jump to navigation

Cum să scăpăm de România bugetofagă? septembrie 11, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

În contextul în care, la presiunea FMI, Guvernul Băsescu-Boc (căci nu trebuie să uităm nici o clipă cine este adevăratul conducător al Guvernului) începe decăpuşarea bugetului României, îmi permit să fac şi eu câteva propuneri şi comentarii.

În primul rând cred că strategia guvernului Boc, este una greşită: sectoarele bugetare cele mai utile şi cele mai greu de restructurat (justiţie, poliţie, învăţământ şi sănătate) sunt cele mai puternic lovite de încercările, altminteri onorabile, ale guvernanţilor de a echilibra şi decăpuşa bugetul României.

Firesc ar fi fost ca acest proces să înceapă de la cap, adică chiar de la guvernul României.
Dacă priviţi lista ministerelor din Guvernul României veţi vedea că există multe ministere incapacitate de a îşi face treaba, dar şi multe ministere inutile, create doar pentru a satisface nevoile de portofolii ministeriale ale partidelor din arcul de guvernare.
Hai să vedem lista acestor ministere inutile, a căror unică preocupare este cheltuirea banului public şi al căror bilanţ nu arată niciodată beneficii concrete aduse cetăţeanului român şi bunăstării acestuia.
Desigur, cu voia dumneavoastră, primul pe listă este Ministerul Turismului, celebru pentru draperiile sale şi concursuri de salvamari. Departe de a ajuta industria hotelieră din România sau agenţiile de turism, Ministerul Turismului construieşte penibile „branduri” de ţară, când problema reală a României turistice nu este vizibilitatea ei internaţională ci….lipsa toaletelor decente. Iar pentru nişte toalete nu trebuie să întreţinem, totuşi, un Minister, nu?

Al doilea Minister este cel „al Tineretului şi Sporturilor”, prelungirea penibilă a unei mentalităţi comuniste în care „categoria socială” numită „tineret” era încurajată să participe la întrecerea socialistă, pentru fărurirea unui „viitor luminos”. Într-o democraţie, totuşi, nu avem nevoie de asemenea împărţiri şi nici de consolidarea unei de altfel nefireşti unităţi de acţiune a unei ….categorii de vârstă.
Cât despre Sport, slavă Domnului! cifrele ce se „învârt” pe acolo nu sunt deloc mici şi nici de la buget. Afacere în sine, sportul trebuie lăsat să intre în logica economiei capitaliste.

Un alt Minister este cel al „Dezvoltării Regionale şi al Locuinţei”. Ce nume pompos care arată crasa inutilitate a acestei structuri ministeriale! Adică se face regionalizare şi dezvoltare regională de la…centru? De ce nu lăsăm regiunile să se dezvolte prin ele însele? Cât despre locuinţe, ce să mai vorbim? Exceptând programul ANL (care nu are nevoie, totuşi, de un minister în spate) câte locuinţe construieşte acest minister pe an? Şi, oricâte ar construi, nu e aşa că orice antrepenor din industria construcţiilor de locuinţe din perioada pre-criză, îi dădea clasă? Cunoaşteţi, desigur răspunsul…

Un alt Minister inutil este Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, o structură ce nu îşi are sensul din momente ce IMM-urile ţin de sectorul privat (şi bine fac) iar suferinţele lor se datorează tocmai din drama că întreţin în spatele lor tot acest sector bugetar supra-dimensionat.
Acest Minister nu a apărat IMM-urile nici măcar în faţa dezastrului reprezentat de impozitul forfetar, deci….e inutil!

Un alt Minister al aflării în treabă este Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. (Remarcaţi ce denumiri pompoase şi, în acelaşi timp, imbecile, au aceste structuri?). Avem nevoie de un Minister pentru ce? Se furnizează cumva internet de la buget gratuit sau la preţuri sociale? Companiile de telefonie, exceptând birurile şi taxele pe care le plătesc Statului, beneficiază de avantaje în această „societate informaţională”?

Ministerul pentru Relaţia cu Parlamenul. Şi acest Minister este o glumă. De ce? Deoarece atât Guvernul cât şi fiecare Minister în parte are o relaţie instituţională bine definită cu Parlamentul României. Unicul rol al acestui Minister ar fi acela de întreţinere a cel mult faxurilor şi oficiilor poştale speciale din Guvern şi Parlamentul României…Iar pentru asta, nu trebuie să plătim lefuri de ministru, secretari de stat şi funcţionari guvernamentali, nu?

După cum remarcaţi, departamente ce ar putea să nu existe, sau ar putea funcţiona în două birouri cu 5 funcţionari, devin, prin supradimensionare, ministere bugetofage, menite nu să ajute societatea (căci birocraţia nu poate să ajute, ci doar să se ajute prin auto-întreţinere şi multiplicare), ci doar să justifice cheltuirea unor numeroşi bani din bugetul public.

Dar hai să mergem mai departe, ca să vedem de unde se mai pot tăia cheltuieli, trimiţându-se în şomaj relativ puţină lume:
În subordinea Primului-Ministru există mai multe Agenţii şi instituţii. Hai să vedem câteva dintre ele, care suferă, evident, de crasă inutilitate.

Agenţia de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială- aceasta în contextul în care fiecare minister sau departament al Statului poate face achiziţii în limita bugetului propriu, achiziţii de tehnică mai mult sau mai puţin specială. De ce e nevoie de o Agenţie suplimentară?

Agenţia Română pentru Investiţii Străine- o glumă bună, desigur. Investiţiile străine într-o ţară capitalistă nu au nevoie de impozite şi taxe scăzute ci de…o Agenţie suplimentară pe lângă Ministerul de Finanţe, factorul etern de stres al oricărui investitor, intern sau extern.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului- care investighează, investighează, investighează pe banii noştri nişte lucruri evidente, expuse şi condamnate (e drept, doar formal) de Preşedintele Traian Băsescu.

Agenţia Naţională Anti-Doping.

Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor- parcă aveam şi un Minister al Sănătăţii. Nu se putea el ocupa şi de asta?

Apoi, hai să facem un tur generos în ograda instituţiilor statului: avem ICR-ul (deşi cultura românească peste hotare este reprezentată de onorabili domni, ataşaţi culturali, de pe lângă ambasadele noastre, iar cultura „internă” este perfuzată de la buget de instituţii precum Ministerul Culturii şi Cultelor, Academia Română şi Uniunea Scriitorilor).
Avem CNCD-ul, care investighează neconstituţional delicte de opinie şi a cărui activitate se manifestă nici mai mult nici mai puţin decât ca o tumoare pe sistemul de justiţie.

Avem Societatea Română de Radio şi Televiziunea Română, care ignorând ratingul şi profitând de perfuzia bugetară, oferă salarii supradimensionate angajaţilor şi colaboratorilor săi, extinzându-se nefiresc. De ce avem oare nevoie de TVR2 şi TVR3? Câtor tineri le vibrează başii de la maşină sau geamurile de la cameră ascultând Radio România Tineret?

Şi acum să trecem la Parlamentul României. Noi întreţinem un Parlament supra-dimensionat. De ce avem nevoie de 334 de deputaţi când am putea să ne mulţumim cu 150 sau chiar cu 100? De ce avem nevoie de 138 de senatori când 100 sau chiar 75 ar fi prea suficienţi?
Apoi fiecare parlamentar român întreţine, deşi constituţional vorbind, votul primit de el nu este unul imperativ- el reprezentând România şi nu circumscripţia sa electorală în Parlament, birouri parlamentare, desigur, pe bani grei de la buget.

Chiar acum când scriu, unul din personajele fetide din Parlamentul României, deputatul PD-L, Vasile Gherasim, fost activist PCR, fost viceprimar şi primar PSD, dar acum „om de dreapta”, desigur, întinde (şi fixează în asfalt!) covoare pe scările şi aleile dinspre biroul său parlamentar din Moineşti-Bacău, în aşteptarea vizitei domnului premier Boc. Pe banii cui? Ai mei şi ai dumneavoastră, desigur.

În concluzie, vă invit să faceţi şi dumneavoastră calcule: veţi vedea că numai Parlamentul supradimensionat, de exemplu, cheltuieşte inutile sume ce ar salva Poliţia română din falimentul penibil în care se găseşte…

Reclame

Comentarii»

1. mama - septembrie 11, 2009

ce articol fulminant. ai cap de organizator. bravoo

2. Cum să scăpăm de România bugetofagă? | Secolul 21 ~ 21st Century - septembrie 11, 2009

[…] link: Cum să scăpăm de România bugetofagă? This entry is filed under Bogdan Duca, Romania. You can follow any responses to this entry through […]

3. anapetrache - septembrie 14, 2009

E incredibil, cum toata lumea abia asteapta sa comenteze ceva daca se fac atacuri la persoana, insa daca propui ceva concret toata lumea tace.. Chiar nu vrea nici un om de stanga sa iti demonstreze ca esti prea radical, si nici un om de drepata sa te sustina, sa mai propuna si alte institutii de eliminat?

Cred ca avea dreptate Kolakowski cans spunea despre filosofii, dar se poate generaliza,ei nu vor sa inteleaga lumea, nici macar sa o schimbe, cum propunea Marx, ei vor doar sa o denunte.
R. Aron povesteste in Spectatorul Angajat ca in tinerete, un ministru l/a rugat sa ii spuna parerea sa despre o problema, a tinut o prelegere magnifica dar a fost pus realmente in incurcandura cand la final a fost intrebat .. Bine, bine dar in locul meu ce ai face?
Acum cand se propune ceva concret nimeni nu raspunde !

4. citizen x - septembrie 20, 2009

Ai dreptate 100%. Dar sa privin lucrurile concret si o sa incep chiar cu prima fraza a ta:
„In contextul în care, la presiunea FMI, Guvernul Băsescu-Boc (căci nu trebuie să uităm nici o clipă cine este adevăratul conducător al Guvernului) începe decăpuşarea bugetului României.” Romania este bugetofaga pentru ca asa vor oamenii. Statul paternalist/socialist/populist in care toti sa aiba o slujba calduta garantata pe viata, sporuri cat mai multe, concedii cat mai mari, prime cat mai grase si al 14-lea salariu daca s-ar putea. Atata vreme cat 75% din romani intr-un fel sau altul depind de stat nici un guvern nu va putea sa schimba acest status quo. Ar fi sinucidere politica. Ai vazut vreun politician sa incerca sa castige alegerile pe o platforma de genul „daca ajungem la putere dam afara 50% din functionarii publici?” Nu? Nici eu. Si nu cred ca o sa vedem prea curand. Crin Antonescu, cel mai de dreapta candidat, are un discurs aproape la fel de populist ca si restul. Pentru ca asta vrea majoritatea. Democratia populara in actiune 🙂

5. salahhe - octombrie 6, 2009

Citizen x, ai citit platforma lui Crin Antonescu? Acolo chiar mentioneaza desfiintarea unei liste lunguiete de institutii.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: