jump to navigation

Suprarealismul în politică (sau despre cum e când filosofii vor să devină „oameni ai Președintelui”) noiembrie 19, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

O să vorbesc aici despre două luări de poziție pro-Băsescu.

Citesc amuzat-siderat- uluit ultima perlă electorală emisă de eseistul, epistemologul, fizicianul, funcționarul public, demnitarul, intelectualul, genialul și multilateral talentatul domn Horia Roman Patapievici, a cărui viziune politică este un ecumenism extravagant: libertarian, conservator și socialist „fără deosebire” dar cu amestecare.
Aveți textul aici.

Evident că poziția domnului Horia Roman Patapievici este atât de inconfortabilă încât domnia sa ar cam trebui să tacă. Ca savant, domnul Patapievici este un candidat etern (cu un doctorat intrat în prelungiri ce sfidează legislația universitară) ce nu a confirmat prin nimic. Ca eseist, a fost mereu…promițător. A încercat să facă o exegeză pe Dante, a ratat-o cu brio. Omul recent, principala sa operă, și ea cu aspect de șantier ce promite să genereze o carte fundamentală pentru critica modernității târzii, nu numai că a rămas la stadiul de șantier, dar și-a văzut și ideile principale trădate de compromisurile materiale, politice, filosofice și morale pe care domnul Patapievici a ținut și ține să le facă pentru bunăstarea sa și a familiei sale.
Cât despre angajamentul politic al domnului Patapievici, el este condiționat….material. Domnul Patapievici este directorul numit politic al ICR, dependent de realegerea domnului Băsescu. Ca urmare, orice text pro-Băsescu al domniei sale este suspect de a fi determinat de nevoia de a fi demnitar al statului, deținător confortabil al unor resurse materiale ce pot fi întrebuințate de prieteni și fideli.
Nici ca jurnalist, domnul Patapievici nu este principial. Ca salariat până de curând al domnului Sorin Ovidiu Vântu, domnul Patapievici scria eseuri neutre politic, distrugând ideatic mogulul ce îi oferea un salariu frumușel (de fapt, chiar frumos pentru marea masă a românilor) doar în presa favorabilă lui Zeus.

Dar să ajungem la text. El nu este interesant prin ce spune. Aflăm aceleași banalități: există niște oameni răi, care îl urăsc pe Băsescu și pe cei fideli lui. Acești oameni răi văd în Băsescu un potențial dictator, nu sunt de acord cu reformele politice propuse de acesta (reforme ce sunt în mod necesar bune), doresc să îngroape capitalismul și să instaureze un regim de jaf și de corupție.

Domnul Patapievici însă nu spune nimic despre două realități pe care ar trebui să le vadă cu ochiul liber dacă nu ar purta ochelarii de cal specifici oricărui funcționar public numit politic și dependent de toanele stăpânului său.
Prima realitate este aceea a oamenilor care alcătuiesc echipa Băsescu: Elena Udrea, Elena Băsescu, Monica Iacob Ritzi, Videanu, Berceanu, Pogea, Blaga, Solomon, Pinalti, Onaca, Gherasim, Tabără, Don Costel….. Aceștia sunt oamenii care vor binele României? Acești pesediști, peremiști și peuneriști reciclați sunt alternativa la societatea în care trăim?
Când un primar, sub privirea veselă a unui Președinte și în aplauzele unei adunări de oameni onești amenință pe cineva că dacă nu e cu ei este împotriva lor și trebuie să aibă grijă ce spune că altfel va trebui să plece din țară, domnul Patapievici nu are nimic de comentat. Așa cum a spus că infracțiunea de tâlhărie (smulgerea telefonului din mâna unei jurnaliste de către Băsescu) este doar un păcat venial pentru moralistul domn Patapievici.
Venial sau nu, comis de altcineva acest păcat ar fi dus la o condamnare la închisoare….

Dar ce nu mai vede domnul Patapievici? Nu vede faptul că cei ce se ridică împotriva lui Traian Băsescu nu sunt oameni ai unei singure idei. Sunt oameni de afaceri de succes, sunt liberali, sunt conservatori, sunt social-democrați. sunt socialiști, sunt neo/marxiști, libertarieni sau pur și simplu neînregimentați doctrinar.
Ce au ei în comun? Nimic altceva decât nevoia de a vedea un nesimțit, vulgar, grobian, incult, impertinent și demagog scos afară din palatul Cotroceni. Chiar nimic altceva. Și mi se pare un motiv mai mult decât respectabil.
Dacă domnului Băsescu îi place să se creadă victima unei conspirații, treaba lui. E dreptul său să creadă că șutul în fund pe care i-l va aplica electoratul este rezultatul unei cabale.

Reclame

Comentarii»

1. Robert - noiembrie 19, 2009

doar daca mai traiesti vreo 280 ani poate reusesti intr-o buna zi sa scrii ceva comparabul cu HRP….

observ ca tii neaparat sa fii ridicol; nu fi suparat dar Chucky va pierde….

Bogdan Duca - noiembrie 19, 2009

As vrea sa traiesc 280 de ani. Dar sa scriu ceva comparabil cu HRP de acum nu stiu daca o sa imi iasa…. Nu de alta, dar as vrea sa scriu mai bine, totusi.

Cat despre ridicol. Unde este acest ridicol? Poti sa imi arati?
Si nu stiu cine este Chucky, daca va pierde sau nu, dar stiu un lucru care ma relaxeaza: Basescu nu va mai fi Presedinte la revelionul asta!

2. Robert - noiembrie 19, 2009

continuati sa visati cu Chucky…

nu va faceti griji, tot dezlanat, fara argumente veti scrie si in contiuare; pacat ca ati cazut in retorica talibanilor Catrinoiu & co….

3. Bogdan Duca - noiembrie 19, 2009

@Robert:
Chiar ma uimiti. Retorica domnului Catrinoiu este una ce presupune refuz al politicului, asa cum se face el, dorind sa puna in loc „a treia forta”, probabil.
Eu sunt….politic. Ma implic in acest tip de viata politica si cred ca se mai poate face si cate ceva bun.
Unde sunt din ce in ce mai de acord cu domnul Catrinoiu (desi probabil nici aici nu exista o armonie deplina de idei) este in faptul ca intelectualii sunt o prezenta nociva in viata politica de aici sau de aiurea.

4. Ilie Catrinoiu - noiembrie 19, 2009

Eu nu refuz politicul. Eu refuz falsele optiuni din politica. Talibani sunt intelectualii care dupa 1989 au batut palma cu fostii securisti, cu fostii criminali, asa cum spune Patapievici in ID: http://www.ideiindialog.ro/articol_950/confruntarea_cu_trecutul__solutia_michnik.html

Bravo, fratie, stati cu fosti bolsevici in pat si strigati „democratie, democratie”, vreti democratie…..

Si nu mai comenta pe bloguri sub pseudonime si fara sa spui nimic argumentat. Spune ceva daca esti destept. Ca bati campii.

Sa vedem ce o sa mai faca intelectualii dupa ce Base pierde alegerile, ce vor mai spune ei? Pt ca Basescu a pierdur sprijiul romanilor din occident dupa ce a spus la Paris ca lustratia e inutila acum. Le-a mai tras o flegma romanilor din occident asa cum le-a mai tras una si Constaninescu la vremea lui si cu toate astea, dnii intelectuali nu comenteaza nimic, nu sufla o vorba……

Adio voturi din occident pt Base.

5. Dan Patrascu - noiembrie 19, 2009

Draga Bogan,
Eu iti voi distrage putin atentia de la mocirla electorala roamneasca pentru a-ti propune spre analiza o tema despre care stiu inca din capul locului ca avem pareri diferite.
http://patrascudan.wordpress.com/2009/11/19/578/

6. alexandru racu - noiembrie 19, 2009

Felicitari domnule Duca! Haide ca incepe sa-mi placa de dumneavoastra. Uite o dam la pace: sa iasa Antonescu al dumneavoastra dar cu trei voturi din cinci exprimate 🙂 De votat tot nu votez, dar promit ca va tin pumnii 🙂

7. Ilie Catrinoiu - noiembrie 19, 2009

Domnule Duca, cred ca va mai aduceti aminte cand PNL a propus intr-o perioada, in 2007, retragerea trupelor romane din Irak, pe la inceputul mandatului lui Basescu – http://www.realitatea.net/pnl-cere-retragerea-trupelor-din-irak_44363.html

Daca PNL-ul sustine aceasta masura acum cand Basescu e majoreta neoconservatorilor in privinta razboiului impotriva terorismului – http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6527326-traian-basescu-nato-analizam-toata-deschiderea-cresterea-numarului-trupe-din-afganistan.htm – va promit ca voi vota cu Crin Antonescu si PNL.

De ce PNL-ul a renuntat la aceasta masura formidabil de profitabila pentru economia romaneasca?

8. nu e vorba despre basescu - noiembrie 19, 2009

Distinse domnule Duca,

Permiteti-mi sa afirm, cu tristete, ca va faceti de ris. Am citeva argumente:

1. textul dvs. seamana, in continut si forma, cu articolele „dezvaluitoare” din Romania Mare si Cotidianul lui Nistorescu. Nu cred ca este nevoie sa ofer argumente, unele lucruri se vad limpede.

2. „O să vorbesc aici despre două luări de poziție pro-Băsescu.”. Cred ca una dintre ele ati pierdut-o pe drum. Se mai intimpla.

3. O critica civilizata presupune argumente si nu atacuri la persoana. Nu sinteti in masura sa evaluati performantele culturale ale dlui. Patapievici. Va dau, sincer si serios, un sfat: abtineti-va sa mai faceti asta. Unele prostii nu ti mai iarta decit ingerul, oamenii nu.

4. Faptul ca 2 televiziuni private de stiri au devenit actori in campania electorala este evident. Priviti orice emisiune doriti si veti observa cum se incalca in mod repetat si sistematic toate regulile jurnalistice in favoarea candidatului sustinut de psd. Da, se poate spune ca avem de-a face cu o irealitate.

Cele 2 televiziuni sint detinute de persoane in compania carora nu v-ati simti bine. Acele persoane si-au construit afacerile prin incalcarea legii. Una dintre ele a fost informator al securitatii. Dvs. chiar nu puteti aprecia niste fapte dincolo de orice interpretare?

5. Regimul politic de dictatura este usor de definit. Va las placerea sa dati o definitie a dictaturii si sa aratati, conform ei, ca in Romania avem dictatura.

Nu doresc sa intru in controverse cu dvs. Cred ca prin acest articol v-ati situat intr-o zona de unde nu va mai poate salva decit o tacere de 2-3 ani. Si multa umilinta.

O gluma: daca alegerile nu vor fi „fraudate” si CV Tudor va cistiga alegerile, veti accepta postul de director ICR? Daca da, va sugerez sa trimiteti un cv academic pe adresa partidului care il sustine pe candidatul amintit. Fara rautate.

9. Ioan - noiembrie 19, 2009

Domnule Duca, HRP pare sa va obsedeze. Ati putea da o explicatie? De ce dintre toti cei care sunt activi pe scena publica romaneasca, in unul din doua (sau trei) articole va referiti la HRP? Acum, de cand v-ati compromis cu sustinerea lui Crin Antonescu, ar putea exista o explicatie pur electorala (dar de ce, in acest caz, ii negati dreptul domnului Patapievici de a avea o optiune electorala, cand si dumneavoastra aveti una, ba mai mult, faceti chiar propaganda?).
Si totusi, pare ceva mai profund decat ura dumneavoastra fata de Basescu si admiratia domnului Barbu pentru Dinu Patriciu…

P.S.: daca raspundeti, va rog nu-mi spuneti ca HRP v-a dezamagit :-).

10. fratele karamazov - noiembrie 20, 2009

Si tu!? Fiul meu Brutus!?

11. Imperialistu' - noiembrie 20, 2009

Ioane, da’ nu e nimic de mirare, Duca trage in Patapievici de fiecare data cand poate.

Daca Patapievici l-ar fi sustinut pe demagogul gol de continut pre nume Antonescu, vai, sa fi vazut ode in cinstea marelui intelectual roman. Cum insa indrazneste a avea opinii diferite de cele ale tovarasului de drum Bogdan Duca, deodata avem „bucuria” de a citi panseuri duciste despre „eseistul, epistemologul, fizicianul, funcționarul public, demnitarul, intelectualul, genialul și multilateral talentatul domn Horia Roman Patapievici, a cărui viziune politică este un ecumenism extravagant: libertarian, conservator și socialist “fără deosebire” dar cu amestecare. Desigur, de pe pozitia intelectualului fin alarmat de (citez) „markutizare”.

12. Ilie Catrinoiu - noiembrie 20, 2009

Cel mai bun articol despre Patapievici. Asta e cartea lui de vizita. Un link pe CV-ul lui Patapievici catre acest articol!!!!

13. Ilie Catrinoiu - noiembrie 20, 2009

Asta in cazul in care filosoful, demnitarul, fizicianul, libertarianul, dreptacul, literatul, centristul, moderatul, ganditorul, ecumenicul, ortodoxul, catolicul, protestantul, capitalistul, eseistul, aristocratul, democratul, globalistul, religiosul, directorul Patapievici vrea sa isi faca candva autocritica.

14. ela - noiembrie 20, 2009

un articol interesant despre intelectualii lui basescu il gasiti pe site-ul lui cristian badilita.
http://www.cristianbadilita.ro/?w=arhiva

15. alex racu - noiembrie 20, 2009

Asta cu dictatorul Basescu mi se pare si mie o mare vrajeala mogulica. In realitate, functia prezidentiala in Romania nu ofera deloc parghiile necesare pentru asa ceva iar Basescu are un partid (in mare parte o adunatura de gainari, dupa cum bine ati subliniat) care nu va sari niciodata de 35%. De Basescu a fost si va fi numai gura. Ideea asta cu Basescu care face si drege e o aiureala izvorata din impotenta frustrata a intelectualilor, mai ales dupa rizibilul episod Constantinescu. Traim intr-o dubla fictiune: cea alimentata de moguli si cea alimentata de Basescu insusi careia ii cade prada poporul in ansamblul lui: mujici si scoliti.

Partea importanta a postarii domnului Duca este alta: maniera indecenta in care functionarul public Patapievici ii face campanie electorala celui care l-a numit in functie si care il va pastra acolo daca va reveni la putere. Si asta se leaga de o serie intreaga de indecente intelectuale din spatiul public romanesc: felul in care Tismaneanu foloseste site-ul oficial al unei institutii publice pentru a-si ataca oponentii, felul in care TRU zice ca se arunca de pe bloc si se arunca impreuna cu EBA pe listele PDL pentru europene, felul in care Neamtu le canta osanale la toti acestia + Basescu, felul in care se face distinctie intre turnatorii buni si turnatorii rai, etc.

16. Bogdan Duca - noiembrie 20, 2009

Buna seara

Incerc sa raspund punctual tuturor, in timp ce urmaresc si dezbaterea dintre principalii trei candidati.
1. Nu am vorbit de „dictatorul” Basescu. Nu cred ca Basescu ar putea fi dictator decat prin…Uganda. Un om cu cultura si comportamentul sau nu ar fi in stare sa faca o dictatura. Dar s, provoace crize…la asta se pricepe ca un profesionist.
2. Da. HRP este subiectul atacurilor mele si din cauze subiective. Acum cateva saptamani, prin atitudinea sa fata de mine si prin comportamentul inacceptabil in nici o societate civilizata fata de o prietena a mea, domnul Patapievici m-a convins ca nu merita sa fie menajat.
3. Nu am comis nici un atac la persoana la adresa domnului Patapievici (desi am fost victima unor marlanii venite din partea domniei sale). Criticile mele sunt punctuale si vizeaza aspectele publice ale activitatii intelectualului si functionarului Horia Patapievici.
4. Afirmatiile mele cu privire la cariera academica a domnului Patapievici se bazeaza pe fapte (atat recenzii unor specialisti la eseul lui Patapievici despre Dante cat si informatii publice cu privire la starea doctoratului lui HRP).
5. Domnul Crin Antonescu nu a fost si nu este de acord cu o retragere grabita a trupelor noastre.
6. Compararea mea cu textele din Romania Mare mi se pare jignitoare dar o iert pentru ca ea reflecta doar necunoasterea stilului Romania Mare ( o ignoranta ce trebuie chiar premiata).
7. Nu voi accepta nici o functie publica intr-o institutie pe care o consider ca fiind inutila sau periculoasa, fie ca e ICR, CNCD sau cine stie ce alta agentie guvernamentala dubioasa.

17. Bogdan Duca - noiembrie 20, 2009

Ah! Si foarte fain articolul lui Cristian Badilita. Mai dau si eu o data link:
http://www.cristianbadilita.ro/?w=arhiva

18. Ilie Catrinoiu - noiembrie 22, 2009

Domnul Badilita sa ne spuna in ce stadiu a ajuns cu canonizarea lui Origen si invalidarea catorva Sinoade Ecumenice, acum in 2009……


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: