jump to navigation

Conflict în PD-L (câteva opinii) ianuarie 6, 2010

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Nu pot decât să salut luarea de poziţie publică a domnului Cristian Preda de a critica candidatura lui Honorius Prigoană. Mai întâi pentru că are dreptate. În al doilea rând, pentru că îmi contrazice astfel credinţa conform căreia atunci când intri in PD-L ţi se injectează un drog, ceva, ce te împiedică să mai ai alte opinii decât cele ale conducătorului partidului.
Dar nu pot să nu încerc să speculez cu privire la ce se întâmplate. Din punctul meu de vedere avem trei variante:
1. Domnul Traian Băsescu doreşte cu adevărat reforma Statului şi, cum a intrat în al doilea mandat, se apucă de curăţat propriul partid. Ca urmare, politicienii cei mai nepătaţi din PD-L, Cristian Preda şi Sever Voinescu, pregătesc reforma PD-L având pe domnul Băsescu în spate.
Aceasta ar fi varianta ideală. Din păcate, faptul că domnul Voinescu s-a îmblânzit, iar alţi lideri PD-L apropiaţi de „soluţia Băsescu”, tac, semn că, din pacate, nu prea ţine această variantă.
2. Domnul Cristian Preda a decis să nu accepte orice din „raţiuni din partid şi de stat”. Personalitate politică şi academică incontestabilă, domnia sa ştie că atât România cât şi domnia sa merită mai mult decât politică de nivelul….Honorius Prigoană.
Atunci, foarte probabil, cariera politică a domniei sale în PD-L se apropie de sfârşit. Aceasta poate să presupună insa, lansarea unei cariere politice strălucite în afara partidului.
3. Domnul Cristian Preda va încerca, împreună cu domnul Voinescu (care a cam dat înapoi), schimbarea PD-L la Congres, prin propunerea unei căi care, rămânând fidelă proiectului Băsescu, să înfrunte oligarhia PD-L.

Să vedem ce va fi….

Oricum, felicitări domnului Preda pentru curajul de a pune punctul pe „i” într-un moment în care normal (normal pentru politica românească) ar fi fost să se bucure de victoria domnului Băsescu şi a partidului domniei sale.

Reclame

Comentarii»

1. Dan Patrascu - ianuarie 7, 2010

Ziceam (vorba lui Badea) ca mi-as fi dorit foarte mult sa devin parlamentar. Ei bine, acest „vis” mi s-a naruit. Afland ca Honorius Prigoana are doar 23 de ani, mi-am dat seama ca eu sunt deja prea batran pentru a fi parolamentar.

2. paulgsandu - ianuarie 7, 2010

Eu cred ca ar trebui sa ramanem realisti, si sa admitem ca dincolo de cateva luari de pozitii care merita salutate, nimeni, nici domnii Cristian Preda si Sever Voinescu nu vor reusi sa faca mai mult. De ce? Pentru ca organismul acesta care se numeste clasa politica romaneasca o sa genereze imediat niste anticorpi foarte puternici care o sa imblanzeasca pe toata lumea. E nevoie de mai mult de 2, 3 oameni care sa incerce asta, si mai ales e nevoie de mai mult decat de euro-parlamentari.
Acum vad ca s-a alaturat Stolojan; dar el, saracul, ce credibilitate mai are? O sa se retraga din lupta asta inainte sa o piarda, asta e oricum sigur.

3. Ioan - ianuarie 7, 2010

Il apreciez foarte mult pe domnul Cristian Preda, mai ales fiindca dintre toti fostii consilieri prezindentiali el este cel care are cel mai mare merit in reformarea Statului inceputa prin impunerea proiectului alegerilor uninominale pentru Parlament si, sper, continuata de clasa politica prin reducerea numarului de parlamentari la 300. De asemenea in luarile de pozitie recente domnul Preda are un discurs coerent si e bine ca pune in discutie probleme de principiu la nivelul unei democratii, lucru rar facut in Romania in randul clasei politice romanesti. Condamn din acest punct de vedere luarea de pozitie a domnului Emil Boc cu privire la declaratiile domnului Cristian Preda, deoarece cred ca diversitatea de opinii face bine unui partid, il reformeaza din interior in bine, de aceea apreciez luarea ulterioara de pozitie a domnului Teodor Stolojan in favoarea sustinerii unei asemenea diversitati de opinii si a unei dezbateri interne in acest sens.
Chestiunea in care ma despart de domnul Cristian Preda este legata de opinia acestuia cu privire la candidatura domnului Honorius Prigoana.
Se tot discuta mult si in gol pe seama cazului Prigoana in presa. Nu ma voi opri decat la doua opinii din cadrul PD-L pe care le iau in consideratie, cea a domnului Cristian Preda in comparatie cu cea a domnului Sever Voinescu. Consider ca ultimul are o pozitie mult mai realista si mai echilibrata si am sa argumentez de ce.
Nu pot fi de acord cu domnul Cristian Preda cand afirma ca este impotriva intrarii oamenilor de afaceri in politica, ca si cum faptul de a face afaceri ar fi ceva rau in sine, care ii stigmatizeaza pe afaceristi si ii condamna pe vecie la exil politic. Cristian Preda incearca sa sustina ca ar fi un model depasit de secol XIX cand oamenii cu bani intrau in politica fiindca aveau mai mult timp. El pledeaza pentru oameni neafaceristi si de dorit cu studii politice, ca fiind singurii potriviti pentru politica, vezi mai jos:
http://www.realitatea.net/cristian-preda–honorius-prigoana-reprezinta-o-amenintare-pentru-clasa-politica-actuala_694341.html

Sincer mi se pare o privire unilaterala, un pic ingusta, poate conditionata de un reflex profesional si de aceea inteleg acest punct de vedere, domnia sa fiind profesor de stiinte politice. In mare, in interviul de mai sus sustine ca trebuie sa existe politicieni de cariera, neimplicati in afaceri. Din pacate in definitia lui se incadreaza si politicieni gen Iliescu, Antonescu, sau Boc, si sincer prefer un Silviu Prigoana ales uninominal inaintea celor trei enumerati de mai sus.
Daca ii dau dreptate domnului Cristian Preda undeva este in faptul ca a atras atentia asupra pericolului oligarhizarii partidelor, fiind de acord cu acesta in aspectul potrivit caruia Honorius Prigoana nu ar fi ajuns candidat in colegiu fara sprijinul lui Silviu Prigoana din partid. Insa nu pot fi de acord cu faptul sustinut de el, potrivit careia un om de afaceri mai bine nu intra in politica. Cred ca atat oamenii de afaceri, cat si oamenii cu studii si neafaceristi sunt bineveniti in politica, atata timp cat primii deleaga afacerile cui cred ei de cuvinta pe perioada cat ocupa functiile publice in care au fost alesi prin votul popular, iar ultimii nu se tin cu dintii de scaunele lor cum exista tendinta din pacate in clasa politica romaneasca actuala. Asa ca din acest punct de vedere nu vad de ce candidatura lui Honorius Priogoana deranjeaza atat, tinand cont ca el va fi totusi supus testului votului in colegiul in care candideaza. Ar trebui sa deranjeze oameni gen Patriciu care personal nu cred ca ar putea castiga vreun colegiu in tara, cum nici Becali nu a reusit sa castige in ciuda banilor lor. Pana una alta Silviu Prigoana a castigat un colegiu iar daca fiul lui va castiga la randul sau in urma votului colegiul in care candideaza, nu am ce sa ii reprosez atata timp cat ulterior se va ocupa de interesul public pentru care au fost ales.
Mai jos aveti si opinia lui Sever Voinescu cu privire la candidatura lui Honorius Prigoana, o opinie de bun simt:

http://severvoinescu.wordpress.com/

4. Ioan - ianuarie 7, 2010

Mai intai imi cer scuze pentru greselile gramaticale din textul anterior, l-am scris pe graba la servici, mo dificand apoi la fel de grabit textul pe alocuri de la plural la singular in timp ce completam si niste baze de date legate de jobul meu, incat s-au iscat unele dezacorduri, mea culpa!

Revenind, in discutia cu un bun prieten am ajuns la o doua intrebari actuale legate de tematica de mai sus, intrebari pe care doresc sa le prezint aici:
1. Se poate si legiferator, si jucator ? (cu referire la oamenii de afaceri intrati in politica)
2. Avem oare nevoie de experienta oamenilor de afaceri in politica?

Sunt doua teme de meditatie actuale in politica romaneasca.
Daca ar fi sa raspund, pot spune ca sunt clar impotriva afacerilor bazate pe favoruri politice.
Totodata cred ca politicienii parlamentarii alesi uninominal in colegii, care provin din randul oamenilor de afaceri prosperi, sunt la fel de legitimi ca si cei alesi uninominal si care nu detin afaceri.
Totusi cred ca nu orice om de afaceri poate fi si politician, fiindca din pozitia de om de afaceri iti trebuie timp pe care sa-l dedici pentru functia publica in care ai fost ales si ca sa ai timp inseamna sa fi dezvoltat inainte afaceri care deja merg de la sine fara sa fi avut nevoie sau sa ai nevoie de interventia politicului in favoarea ta.
Experienta unor astfel de oameni de afaceri este utila si numai atunci cand o folosesc in interes public, in nici un caz atunci cand cauta sa obtina favoruri strict in interesul afacerilor lor din pozitia de legiferatori pe care au castigat-o prin votul popular.
De asemenea mai cred ca exista o categorie de oameni de afaceri care actioneaza ocult, neindraznind sa se expuna si care actioneaza prin simplii legiferatori care nu detin afaceri si care din pacate s-a dovedit la noi ca sunt mult mai usor coruptibili.
Incat prefer un Prigoana ales uninominal, unui Patriciu neales sau cel mult ales pe lista cum a fost in trecut.
Totodata, mai cred ca oamenii de afaceri alesi uninominal nu vor tine cu dintii de scaun fiindca mereu se pot intoarce la afacerile lor, in timp ce legiferatorii proveniti din oamenii fara aceri vor avea tendinta naturala de a tine de scaun, fiindca salariul de functionar public reprezinta singura lor sursa de venit gras, firile slabe fiind prin aceasta prisma usor coruptibile.
Cazuri precum Cristian Preda sau Sever Voinescu sunt doar exceptii in politica romanreasca. Din pacate, legiferatorii fara afaceri care sunt ori slabi si coruptibili, ori cu o placa pusa pe care o repeta la infinit, adica unidirectionati probabil tot prin mita, gen Mircea Geoana sau Crin Antonescu, predomina in clasa politica romaneasca actuala.
De aceea salut luarile de pozitie ale oamenilor gen Cristian Preda, Valeriu Stoica sau Sever Voinescu, sperand sa impuna un nou model de om politic fara afaceri in politica romaneasca, care sa combata modelul iliescian de politician fara afeceri care predomina la ora actuala in Parlament.
Ar mai fi multe de spus, insa om trai si om vedea daca actuala clasa politica se va reforma in acesti cinci ani cand are o sansa reala sa se schimbe in spiritul unor oameni precum Sever Voinescu, Cristian Preda, Silviu Prigoana, Cristian Diaconescu, si in dauna modelelor Patriciu, Iliescu, Geoana, Boc, Antonescu care conduc momentan partidele importante de pe scena politica romaneasca.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: