navigation

Avortul şi „decreţeii” februarie 6, 2010

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback


Cititori revoltaţi de faptul că sunt pro-life îmi atrag atenţia asupra „interzicerii avortului de către Ceauşescu” şi mă invită să văd filmul „Decreţeii”.

Cred că trebuie să lămurim un lucru. Ceauşescu nu a interzis avortul ci a impus o normă de naşteri pentru fiecare familie. Dacă familia îşi îndeplinea norma, atunci puteau să avorteze liniştiţi. Aşa că…să o lăsăm baltă cu  Ceauşescu care interzicea avortul: nici măcar nu era în spiritul gândirii comuniste, gândire suficient de „liberală” încât dorea chiar punerea la comun a femeilor. Deh!, doar şi ele sunt „unelte de producţie”, nu?

Cât despre filmul „Decreţeii”, obiectiv vorbind, intenţia regizorului este…cioraniană. Deprimat, incapabil să facă ceva din viaţa lui (deşi se pare că a obţinut bani buni şi celebritate din această depresie), regizorul ne prezintă nu un documentar ci un eseu cinematografic despre neajunsul de a se fi născut. Îmi pare rău pentru el, dar mi-ar fi părut şi mai rău să îl ştiu cu trupul sfârtecat de instrumentele de chiuretaj…

Şi apropos de imagini horror (dar pe bune!) întorc invitaţia celor ce mă trimit să caut pe Youtube filmul „Decreţeii”. Îi invit să caute şi ei filmuleţul „Strigătul mut”. E foarte interesant: un film de groază în care monştrii sunt medici şi mame iar victimele sunt copii nenăscuţi. După un asemenea film, probabil că le va trece măcar regretul că sunt….”decreţei”.

Mie mi se pare  încă amuzant să văd cum mulţi din aşa numiţii decreţei deplâng o lege atât de monstruoasă ce….le-a permis (doar unora dintre ei) să nu ajungă bucăţi de carne într-un lighean prin cabinetele de obstretică. Şi să mai spună cineva că nu suntem un popor mioritic….

Reclame

Comentarii»

1. alexandru racu - februarie 6, 2010

Uite si filmuletul asta. Cred ca persoana din film este exact opusul paradoxal al decretelului care regreta ca s-a nascut. Pe mine m-a impresionat:

http://ro.altermedia.info/cultura-vietii/o-senzationala-pledoarie-pentru-viata-gianna-jessen-supravietuitoarea-avortului_18660.html

Cat despre Ceausescu, chiar daca nu a interzis avortul propriu zis ci a impus o norma de familie, chiar daca motivele lui n-au avut nimic de-a face cu recunoasterea statutului de fiinta umana al fetusului (la urma urmei prima tara din lume care a legalizat avortul nu a fost alta decat Uniunea Sovietica – iar practic pe aceeasi logica a utilitatii sociale, comunistii din China impun avortul), la modul concret, legislatia lui Ceausescu a obstructionat fenomenul, dandu-le multora posibilitatea sa traiasca. Cum se raporteaza ei la viata lor acum, este o alta chestiune.

Evident, nu includ la capitolul asta masurile demente de interzicere a contraceptivelor non-abortive precum si cele criminale, care se practicau pe timpul lui Ceausescu, de a refuza tratamentul unei femei care a facut avort ilegal daca aceasta nu-si denunta complicii.

Am si eu un articol pe tema asta

http://www.rostonline.org/rost/ian-feb2007/rezistenta.shtml

2. Gabi - februarie 9, 2010

e, atunci macar citeste Gail Kligman, Politica duplicitatii. Controlul reproducerii in Romania lui Ceausescu. macar sa stii despre ce vorbesti inainte sa aberezi!

3. L. - februarie 9, 2010

draga domnule Duca, Ceausescu – si toti din comitetul CC de la acea data – a interzis avortul, documenteaza-te sau umbla prin arhive inainte de a te apuca de a argumenta asa, de dragul generalitatilor ‘general valabile’

cat cu femeile ‘unelte de productie’, frumoasa alegere de cuvinte si onomatopee pentru cineva care nu poate intelege problema avortului in comunism, si a avortului in general, decat din afara – o cunoastere genizata, ca sa vorbim la general, asa

4. Dan Patrascu - februarie 10, 2010

Salutare.

M-am mutat la casa noua cu blogul. Prin urmare as avea o mica rugaminte. Te rog sa faci un update la linkul catre mine din blogroll, astfel incat cei care ma acceeaza sa fie directionati catre noua locatie.

http://danpatrascu.eu/

Multumesc mult!

5. sali - februarie 24, 2010

Daca atat ai inteles, inseamna ca esti mai limitat decat te stiu. Nu e vorba nici de avorturi si nici de planificare familiala. E vorba de totalitarism in numele unor idei care apartin unui individ, sau a unei clase minoritare. Si de ce inseamna impunerea lor celor cu alta mentalitate si stil de viata. Ceea ce sugerai tu nu este decat ceea ce se aplica si acum in tarile musulmane traditionaliste. Ceea ce propui tu nu este decat limitarea liberatilor individului, ingradirea dreptului sau la fericire. Si asta in numele unei credinte ce are ca prim plan iubirea si libertatea. Asta vi se intampla cand va lasati mutilati intelectual si dogmatizati de biserica si institutiile ei. Il pierdeti pe Dumnezeu. Ajungeti hitlerasi dornici de a bombarda tarile „pagane” si de a taia gatul oricui nu se supune normelor voastre. Dar, nu e asa, e usor sa dam verdicte teoretice despre felul in care trebuie sa traiasca altii, atata timp cat voi aveti libertatea de a alege.

Cat despre decretei, fii cat vrei tu de fericit pentru ei. Pana cand n-o sa faci un avort pe viu pe masa de bucatarie n-o sa intelegi niciodata ce vreau sa spun. Si sa stii ca este o diferenta intre a fi un copil nascut din obligatie, urat de parinti, nedorit si crescut in incrancenarea luptei de a-l hrani si unul nascut la vremea potrivita si iubit. Stiu ca pentru biserica voastra calitatea vietii nu conteaza. In schimb, pentru Dumnezeu, da.

Avand in vedere ca nu gasesc pe moment filmuletul mentionat am o observatie de bun simt: avand in vedere ca Dumnezeu ne-a facut muritori si ne-a dat liber arbitru, cred ca e clar daca e pro-life sau pro-choice. Tu, cand vrei sa ne iei liberul arbitru si sa condamni suflete la o viata fara libertate, nu o faci in numele lui Dumnezeu, ci in numele bisericii. Mi se pare monstruos. Cine e de fapt ateul in treaba asta?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: