jump to navigation

Jurnal roman: Statul hoţ şi inutil iulie 1, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

M-am mai văicărit pe acest blog de faptul că am fost furat de actul de identitate şi de bani în gara din Roma. Nu mă mai văicăresc din nou pe tema aceasta dar simt nevoia să mai scriu ceva despre Statul inutil şi duşman al propriilor săi cetăţeni contribuabili. De aceea, bazându-mă pe experienţa mea, pot reconstrui drama unui cetăţean român furat în ţări străine.
Să presupunem că sunteţi un turist român la Roma. Sunteţi singur şi vă plimbaţi prin frumoasa Cetate Eternă. La un moment dat, un grup de infractori cu identitatea etnică protejată de corectitudinea politică vă înconjoară şi vă lasă fără bani şi paşaport (sau carte de idetitate căci, deh! suntem în UE, nu?).
Primul gând se îndreaptă desigur spre reprezentanţa diplomatică a Statului român, Stat care a fost gândit tocmai cu scopul de a-şi proteja şi ajuta cetăţenii. Ca urmare, plin de încredere şi cuprins de un sentiment spontan de patriotism (oricum, unica dumneavoastră dorinţă este aceea de a ajunge din nou acasă, în România) mergeţi la ambasadă. Ambasada vă trimite la consulat. Fiecare cu responsabilităţile sale, nu? Nu comentaţi, vă căutaţi de un euro în buzunar şi ajungeţi în celălalt capăt al Romei la consulat. Acolo programul este draconic. Nimeni nu răspunde la uşă iar programările se fac prin fax sau e-mail cu ceva timp înainte. Mai mult, Consulatul este închis atât în zilele de sărbătoare italieneşti cât şi în zilele de sărbătoare româneşti.
Mai căutaţi un euro prin buzunare (de unde? Mărunţiş se mai găseşte, sperăm) şi trimiteţi un mail de la un internet cafe. Gata, v-aţi programat.
Să nu credeţi că vă şi întoarceţi acasă. E nevoie de hârtie de la poliţie că vi s-a furat sau v-aţi pierdut banii şi actele. Aşa că mai scoateţi un euro (şi vă rog să nu mă mai întrebaţi de unde!), săriţi în metrou, mergeţi la Poliţia italiană şi depuneţi o plângere. În două-trei ore, poliţia italiană vă oferă adeverinţa de victimă a infracţionalităţii din Peninsulă. Apoi, mai scoateţi un euro şi vă faceţi poze. Doar nu o să vă elibereze Consulatul un act fără poză, nu? Apoi iar un euro să vă întoarceţi la Consulat (căci presupunem prin absurd că aţi fost programat în aceiaşi zi).
La Consulat aflaţi că deşi vorbiţi perfect româneşte şi puteţi să povestiţi şi trei zile despre cele mai subtile realităţi valahe, Statul nu vă crede. El are nevoie de confirmare că sunteţi român. Ca atare, vă cere o taxă consulară de 30 de euro pentru a vă verifica identitatea.
Cerşiţi, plângeţi, furaţi (nu ne interesează aspectele acestea) şi obţineţi banii (nu puţini nici măcar în occidentala Italie).
Gata, sunteţi „confirmat”. Apartenenţa dumneavoastră la grupul de cetăţeni ce trăiesc în eterna şi fascinanta Românie este certă. Aşa că mai scoateţi 50 de euro pentru a plăti foaia de hârtie care vă va ţine loc de act de identitate.
Iar vă duceţi la cerşit, plâns, furat….şi vă întoarceţi cu banii. Acum aveţi actul de identitate şi puteţi să vă întoarceţi acasă. Dacă toate aceste proceduri s-au încadrat în perioada de sejur programată de dumneavoastră în Italia, sunteţi un norocos: nu aţi pierdut avionul.
Dacă aţi pierdut avionul, puteţi să vă duceţi la Columna lui Traian şi de acolo să refaceţi drumul de întoarcere al lui badea Cârţan. Călătorie plăcută.

Eu am fost scutit de aceste drame. Banii pe care Statul român mi i-a luat îi aveam de la sora mea, naturalizată în Italia (nici nu mai vorbeşte româneşte, oare de ce?) şi de la tatăl meu, ce vorbeşte încă româneşte dar speră că sora mea îl va ajuta să nu cumva să se întoarcă în fascinanta noastră ţară.
Mai mult chiar, am avut avantajul de a fi ajutat de către românii de la Consulat şi Accademia di Romania, care au sfidat Statul, introducându-mă în Consulat fără programare prin mail şi într-o zi liberă. Le mulţumesc dar nu le dau numele aici. Nu de alta, dar poate că Statul îi acuză, (Doamne fereşte!) de trafic de influenţă.

Reclame

Comentarii»

1. Jurnal roman: Statul hoţ şi inutil | Secolul 21 ~ 21st Century - iulie 1, 2009

[…] here: Jurnal roman: Statul hoţ şi inutil This entry is filed under Bogdan Duca, Romania. You can follow any responses to this entry through […]

2. Alex - iulie 1, 2009

Ce e de facut? O zicala din batrani spune asa…unde nu e buna voie, trebuie sa fie frica de stapanire. Sincer, de la Cuza incoace, numai pe timpul dictaturii Antonesciene(din auzite si citite) si a dictaturii Ceausiste(din proprie experienta) mai aveai ceva sanse impotriva abuzurilor de tot felul.

3. Marius Delaepicentru - iulie 1, 2009

Tema vine cum nu se poate mai bine. Eu însumi sunt într-un război personal cu statul. Am montat şi o bombă termonucleară în acest sens. Încă nu vă pot spune clar în ce constă ea, dar, de veţi avea răbdarea să citiţi tot ce făcui pînă acum, s-ar putea să vă vină şi alte idei prin care să mai temperăm supralegalismele de stat.

Firul începe aici: http://forum.liberalism.ro/viewtopic.php?p=38841#38841.
Ca prim efect, duminică 21 iunie, MAE a făcut o conferinţă de presă prin care anunţă că de la 1 iulie (adică de azi) se simplifică procedurile pentru românii dinafară.

De vreţi stenograma incidentului ce a iscat toate acţiunile mele de presiune împotriva statului, vedeţi aici: http://forum.liberalism.ro/viewtopic.php?p=38813#38813

Ca o primă evaluare, vă pot spune că etanşarea opţiunilor statului, în fuga de răspundere, este ca şi gata. L-am încercuit. De unul singur. Dacă veţi găsi ceva util, în tot ceea ce făcui, sau dacă aveţi şi alte idei, daţi-mi de ştire.

4. Bogdan Duca - iulie 3, 2009

@Marius Delaepicentru:
Amestecul de prostie si ticalosie care constituie natura birocratiei ar fi fascinant daca nu ne-ar afecta pe fiecare dintre noi.
Trebuie sa declaram razboi statului asa cum este el gandit acum. Daca nu o facem, orice speculatie devine inutila.

5. Marius Delaepicentru - iulie 5, 2009

2 iulie. Am scris la consulat:

Stimaţi domni,

La data de 22 iunie, ora 5 (UTC+9) mi-a parvenit o depeşă Agerpres, de duminică 21 iunie, în care stă scris că Ministrul de Externe, domnul Diaconescu, într-o conferinţă de presă la MAE, anunţă simplificarea procedurilor la eliberarea paşapoartelor pentru cetăţenii români din străinătate. MAE anunţă că noua procedură intră în vigoare de la 01 iulie.

Ţinînd seama că la ora la care veţi citi mesajul de faţă va fi deja 02 iulie, şi că 2>1, deci, ulterior, vă comunic că aştept instrucţiuni pentru perfectarea schimbului de documente. Prin instrucţiuni, înţelegînd detalii despre: felul actelor necesare în original, modul de completare a cererii, copii după acte originale, numărul de exemplare din fiecare copie, numărul de plicuri autoadresate, valoarea tranzacţiei şi modul de plată (suma, contul etc.).
Vă comunic încă de pe acum, numărul plicului în care voi introduce actele, conform instrucţiunilor. El este: 9975-8620-6260 şi va putea fi urmărit aici: http://tracking.post.japanpost.jp/service/numberSearch.do?locale=ja&searchKind=S002 . Este un serviciu sigur, verificat în cel puţin 120 de ocazii. Pentru conformitate, ataşez pagina reprezentînd prestigiul meu pe Yahoo! Auction. Punctajul este de 273, fără penalizare, ceea ce se traduce prin tot atîtea promisiuni onoarate cu ajutorul JP şi al altor companii de curierat. Exprimarea fiind pictografică, nu este nevoie să ştiţi limba japoneză pentru a înţelege conţinutul. http://rating3.auctions.yahoo.co.jp/jp/show/rating?userID=serverul_de_bere
De asemeni, vă reamintesc că identificarea persoanei mele este un fapt împlinit, iar documentul care o atestă se află în custodia dumneavoastră, încă de la 11 iunie a.c.

Vă mulţumesc

––––––
3 iulie. Am primit răspuns de la consulat

Stimate domn,

In conferinta de presa din data de 21.06.2009 la care ati facut referire, domnul Diaconescu a anuntat implementarea unui nou sistem care permite eliberarea mult mai rapida a titlurilor de calatorie.

In ceea ce priveste procedura de obtinere a pasapoartelor aceasta a ramas neschimbata.

De aceea si in cazul dvs. trebuie procedat in maniera pe care deja v-am explicat-o. Este nevoie de prezenta dvs la Ambasada in vederea completarii cererilor necesare obtinerii unui nou pasaport, a semnarii atat a lor, cat si a chitantei aferente respectivului serviciu consular, precum si a platii.

Va rog sa va prezentati inca o data cu certificatul de nastere, buletinul si pasaportul, precum si cu 4 fotografii dimensiunea 3.5×4.5 cm, de data recenta si pe un fond alb.

Cu stima,

(cenzurat)

Ambasada Romaniei la Tokyo

–––––––––
5 iulie. Am reiterat.

Stimaţi domni,

Vă rog să-i transmiteţi domnului ministru Diaconescu, dacă mai era nevoie, că şi paşaportul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate este tot un titlu de călătorie. Sunt dezolat să constat obtuzitatea cu care priveşte domnul ministru reglementarea asistenţei consulare pentru românii din străinătate. Domnul ministru, în ciuda faptului că, împreună cu MAI, deţine un monopol de stat asupra eliberării titlurilor de călătorie, NU mă poate obliga sub nicio formă să vin în carne şi oase, ÎNCĂ O DATĂ, la consulat, din moment ce mi s-a încălcat un drept cetăţenesc, cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European. Îmi reafirm hotărîrea de a nu mai călca pe teritoriul românesc pînă nu voi avea toate garanţiile necesare. Una din garanţii reprezintă chiar simplificarea procedurilor de eliberare a unui paşaport, şi continuarea procedurii în sensul arătat de mine. Vă anunţ totodată că îmi rezerv libertatea de a presa şi pe alte căi, şi în alte locuri, împotriva nedreptăţilor strigătoare la cer, la care sunt supuşi cetăţenii români din străinătate de către autorităţile statului român. Iar ruşinea va fi a statului român. În consecinţă, vă rog respectuos să transmiteţi mai sus cele afirmate de mine.

Cu stimă.

–––––––
Pe scurt, dacă statul, pe de o parte, îmi limitează libertatea de mişcare prin neeliberarea paşaportului, iar pe de alta, îmi condiţionează eliberarea paşaportului prin obligaţia de mişcare, statul nu-mi poate tîlhări, niciodată, libertatea de nemişcare. Simplu, nu? 1-0 pentru mine.

6. Dado - august 18, 2009

Nu prea inteleg de ce Italia, unde se fura asa de misto, ar fi mai buna decat Romania, care cere taxe pentru serviciile consulare. Si cred ca nici ambasadele americane sau britanice nu sunt chiar oaze de ocrotire si binefacere crestina pentru cetatenii lor. Peste tot sunt reguli si taxe. Doar ca intr-un consulat american nu se poate intra „pe blat” inafara orelor de program. Tot mai bun e stilul romanesc, la o adica…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: