jump to navigation

Refuzul de a mă lăsa ciuruit! decembrie 8, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Am citit zilele acestea mai multe texte, mesaje şi comentarii interesante. Ele mă conving să revin asupra deciziei mele de a mă retrage.
Dacă mă retrag, nu fac altceva decât să contribui, prin tăcerea mea, la lichidarea opoziţiei lui Traian Băsescu. De ce să mă las „ciuruit” înainte de a fi?
Apoi, referirea lui Traian Băsescu la atmosfera cu filme româneşti de mafioţi, nu este una de care să nu ţin seama. Aceste alegeri nu au fost câştigate onest ci au fost „ciuruială”…

Dar nu numai mesajele de încurajare m-au convins să revin asupra deciziei mele spontane de a mă băga în vizuină şi a evita nebunia ce urmează.
Am văzut cum oameni altfel inteligenţi şi cu vocaţie reală de aristocraţi ai spiritului şi de „boieri ai minţii”au suferit transformări în rău după victoria liderului lor politic preferat.

Da. Am decis să mă retrag după ce am trăit disperarea de a vedea cum un om cu stofă de preşedinte a fost păcălit de un joc pervers (de care nu este străin SOV, care, o să vedeţi stimaţi domni băsescieni, va redeveni un „mogul” bun lunile ce vor urma) şi pus în situaţia cea mai penibilă din viaţa lui. Aceasta în timp ce un personaj coborât din schiţele lui Caragiale (acelea cu mitocani) ajunge Preşedinte al României…

Acum, ceva mai raţional, îmi dau seama că dacă doresc să mă simt mândru că sunt român, trebuie să fac tot ce pot ca minciuna, demagogia, mitocănia, mahalagismul, care şi-a dat mâna cu o elită intelectuală generată de cartierul Primăverii şi de aparatul de partid şi de stat comunist, să nu mai aibă, în 2012 şi 2014, şansa de a îşi mai clama victoria cu impertinenţă.
„Hăhăhă! I-am ciuruit!”- iată cum îşi concepe domnul Băsescu victoria. Şi asta după 20 de ani de democraţie….

Post scriptum:

Mâine, la 18,30, la Casa Lovinescu din Bucureşti, la invitaţia Centrului de Studii Noica, voi conferenţia şi vom dialoga despre Marx şi despre Noica.

Reclame

Comentarii»

1. Gioni - decembrie 8, 2009

hai Sictir!

cauta comunsitii la sediul PenaListilor lui Chucky

dai in groapa…!

2. machiavellian - decembrie 8, 2009

Bogdan, incepi sa devii telenovelistic.

3. Bogdan Duca - decembrie 8, 2009

machiavellian:

Nu eu am fost cel ce a transformat politica românească în circ şi telenovelă. Iar dacă vreau să fac ceva, trebuie să mă integrez în atmosferă, nu?
În condiţii normale oameni ca Băsescu şi ca mine nu am avea ce căuta în spaţiul public. Dar nu sunt condiţii normale…

4. machiavellian - decembrie 8, 2009

Bogdan, tu ai spus-o, nu eu. Oricum, e cam tarziu sa mai vorbim de onoare, nu? Ca doar povestile cu cavaleri au apus in secolul XIII.

5. Bogdan Duca - decembrie 8, 2009

Machiavellian:

Nu e niciodată târziu să vorbim de onoare. Chiar şi atunci când atmosfera de crâşmă se mută în palate…

6. Crin Antonescu - decembrie 8, 2009

Bogdanel mama, vin si eu cu niste oua clocite la conferinta, sa te pun pe ele (sau vrei sa le numeri ca idolul tau politic?).

Altminteri, din ridicol cazi in prostie (o fi de la sindromul Geoana, caruia ii suflai in… spate?)

7. paulgsandu - decembrie 8, 2009

Asta e Bogdan singura solutie! Trebuie sa ramanem aici, sa nu ne lasam ciuruiti. Si dincolo de asta, vad ca PSD-ul incepe sa stranga dovezi. Mai e o sansa. CRed ca si ei devin constienti abia acum de dimensiunea fraudelor. Probabil ca Geoana ar fi trebuit sa castige lejer, in mod normal. Eu mai sper inca, desi numai un dram.
Si la final, o remarca. Ca sa vezi de cata moderatie sunt in stare invingatorii, ajunge sa intri pe saitul domnului Morar care imparte flegme cu foarte multa moderatie. Halucinant ce se intampla.

8. Ioan - decembrie 8, 2009
9. Ioan - decembrie 8, 2009

Paul,

Nu credeam ca si tu esti de stanga, dar de ce ma mir, vorba aceea un „Hegel intors” !

Domnule Duca, Paul,

Ar trebui sa recititi cu atentie articolul domnului Angelo Mitchievici de pe blogul domnului Tismaneanu (vedeti linkul la care fac trimitere in postarea de mai sus) pentru a intelege ce inseamna fraternizarea clicii de interese dincolo de orice urma de etica si principiu democratic. Subscriu intru totul la spusele domnului Mitchievici

10. lorduljohn - decembrie 8, 2009

Nu sperati in demersul PSD-ului. Nu e credibil. Batalia s-a dat intre PSD si PDL (fii ai aceleiasi mame – PCR/FSN) si a avut drept miza cine fura mai mult. Solutia este educatia! Acesti imblanzitori de flegme vor trebui educati cu rabdare si cu intelegere.

11. machiavellian - decembrie 8, 2009

„Nu e niciodată târziu să vorbim de onoare.”

Pentru unii este. Dar sa stii ca te descalifici singur prin cuvintele tale. Nu toti uitam metamorfozele tale din ultimii ani si mai ales schimbarile paroxistice recente. Iar in privinta declaratiilor din ultimul timp, stii vorba aia cu taceai filozof ramaneai.

12. lorduljohn - decembrie 8, 2009

Inteleg ca ii acceptati metamorfozele dlui Tismaneanu, dlui Basescu precum si ale altor domni si tovarasi, iar dl. Duca nu beneficiaza de acest drept. Ati putea sa ne comunicati ce alte drepturi ne mai sunt interzise de democratii dlui Basescu? mai sunt unii care ne interzic exprimarea daca nu suntem doctori, master sau n-avem scoli inalte.

Ioan - decembrie 8, 2009

Bineinteles ca nu.
Am dreptul insa sa reactionez atunci cand anumite principii si idei sunt folosite gresit din punct de vedere argumentativ. La fel cum sunt iritat cand domnul Basescu supraliciteaza cuvantul „popor”.

machiavellian - decembrie 8, 2009

lordule john, tu cine esti? Din cate tin minte nu ma adresam tie, ci lui Bogdan. Iar din moment ce tu habari n-ai cine sunt si nici n-ai depus efortul sa afli macar o fractiune din opiniile mele, te rog scuteste-ma de supozitii tampite. Daca n-ai fi fost picat fix din plop brusc si recent ai fi observat ca m-am contrat cu Dl Tismaneanu chiar aici pe blog.

Si sper ca nu vrei sa-ti numar sofismele din comentariul tau.

13. Ioan - decembrie 8, 2009

Paul, ca sa iti readuc aminte, la ultima conferinta a domnului Tismaneanu tinuta la Casa Lovinescu, ai intervenit si ai inceput sa bati campii facand o referire metaforica la Marx ca fiind un „Hegel intors” si continuand apoi cu o pledoarie prin care incercai sa pui in valoare valenta filosofica a marxismului. Ca picanterie, datorita acelei interventii, un prieten filosof ti-a dat porecla de „Hegel intors”” 🙂
Revenind la lucruri serioase, banuiesc ca nu ai citit deloc „Das Kapital” de Marx, altfel nu ai fi putut spune asemenea ineptii in interventia ta. Daca l-ai fi citit ai fi inteles ca presupoziţia marxismului ideologic (si prin consecinta a marxismului economic) este cea conform careia libertatea individuala trebuie interzisa fiindca naste inegalitate, inegalitate (in special economica) considerata de Marx ca sursa ultima a exploatarii in istorie. Ai fi observat de asemenea ca pentru Karl Marx istoria e un mecanism prin excelenta determinist si in mod secundar dialectic (reducand dialectica la relatiile exterioare pur materiale, care in acceptiunea lui sunt pre-determinate, de unde si numele de materialism istoric dat marxismului). Ei bine, in istoria astfel inteleasa, Marx se refera la libertate ca la o simpla iluzie ce trebuie inlaturata la cei care sunt „iluzionati” (cei care cred in valorile libertatii) prin lupta de clasa (stii si tu destula istorie incat sa fii constient de „lupta de clasa” pe care au dus-o comunistii cu elitele intelectualitatii interbelice romanesti in anii ’50 ai secolului trecut).
Asa ca, Paul, daca ai fi inteles ce a scris Marx ai fi fost mai rezervat cu coafarea acestuia din punct de vedere filosofic, mai ales din perspectiva unui spirit de dreapta cum te consideri a fi, sau cel mult ai fi recunoscut ca esti un om cu o gandire de stanga (desi un social-democrat nu se raporteaza la Marx, ci la Rawls pentru a-si construi o argumentatie solida).
Altfel, am urmarit scrierile tale contradictorii de pe blogul tau si pe unde ai mai publicat (in afara de recenziile din Idei in dialog la diferite carti de filosofie, nu am intalnit substanta in ce ai scris, ba din contra am dat peste o invalmaseala de sofisme, pana si acelea contradictoriu si meschin folosite) si de aceea, uneori, imi vine sa cred ca interesul primar care te guverneaza este acela de a fi recunoscut ca figura intelectuala publica, indiferent de mijloace, mai ales ca am asistat accidental, in diferite contexte publice, la multe peroratii (marca Paul) prin care la modul cel mai antidialogal si patetic cu putinta, nu ii lasai interlocutorului tau (de obicei cel care tinea o conferinta) dreptul la contraargument.
As conchide ca discursul plin de sine prin care un om doreste sa se faca remarcat si, in acest scop, este dispus sa sacrifice aproape orice minima etica la nivelul principiilor ce-i guverneaza viata, denota o lipsa. Daca intelegi cartea lui Noica, „Sase maladii ale spiritului contemporan”, nu oricum, ci pornind de la integralitatea modelului ontologic: I-D-G, propus de acesta, ai putea sa te situezi autocritic intr-una din maladiile descrise si ai avea sansa de a deveni pe viitor un spirit cu adevarat argumentativ si mult mai putin patetic in interventiile tale scrise si orale. Imi poti spune care ar fi maladia? Daca nu poti, promit sa te ajut cu diagnosticul.

P.S.
Indiciu: cuvantul „katholou” iti spune ceva?

Ioan - decembrie 8, 2009

Comentariul meu de mai sus trebuia sa-l postez ca raspuns la comentariul:
7. paulgsandu – decembrie 8, 2009

14. Ilie Catrinoiu - decembrie 8, 2009

Linistiti-va, domnilor, gata, a iesit Base, Plesu e happy, ii mai dispar cateva dileme pana la urmatoarele alegeri.
Hai sa ne impacam acum, sa coabitam, sa construim impreuna, sa fim germani, nu romani, ca n-a murit inca miorita….
Tismaneanu e fericit, va conferentia fara frica de a-si pierde suportul politic si va vorbi cu si mai multa repeziciune, daca se poate sa spui 20000 de cuvinte pe minut , esti savant.

lorduljohn - decembrie 9, 2009

apropos, dle Catrinoiu, cica dl Platon va lua Premiul Academiei Romane!

Ilie Catrinoiu - decembrie 9, 2009

Serios? Foarte bine. Cand se da? Unde? De unde stiti?

lorduljohn - decembrie 9, 2009

intrati pe pagina de internet a academiei romane. noutati

15. costin4ped - decembrie 8, 2009

Bogdan, esti cam instabil.

16. ana - decembrie 9, 2009
17. gabarelo - decembrie 9, 2009

Ce ai putea spune tu despre Noica, atunci cand rastalmacesti o gluma simpla? Multi sunt buni la batut campii.

„Intelectual” de mahala versus „intelectual de primaverii”?

Bogdan Duca - decembrie 10, 2009

Mahalaua (cu „intelectual” cititor de Levantul- 4 ani o carte) a batut palma cu intelectualii de Primaverii (oferindu-le cate ceva de rontait, acolo). Asa ca nu e nici un „versus”….

Cat despre ce pot spune despre Noica, las pe altii, care ma si asculta, sa judece…

18. Donkey Hot - decembrie 9, 2009

Cititi raportul OSCE despre campanie si alegeri ca sa vedeti cine pe cine a ciuruit in campanie… (sau a mituit Basescu si OSCE-ul?).
Propun sa nu va mai lamentati atat si sa incercati sa redeveniti credibil. Haideti sa vorbim de Noica in postul urmator. Sau, daca preferati, despre Marx 🙂

Bogdan Duca - decembrie 10, 2009

Pentru cei de la OSCE si alegerile din Republica Moldova au fost corecte….


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: