jump to navigation

Confiscarea memoriei decembrie 1, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Mitingurile „spontane” şi „anticomuniste” din mai multe oraşe ale ţării din această seară erau cumva aşteptate. Era de mirare ca domnul Traian Băsescu şi Partidul Democrat-Liberal să nu joace acum, pe ultima sută de metri, cartea anticomunismului.

E drept, puteau să regizeze ceva mai bine spontaneitatea. Pancartele cu lozinci anti-PSD (unele chiar inteligente) nu erau deloc fabricate „spontan”.

Cât despre anticomunism, acesta dacă era sincer, ar fi trebuit să includă şi nişte lozinci anti-Băsescu.
Dacă am putea să îi reproşăm ceva domnului Traian Băsescu, dincolo de subminarea democraţiei (prin parlament unicameral şi campaniile sale populiste orientate contra clasei politice care nu îi e aservită), este confiscarea memoriei.

Domnul Traian Băsescu, lingăul ceauşist, demnitarul guvernamental din timpul mineriadelor din iunie 1990, parlamentarul şi ministrul FSN, membru al Internaţionalei Socialiste şi cel ce a bătut palma cu PSD într-o alianţă guvernamentală ce îi împlinea visul, după propria sa declaraţie, are impertinenţa de a se declara anticomunist şi de a confisca memoria Pieţei Universităţii.
Cel al cărui partid îi găzduieşte pe mulţi din cei responsabili de mineriade are curajul de a deschide gura într-o solidaritate tardivă (dar credibilă pentru adepţii săi) cu victimele Pieţei.

Cu cinismul său caracteristic, cel ce era înalt funcţionar guvernamental în guvernul Dăscălescu, care a urmărit revoluţia la televizor, devine un „simbol” (vai! cât de găunos!) al anticomunismului.

Ce i-a trebuit domnului Băsescu să ajungă purtătorul de cuvânt al mesajului anticomunist? Un simplu discurs, lipsit de orice consecinţă, în Parlamentul României. Printr-un simplu discurs, în care nu şi-a cerut nici măcar scuze pentru cariera sa politică comunistă şi fesenistă, domnul Băsescu a devenit „erou” anticomunist.

Dar să revenim la mitingurile „spontane”. Cel mai consistent a fost la Târgovişte, un fief al PD-L. În rest, o adunătură de tineri şi bătrâni mobilizaţi spontan de partid sau de reţeaua de prieteni ai domnului Băsescu, care au scandat împotriva lui Mircea Geoană.

Mitingurile au fost mediatizate de OTV şi B1 TV, nu întâmplător posturile de televiziune conduse de moguli „buni”, prieteni ai domnului Băsescu.

E important însă să citim reacţia doamnei Doina Cornea la aceste maanifestaţii. Dacă aveţi stomacul bun, puteţi să citiţi şi comentariile la această reacţie: acolo veţi vedea din ce aluat sunt „anticomuniştii” care vor ca domnul Băsescu să fie Preşedinte…

Reclame

Comentarii»

1. Ilie Catrinoiu - decembrie 1, 2009

Aceste mitinguri sunt instrumentate, au in spate agitatori care vor sa falsifice anticomunismul.

Imperialistu' - decembrie 1, 2009

Cum ar veni, timisorenii nu pot protesta fata de pesedisti decat daca au in spate agitatori. Curat conservator, coane Catrinoiu! Ia-te de manuta cu Duca si duceti-va la Felix sa va dea o bursa.

Ilie Catrinoiu - decembrie 2, 2009

Coane, astia care protesteaza nu sunt aia din decembrie 1989 si nici aia din 1996. Nu sunt nici macar copii alora din 1989. Astia habar n-au pe ce lume se afla, habar n-au ce a fost comunismul si habar n-au cine e Basescu si cum a spart Basescu dreapta romaneasca impreuna cu Iliescu. Astia sunt ghidati de PDL, se vede dupa pancartele pe care le au, sunt facute de Berceanu in stil FSN.

Imperialistu' - decembrie 2, 2009

Coane, n-am inteles, ai stat tu sa ii verifici pe toti de cunostit cine a fost si cine nu? Si daca nu sunt aia din decembrie si din ’96, ce? Crezi ca nu cunosc cine e candidatul lui Iliescu? tov. Catrinoiu, cum a ramas, bre, cu Romania profunda? E buna numa’ atunci cand va convine? Repet, mereti la Felix sa va dea niste banuti, conservatorilor, ca promovati un conservatorism marca Voiculescu.

2. Bogdan Duca - decembrie 2, 2009

Curios, din cate am vazut, toate pancartele, de la toate manifestatiile din tara, sunt la fel. Aceiasi manufactura „spontana” de pancarte…

Basescu e disperat ca pierde puterea si recurge la manipulare ordinara…. Mi se par oribile doua lucruri: ca un om ca Basescu poate sa isi permita nesimtirea de a confisca anticomunismul romanesc in folosul propriu si ca adeptii sai pot sa se adreseze in halul acela (de WC Tudor) unei doamne precum Doina Cornea.

Ilie Catrinoiu - decembrie 2, 2009

Domnule Duca, daca ati prelua si retorica anti-war a paleoconilor americani, ati fi cel mai tare. Haideti, ca nu e greu!

3. Ilie Catrinoiu - decembrie 2, 2009

Da, in toata tara flutura aceleasi pancarte…. cata spontaneitate, frate. Ce putere mai au si neoconii americani, oare or fi dat bani pentru asta?

4. Bogdan Duca - decembrie 2, 2009

Domnule Catrinoiu, nu exista perfectiune…

In alta ordine de idei, regret ca din ratiuni personale (un deces in familie) nu am participat la lansarea cartii domnului Hurduzeu, unde probabil ca v-as fi cunoscut….
Cand doriti si puteti, va astept la o….bere (eu beau suc 🙂 )

Ilie Catrinoiu - decembrie 2, 2009

Sigur ca da, domnule Duca. Cand ajung in Bucuresti va anunt si iesim la o limonada. 🙂

5. machiavellian - decembrie 2, 2009

Alo, alo, asa, ca intrebare pentru voi: a fost FIZIC vreunul din voi la ORICARE dintre manifestatii? Eu am fost aseara la Universitate in Bucuresti. Tu ai fost, Bogdan? Tu ai fost, Ilie? Sau acum ne luam dupa ce spune Realitatea TV?

Imperialistu' - decembrie 2, 2009

Sigur ca da. Atunci cand ura fata de Basescu e mai tare, altceva nici nu conteaza.

Ilie Catrinoiu - decembrie 2, 2009

Nu am fost in Universitatii si nici nu vreau sa ma duc. Stau si privesc circul din fata HotNews unde se agita Radu Moraru si Neamtu.

Sunt foarte detasat de „evenimente”. Dupa alegeri astept Guvernul PDL la lucru, cu furca in mana si coasa in spinare sa faca lustratie.

Imperialistu' - decembrie 2, 2009

Sunt ferm convins ca esti relaxat, felixianule. Ti-a dat Felix bursa ori inca o mai astepti?

Ilie Catrinoiu - decembrie 2, 2009

Pai plec la anul la Oxford cu bursa oferita de Felix. Sa te tii atunci, frate, sa vezi ce am sa va strivesc atunci cu niste reglementari asupra internetului ca v-ati luat lumea in cap.

🙂

Imperialistu' - decembrie 4, 2009

La ce apucaturi ai, tov. Catrinoiu…

6. Pareri de martor ocular « Degeabatologie - decembrie 2, 2009

[…] vorba de conspiratii PDL sau mai stiu eu ce acuze naive. Si, da, Bogdan, iti transmit tie toate acestea fiindca din pacate ti-ai lasat judecata umbrita de ce apare la […]

7. lorduljohn - decembrie 2, 2009

Nu, ne luam dupa ce spune Doamna Cornea. Nici asta nu va da de gandit?

Imperialistu' - decembrie 2, 2009

Lordule, tie nu iti da de gandit ca madam Cornea „gandeste” ca Iliescu? Asta nu-ti da de gandit, nu-i asa? Astept in continuare o explicatia din partea-ti : mesajul bolsevic al lui Basescu. Daca se poate, sa vina la pachet cu „dictatura lui Basescu”. Ma repet, asta in cazul in care esti in stare.

Imperialistu' - decembrie 2, 2009

Hm… aceeasi Doina Cornea care l-a sustinut public pe Iliescu, in A.D. 2000? Multa „viziune” politica. :mrgreen:

Ilie Catrinoiu - decembrie 2, 2009

Da, da, asa e. Acelasi Plesi, acelasi Tismaneanu, acelasi Patapievici, aceeasi care l-au sustinut pe Iliescu in 2000. Asa e, uitasem, coane!

Imperialistu' - decembrie 2, 2009

Se vede ca esti obsedat. 😉 Madam Cornea nu e la prima abatere, stimabile.

Ilie Catrinoiu - decembrie 2, 2009

A , da , asa e, nu e la prima abatere, e la a 10-a abatere, ca si Plesu, mult le-a luat astora sa gandeasca pana sa-l propuna presedinte pe Ion Varlam dupa 1989. „Nu avem oameni, domnule”. „Sa colaboram cu comunistii pentru ca ei are experienta si noi nu avem oameni”.

Nu sunt oameni, asa si cu Base!

8. 1 Decembrie 2009 – Timișoara, cronică de manifestație « Fly on the Windscreen - decembrie 2, 2009

[…] Confiscarea memoriei – un blog post care speculează cartea anti-comunistă a lui Băsescu (el însuși un comunist, în fond). […]

9. Crin Antonescu - decembrie 2, 2009

Nene Duca, esti si prost si jigodie, cum e mai rau. Macar Crin Antonescu e doar jigodie, iar Mircea Geoana doar prost (ca jigodie e soacra in familie).

Ilie Catrinoiu - decembrie 2, 2009

Inseamna ca asta nu e Crin Antonescu. E un alt Behemoth. 🙂

Imperialistu' - decembrie 2, 2009

Te prinzi repede.

10. Bogdan Duca - decembrie 2, 2009

Sunt siderat…. Atâta orbire nu mi-a fost dat să văd….

Doina Cornea, Radu Câmpeanu, Mircea Ionescu-Quintus, Crin Antonescu, Călin Popescu Tăriceanu, Dinu Patriciu, Mircea Dinescu, Lucia Hossu Longin, Ana Blandiana, oameni care au înfruntat închisorile comuniste (mă refer la primii trei), au fost în Piaţa Universităţii şi au trecut prin revoluţie, sunt invalidaţi moral, politic ba chiar şi uman de către cine????? apărătorii unui funcţionar comunist care nu a făcut dizidenţă, unui demnitar fesenist care a reprimat anticomunismul, unui politician socialist care a subminat Convenţia Democratică, a unui golan care tâlhăreşte, se bate, înjură, conduce băut dar care a descoperit „peste noapte” că este…cel mai anticomunist dintre români.

Votaţi-l fraţilor! Dacă credeţi că acest ghiolban prezidenţiabil (dar cu o supradoză de cinism şi nesimţire) vă reprezintă, treaba voastră! Dacă va ieşi, promit să găsesc o cale să stau cât mai departe de mizeria în care votul vostru a aruncat ţara asta….

11. Bogdan Duca - decembrie 2, 2009

Şi are dreptate femeia. Aşa ceva am votat (iar eu mă căiesc acum) şi aşa ceva doriţi dumneavoastră să iasă preşedinte al ţării după 6 decembrie!

12. Imperialistu' - decembrie 2, 2009

Tov. Duca, din punctul meu de vedere, n-ai decat sa votezi pe cine vrea inimoara ta de conservator d’al lu’ Voiculescu si Buzura. E o tara libera si fiecare pasara pe limba ei piere. Votati-l , frate, pe omu’ lu’ Ilici, da’ aveti bunul simt sa va recunoasteti statutul de sclavi. Nu mimati libertatea ori decenta, atat va rog.

Ilie Catrinoiu - decembrie 2, 2009

Stai ca intram pe unghere necunoscute ale istoriei, „sclavie”, vorbe grele, coane! Pai asa se vorbeste? Adica astia pro-Basescu sunt liberi, spirite sprancenate, aristocrati FMI-sti.

Mai coane, eu propun sa schimbam toata forma de guvernamant cu toti politicienii, de la Geoana pana la Base. Te astept si pe tine,om liber, sa fii de acord cu mine, dar dupa ce va fi de acord si dl Plesu, ca deh, daca nu gandesti ce vrea Plesu in materie de politikie, nu esti „liber”, coane!

Imperialistu' - decembrie 2, 2009

Las’ ca esti liber atunci cand gandesti ca Voiculescu. 😉

13. Bogdan Duca - decembrie 2, 2009

Tov. Imperialistu,

Prefer conservatorismul academicianului Buzura, conservatorismului domnului Băsescu. Măcar că domnul Buzura nu susţine nici legalizarea prostituţiei şi nici pe cea a drogurilor uşoare şi, mai ales, ştie să fie fidel prieteniilor sale.

Cât despre sclavie….Uitaţi un lucru esenţial. Dumneavoastră sunteţi o sectă (vai, prea numeroasă. care se închină unui zeu de carton). Noi, ceilalţi, conservatori, liberali, socialişti, legionari, neomarxişti, ecologişti, liber-schimbişti şi ce mai vreţi dumneavoastră, suntem restul societăţii, speriaţi de zeii de mucava dar mai ales de cei care le construiesc altare…..

Nu înţelegeţi că nu există nici o unitate ideologică între cei care vor să îl trimită pe Băsescu acasă? Există doar raţiune şi bun-simţ.
Dumneavoastră sunteţi însă. din ce în ce mai mult, o sectă fanatică: Martorii lui Băsescu.

Aşa că nu îndrăzniţi să ne vorbiţi nouă de libertate atâta timp cât credeţi iraţional că unica salvare a României este în mâinile unui om cu mentalitate de miliţian.

Ilie Catrinoiu - decembrie 2, 2009

Pai domnule Duca, daca ajungem sa comparam conservatorismul lui Buzura cu socialismul lui Patapievici, inseamna ca ne-am pierdut simtul realitatii. Sa fim seriosi, nu se compara conservatorismul lui Buzura cu libertarianismul-globalist / stangist al lui Patapievici.

Imperialistu' - decembrie 2, 2009

😆 😆 😆 Nu am scris nicicand vreo oda lui Basescu. In schimb, pe acest site „neocon” avem sir dupa sir de panseuri care lauda personaje „marete” de talia lui Antonescu si mai nou, a lui Geoana. Cat despre unitatea ideologica, sa avem pardon, nici nu am afirmat ca ar fi o farama de ideologie in toata afacerea asta, doar stiu prea bine ca in afara de ura fata de Basescu si oportunism nu va mana altceva in lupta.

P.S. Stiam ca il preferati pe Buzura, nu era nevoie sa imi confirmati.

Ilie Catrinoiu - decembrie 2, 2009

Da, eu sunt marele oportunist, care de 7 zile ma chinui sa nu incremenesc in idei luate de-a gata din fata TVului si sa vad daca e bine sa votez sau nu. Dar mai mult ca sigur nu voi vota cu nimeni.

Eu sunt marele oportunist pentru ca nu votez cu nimeni si nu imi spune nimeni cu cine sa votez sau sa nu votez.

14. lorduljohn - decembrie 2, 2009

Dle Duca,

Observatia dvs e foarte corecta. Asta am sesizat si eu. Sustinatorii dlui Basescu parca sunt dintr-o secta: refuza realitatea, nu cred decat in ceea ce spun ei, preiau orbeste mesajul liderului. Nu am vazut la ei nici un fel de nuante, de retineri, de dubii, pe care noi le avem. Oribil!

Imperialistu' - decembrie 2, 2009

Astept in continuare explicatia dvs. privind bolsevismul lui Basescu si dictatura din ultimii ani. Sunteti in stare sa o produceti?

lorduljohn - decembrie 2, 2009

pentru explicatii urmariti inregistrarea emisiunii de la B1TV in care dl Tismaneanu concentra principiile bolsevismului. Veti fi uimit de cate asemanari pot fi.

15. Bogdan Duca - decembrie 2, 2009

Lord John

Si refuză să înţeleagă o chestiune foarte clară: nu există un război între Băsescu şi comunişti ci un război între Băsescu şi restul lumii.

Cei ce votăm contra lui Băsescu pe 6 decembrie nu avem altă motivaţie decât conştiinţa că Traian Băsescu nu este o soluţie ci o problemă, că proiectul Băsescu este antidemocratic şi că acest om, în ultimii 5 ani nu a făcut decât un singur lucru bun: podul de la Mărăcineni.

În rest, spre deosebire de „băsescieni”, nu avem idealuri comune. Iar după ce va cădea Traian Băsescu ne vom relua polemicile, dezbaterile şi luptele politice dintre noi. Doar că, datorită experienţei Băsescu, vom învăţa să fim şi mai decenţi, şi mai civilizaţi, şi mai raţionali decât am fost până acum.

16. Ioan - decembrie 2, 2009

Domnule Bogdan Duca,
Am sa va citez un text dupa care am sa va adresez o intrebare.
„Licheaua tranzitiei n-a auzit nici o silaba din vechiul apel decembrist adresat breslei sale.
A preferat sa sfideze orice decalog, implementind grabit „socialismul cu fata umana”. De aproape doua decenii, lichelele rosii au pradat tara in haita. Cu prudenta in aparare si nesat la atac, acesti barbari ne-au oferit pe rind mostre din civismul subteranei, capodopere mafiote in arta falimentului bancar si citeva picaturi sulfuroase din esenta miasmelor Securitatii.
Cind a fost debarcata prin ruleta electorala, licheaua s-a facut ca moare putin. Ne-a lasat sa credem in perenitatea pudorii si eficacitatea bunului-simt. Fals: licheaua tranzitiei s-a antrenat pentru eternitate. Desi a semnat la tinerete tratatul ideologic de neagresiune cu URSS, licheaua este astazi perfect europeana. In orice loc (citeste partid) si in orice timp (citeste opozitie ori guvernare), licheaua refuza „maniheismul” contestarilor vehemente si te invita la „dialogul constructiv” sau la „dezbaterea de idei”. Nu poate indura mai ales pasiunea istoriei recente pentru trecutul atit de incert al Romaniei postcomuniste. Chemata la Parchet, licheaua isi face blog, se duce la vinatoare, joaca tenis ori da interviuri pentru revistele mondene.
Instinctul supravietuirii transforma prieteniile dintre lichele intr-un troc plin de nuante.”

Cine credeti ca se inscrie mai degraba in aceasta categorie bine delimitata de descrierea de mai sus? Domnul Mircea Cartarescu sau domnul Cornel Nistorescu? Domnul Blaga sau domnul Voiculescu? Domnul Patriciu sau domnul Stoica? Domnul Geoana sau domnul Basescu? Domnul Sorin Rosca Stanescu sau domnul Vladimir Tismaneanu?
Astept raspunsul dumneavoastra argumentat. Pentru mine este clar, lichea = Cornel Nistorescu, Sorin Rosca Stanescu, Voiculescu si Geoana.

salahhe - decembrie 3, 2009

Pot sa raspund si eu ? TOTI.

17. lorduljohn - decembrie 2, 2009

Corect!

18. Ioan - decembrie 2, 2009
19. Ioan - decembrie 2, 2009

Citez din articolul recomandat mai sus:

„Pornesc de la observaţie de natură oarecum tehnică, pe care nu cred s-o mai fi făcut cineva pînă acum: oare de ce ardelenii şi bănăţenii, oameni care, potrivit folclorului, dar şi statisticilor*, sînt în general mai liniştiţi, domoli şi struniţi decât compatrioţii lor munteni, olteni sau moldoveni, votează cu neliniştitorul Băsescu?
(…)
Întreb asta pentru că, analizînd datele celui mai recent sondaj Insomar**, dar şi rezultatele primului tur, e evident faptul că iritarea anti-Băsescu nu i-a cuprins taman pe cei care îi credităm folcloric cu un apetit în general scăzut pentru inflamări neproductive. Cum se face că oamenii presupuşi a fi cei mai reticenţi la scandal nu-l sancţionează, prin vot, pe preşedintele excesiv de jucător? Şi cum de muntenii cei aprigi, dispuşi (la modul folcloric, subliniez) mai degrabă spre vociferare, nu-l agrează pe preşedintele care le-ar putea hrăni pornirile combative naturale?

Marketerii PSD-ului şi PNL-ului au lansat şi perpetuat în comunicarea politică povestea preşedintelui demolator de coaliţii, intrigant, scandalagiu, pricinaş, chiar violent. Construirea acestei imagini, care are, ce-i drept, date reale pentru a fi susţinută, poziţionează favorabil atît pe cei care o lansează şi vehiculează, cît şi pe cei care, abdicînd de la luciditate – după repetare obsesivă, o asumă în cele din urmă. Problema e că, de multe ori, o astfel de poziţionare şi asumare e nu doar favorabilă, ci şi ipocrită.

De ce ipocrită? Pentru că, fie ca indivizi, fie ca grupuri, sîntem oricînd gata să ne asumăm “ziceri” care ne avantajează prin estomparea propriilor defecte. Cîteva exemple: ruşii sînt beţivi (corolar: bem noi, românii, dar nici chiar aşa); francezii se spală rar (corolar: avem un consum mic de săpun per capita, dar orişicît); bulgarii-s cam nătăfleţi (corolar: românul e deştept).

Cam aşa îmi explic eu succesul mitului preşedintelui scandalagiu: ceva real + oarecare ipocrizie + repetare obsesivă a plăcii (filmuleţului, dacă vreţi): ţigancă împuţită, găozar, dictator, pumn lovit copil. Şi, cu cît gradul de confort psihic e mai mic (neşansă socio-economică şi geografică + tare specifice ale psihicului poporal), cu atît mai mult creşte gradul de ipocrizie în asumarea mitului.

Dacă datele folclorice de psihologie regională a poporului român sînt, desigur, atacabile, pentru că greu măsurabile, faptul că e vorba de foarte multă ipocrizie poate fi susţinut statistic. Să ne gîndim numai la pofta (măsurabilă în audienţă) cu care sînt savurate dramoletele din reality-show-urile gen Trădaţi în dragoste sau Noră pentru mama. O minte limpede, calmă, aşezată şi, pînă la urmă, lucidă, nu cred că e confortată de asemenea spectacole. Cum nu cred că va savura kathartic ştirile de la ora 5.

7 din primele poziţii ale top ten-ului confortului urban din România, realizat recent de Capital, sînt ocupate de oraşe din Transilvania şi Banat; trebuie spus că, pe lîngă reperele de natură economică (infrastructură, locuri de muncă, venit mediu, etc.), acest top ia în calcul şi date socio-culturale care reglează confortul psihic al locuitorilor (spaţii verzi, posibilităţi de relaxare, acces cultural, etc.) (…)”

20. Ionel - decembrie 2, 2009

Dle Duca, chiar esti vandut!!!!!

21. 1 Decembrie 2009 – Timișoara, cronică de manifestație | Fly on the Windscreen - mai 10, 2011

[…] Confiscarea memoriei – un blog post care speculează cartea anti-comunistă a lui Băsescu (el însuși un comunist, în fond). […]

22. 1 Decembrie 2009 – Timișoara, cronică de manifestație | dorinlazar.ro - octombrie 19, 2014

[…] Confiscarea memoriei – un blog post care speculează cartea anti-comunistă a lui Băsescu (el însuși un comunist, în fond). […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: