jump to navigation

Cuget ergo votez noiembrie 13, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

de Salahhe (de pe blogul lui Salahhe)

Până acum un an eram apolitică şi mândră de asta. N-am votat şi apreciam ideea votului de protest, votul alb.

Anul acesta am descoperit cât de periculoasă este viziunea mea. Anul acesta am votat prima oară.

Am considerat, şi consider în continuare că avem o clasă politică coruptă, oribilă şi că nici unul din candidaţi nu merită cu adevărat votat.

Însă problema votului alb, votul de protest, este că nu oferă alternativă. Gândiţi-vă puţin: dacă, prin absurd, n-ar vota nimeni şi prezenţa la urne ar fi 0. Atunci ce? Ce s-ar întâmpla? Gândiţi-vă un minut ce s-ar putea întâmpla atunci înainte să citiţi mai departe.

Alternativele pe care le văd eu, propunerile pe care le-am văzut propagate pe internet sau în alte medii ar fi:

– prima alternativă ar fi haosul, şi vă asigur că ar fi un haos. După revoluţia din 89 a fost un haos relativ organizat, când foştii oameni politici cu gura mare şi-au făcut adepţi şi au reorganizat sistemul. Rezultatul? FSN-ul, 20 de ani de criză economică, mineriadele, noi la mila puterilor internaţionale, haos. După 40 de ani de comunism, comuniştii deghizaţi în oi şi-au făcut de cap într-o ţară needucată politic. Şi, din nefericire, încă îşi mai fac.

– o alternativă prezentată de o şleahtă de corporatişti imbecilizaţi ar fi alegerea altor oameni care să înlocuiască clasa politică. Am primit o prezentare care oferea ca alternativă, printre alţii, pe Cristian Tudor Popescu şi Şerban Huidu. Să fim serioşi, dacă ar fi vrut CTP să intre în politică, ce l-ar fi oprit să o facă până acum? În plus, chiar dacă vi se pare usor, nu e aşa uşor să faci politică. Politica nu este cea din viziunea lui Moromete, este ca un puzzle imens în care piesele îşi schimbă forma de la o zi la alta şi nu se potrivesc niciodată. Este nevoie de oameni care să înţeleagă mecanismele politice, să aibă înclinaţie către asta, să fie dispuşi să depună acest efort şi să le placă. Şi, oricât ai urî în teorie corupţia din politică, şi tu, cel care citeşti acum, eşti corupt şi coruptibil. Să arunce cineva acum prima piatră ar însemna să fie ipocrit sau imbecil. Dorinţa de mai mult este înscrisă în natura umană cu litere pe care nici un Dumnezeu nu le-ar putea şterge fără un potop mondial.

– în ultimul rând, s-ar putea schimba forma de organizare politică a ţării. Adică renunţarea la democraţie. Cu regret vă informez că, deşi democraţia este foarte departe de a fi un sistem politic perfect, este cea mai bună formă de organizare politică cunoscută oamenilor în prezent. Deşi urăsc sistemul politic actual, mă gândesc cu groază la alternative. Dictatură? Totalitarism? Monarhie? Atunci când puterea este doar în mâna unui singur om, lucrurile o vor lua cu siguranţă razna. Hitler, Ceauşescu … n-am învăţat nimic? Poate Carol I să mai aducă o speranţă acestei viziuni. Dar eu nu mi-aş risca vitorul punându-l ireversibil în mâna niciunui singur om.

Sunt convinsă că vă mai puteţi gândi şi la alte alternative. Problema este: câte sunt viabile, câte sunt implementabile? Câte sunt mai bune decât democraţia?

În realitate, prezenţa la urne nu este niciodată 0 şi nici nu va fi. Pentru că există partide politice cu sute de mii de membri. Pentru că există babele influenţabile de la ţară care îşi vând votul promisiunii unor 10 lei în plus la pensie. Pentru că există oameni care vor cu tot dinadinsul diverse lucruri care li se promit: să devină România provincie ungurească, să fie alungaţi ţiganii din ţară, să fie omorâţi ungurii, să câştige Steaua campionatul mondial, să etc şi etc. Şi toţi aceştia votează!

Prezenţa la vot pentru alegerile de anul acesta pentru europarlamentari a fost de 27%. Rezultatul? Trei dintre cele mai triste şi groteşti caricaturi ale scenei politice ne vor reprezenta la Bruxelles. Ţi se face părul măciucă.

Toată lumea ştie cum au fost fraudate alegerile de către Băsescu, folosind voturile membrilor PDL pentru a-şi scoate fiica imbecilă europalamentar. Toţi am protestat după aceea. Însă prea târziu. Dacă încă 10% din alegători ar fi votat, acum Elena Băsescu ar fi stat acasă şi noi am fi avut un om politic adevărat în parlamentul european. Dacă ar fi votat încă 25% din electorat, extremiştii şi idioţii n-ar fi avut acum un Vadim şi un Becali să ne reprezinte ţara.

E vina ta. A celui care n-ai votat.

Pentru că tu alegi să nu votezi, jocurile politice se fac la nivel restrâns, dacă tu nu votezi, nu vom putea rupe cercul fesenist. Dacă tu nu votezi, noi nu avem şansa să devenim mai puţin corupţi. Lucrurile rele se întâmplă pentru că oamenii buni nu fac nimic. (cum zic americanii) Dacă noi alegem să nu votăm, vor vota membrii partidelor. Dacă noi alegem să nu votăm, vom fi la cheremul unei minorităţi care e departe de a ne reprezenta interesele. Dacă noi nu votăm, nu doar că lucrurile nu se vor schimba în bine dar se va schimba în rău. Chiar dacă lucrurile nu se schimbă, tot e mai bine decât să se schimbe în rău. Şi probabilitatea de a se schimba în rău este una foarte mare. Prea mare ca să îţi permişi să rişti.

Propunerea mea? Use google. Caută candidaţii la alegeri, caută-le platformele, citeşte-le, vezi care din ei te reprezintă mai bine.[*] Votează. Arată-le că îţi pasă de ceea ce se întâmplă în ţara ta. Nu te uita la televizor să vezi care din căţei latră mai tare. Citeşte platformele. Şi alege avizat. Lucrurile nu se vor schimba peste noapte. Trebuie timp. Şi avem nevoie de alternative. Avem nevoie să nu lăsăm să aleagă pentru noi Ebele, Vadimii şi Becalii României. Avem nevoie să alegem NOI.

Să nu te aştepţi de la candidatul tău să facă minuni. Să nu te aştepti să fie perfect. Viaţa e mai mult decât ne spun basmele. Credeţi că Ileana Cosânzeana nu se beşea? Vă asigur că o făcea. Vă asigur că avea păr pe picioare şi îi puţea gura când se trezea de dimineaţă. Vă asigur eu că nimeni nu e perfect. Oricât de mult ne-ar place să credem asta.

Trebuie să votăm. Nu ca să scăpăm de corupţie, nu avem scăpare, ci ca LOR să nu le mai fie atât de uşor. Ca nouă să ne fie cu adevărat mai bine. Ca să îi obligăm să ne dea ceva cu adevărat. Ca să îi obligăm să ne câştige voturile. Ca să fie cu adevărat democraţie în România.

Ai dreptul la alegere. Fă-o. Altfel vom pierde. Şi vor câştiga EI. Şi eu nu mai vreau.

[*] Pentru cei mai confuzi: puteţi face un tabelaş pe o foaie de hârtie cu toţi candidaţii. Când citiţi o platformă, unde vedeţi ceva cu care sunteţi de acord faceţi o bulină, unde e ceva cu care nu sunteţi de acord faceţi un x. Sugerez de asemenea şi varianta mai restrânsă http://www.busolapolitica.ro .

Reclame

Comentarii»

1. Donkeypapuas - noiembrie 13, 2009

Ce e preferabil totuşi? Un Parlament cu VC Tudor în el şi care acceptă orele de Religie în şcoală sau un Parlament fără el şi care scoate cricifixele din instituţii? La curţişe regale existau bufonii şi îşi aveau rostul lor. Ei rosteau adevărurile pe care lingăii nu aveau curajul să le spună. În tiranii în schimb…

2. heraasku - noiembrie 14, 2009

Spune blogul ca ” Dictatură? Totalitarism? Monarhie??” Brrrrrr, ce balmes-talmes (sau talmes-balmes) e in capul tineretii.

3. salahhe - noiembrie 14, 2009

Incercati sa comentati exclusiv la acest articol si sa nu va revarsati aici frustrarile generate de alte articole sau elemente de pe blogul meu. Va multumesc.

4. Ion Iliescu - noiembrie 14, 2009

Daca si Bogdan Duca voteaza cu Traian Basescu…, votez si eu

5. Mama - noiembrie 15, 2009

Bucurati-va ca tineretul incepe sa constientizeze cat de importanta e politica. Ei sunt viitorul nostru. Cei curati, care nu au facut parte din vechea sleahta de comunisti. Sunt mandra ca autoarea articolului e fiica mea. Chiar atinge niste lucruri interesante. In fine, votati si ep urma mai vedeti voi.

6. Zoli - noiembrie 15, 2009

Nu vreau sa sune pompos, dar tare as vrea sa stiu ce gandeau nemtii prin 33-35, cand incet-incet s-a insinuat dictatura in Germania. Nici acolo oamenii nu stiu daca au prevazut ce ii asteapta. Noi avem experienta noastra in domeniu, oare e atat de hilar sa ne temem de noi tentative pe cat crede heraasku? Din pacate, daca suntem nepasatori, riscam sa il lasam pe actualul presedinte sa se joace de-a Putin, si asta incepe sa-mi miroase a dictatura.

7. Cristina Jacote - noiembrie 15, 2009

Am fost organizator de programe cu ffff multi ani in urma, la Fundatia pentru Pluralism…
Din cauza asta am un simt civic „anormal” ma duc si votez de fiecare data cand pot!

Motivul: se diminueaza frauda!
Nu cred ca daca nu votez ar fi haos!
In niciun caz! Ar fi ei!! cei care au capabilitatea sa fure mai mult!
Din partea mea as prefera k in Austria: cine nu voteaza plateste o taxa care finanteaza urmatorul scrutin!
Nu cred ca trebuie sa fie un drept ci o obligatie!!! de la care sa se sustraga doar cei care isi permit financiar!

8. Cristina Jacote - alias werwick - noiembrie 15, 2009

Si inca ceva!
Ceva ce ma sperie!
Ati vazut cine s-a dus sa-l sustina pe Base la meeting!!!
Aceiasi care te imbranceau la cozi pe vremea lui Ceashka, aceiasi care se imbranceau la autocarele cu ajutoare in ’90 si nu, nu erau neaparat tzigani, ci mai degraba manelisti, inclusiv roamani!

Distrugerea sistrmului de invatamant si bombardarea societatii cu valori cretine ne-au adus aici!
De aceea baietii considera ca a fi destept inseama a da un tun si a avea cu ce, iar fetele viseaza sa ajunga precum Monica Columbeanu (of, si numele e o cacofonie!!)
Si atunci cine sunt prostii cei care inca mai cred in meritocratie, evident!

Cu parere de rau ca asa cred ca stau lucrurile
Cristina – alias werwick
:*

9. Ilie Catrinoiu - noiembrie 16, 2009

Deci faza asta cu stop indoctrinarii din scoli spune tot. Nu inteleg ce vede bun dl Duca in aceste insemnari.

Asemenea ignari care scriu despre monarhie in stil stalinist ma dezgusta. Dar nu ma mir ca dlui Duca ii place daca ma gandesc la sereistii neoconi….

Sa-mi spuna si mie cineva ce program economic au candidatii la presedintie. Toti sunt socialisti, niciunul nu e de dreapta in economie. Toti sunt mana in mana cu marile corporatii care au finantat razboaiele mondiale si acum finateaza razboiul impotriva terorismului pentru formarea guvernului mondial si instaurarea colectivismului.

De ce „dreapta” PPE sau ALDE nu sunt partide de opozitie in Parlamentul European? Pt ca toti sunt finantati de o mana de corporatii, aceleasi corporatii. Asta nu e democratie. Si nu inteleg de ce TRU, dl Duca si restul sustin asemenea grupuri parlamentare in Parlamentul European.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: