jump to navigation

Dreapta şi stânga în România- câteva cugetări de blog noiembrie 24, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Domnul Băsescu şi toţi oamenii din preajma domniei proclamă o victorie „a dreptei”. Domnul Crin Antonescu contestă clamarea domnului Băsescu şi a PD-L de la valorile dreptei.
Întrebat la o emisiune de ce PD-L ar fi de dreapta, domnul Videanu nu a putut să ofere decât un singur argument: suntem adepţii cotei unice de impozitare.

Adevărul este unul simplu: nu există partide politice de dreapta în România. PNL este un partid de centru-centru-dreapta (această asociere la valorile dreptei datorându-se aproape exclusiv viziunii economice a (ştiu că o să mă înjuraţi dar nu am ce să vă fac) domnului Dinu Patriciu şi oamenilor de afaceri de acolo).
PNL nu este un partid care să reprezinte valorile dreptei sociale sau pe cele ale dreptei spirituale.

PD-L este o glumă proastă. Dreapta economică este practic inexistentă. Discursul economic al PD-L este unul bruiat de îndemnuri la luptă proletară asupra celor bogaţi.
Cota unică a fost neutralizată de impozitul forfetar. Reforma sistemului bugetar s-a redus la repolitizarea aceastuia, în complicitate cu PSD.
Dreapta socială si religioasa? Noroc că PPE are încă o viziune mai conservatoare în Parlamentul european aşa că se pot lăuda unii dintre europarlamentari (mai puţin doamna Macovei) că au avut şi ei un vot „de dreapta” în două sau trei chestiuni cu privire la homosexuali.

Deci….să o lăsăm mai moale cu dreapta din politica românească. E un subiect bun pentru nişte intelectuali de centru-stânga ce mai teoretizează din când în când şi despre valorile dreptei.

În România, Dreapta este o realitate individuală şi supravieţuieşte public mai ales pe internet. Aici se construiesc, se forjează idei care, dacă vor ajunge cândva în agora ar putea (deşi nu avem nici o certitudine) să genereze politici autentice de dreapta.

Riscul acestei drepte „virtuale” este însă ideologizarea ei, sub influenţa, tot nocivă, a factorului politic.
Primul semn al ideologizării? Îl găsiţi chiar în acest text. Vorbesc de „dreapta” ca şi cum „dreapta” ar fi ceva unitar…
Vorbesc despre conservatorism ca şi cum ar exista un singur conservatorism….

Aşa că…să o lăsăm mai moale cu partide de dreapta sau de stânga când până şi dreapta din PNL atârnă de un fir de păr.
Cred că orice om de dreapta atunci când iese în cetate trebuie să uziteze o trăsătură caracteristică sieşi: pragmatismul.

Îndemnul meu este să votaţi pragmatic pe 6 decembrie, ignorând false idealuri sau evitând să vă lăsaţi păcăliţi. Eu, fără să cred că abdic de la propriile mele valori, voi vota împotriva unui personaj periculos pentru democraţie (Traian Băsescu) chiar dacă votul meu se va duce către reprezentantul şters al unui partid socialist.

Update:
Radu Câmpeanu a făcut o declaraţie cheie: „PNL este un partid de CENTRU-dreapta şi nu de dreapta, cum se spune prosteşte adeseori.”

Reclame

Comentarii»

1. salahhe - noiembrie 25, 2009

Eu nu inteleg de ce toata lumea ii da cu PNL si cu dreapta. Liberalii sunt prin definitie, de centru.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: