jump to navigation

Patriarhia română îşi spune părerea. Mai bine tăcea… Mai 25, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Patriarhia română a deschis şi ea preafericita gură pentru a îşi spune părerea despre evenimentele din ultimele zile. Şi….a trântit-o.

Când ne aşteptam ca Patriarhia să condamne pretenţiile nefireşti ale militanţilor gay, să ceară credincioşilor să voteze ţinând cont de valorile morale şi să solicite politicienilor ortodocşi să îşi asume credinţa în activitatea lor politică, vedem un comunicat în care Patriarhia îşi exprimă indignarea că Primăria a aprobat….marşul homosexualilor? Nuuu. Pentru că a aprobat marşul mai multor organizaţii non-guvernamentale creştine ce militau pentru apărarea familiei şi a vieţii.

Motivul? Aceste marşuri s-au încheiat pe dealul Mitropoliei, or Preafericitul şi presfinţiţii, preacucernicii şi preacuvioşii săi colaboratori au fost disturbaţi din rugăciunea lor (desigur, profundă- cine pune în dubiu aptitudinile mistice ale funcţionarilor de la Patriarhie?) de strigătele manifestanţilor.

După ce îşi exprimă indignarea că Primăria a disturbat vieţuirea isihastă a Patriarhului, preafericitul comunicat se „leagă” şi de manifestaţiile homosexualilor. Dacă marşurile creştinilor ce nu aveau „binecuvântare” nu ar fi trebuit aprobate, potrivit înţelepţilor mistici de pe Deal, manifestările homosexualilor sunt doar inoportune.  Şi nu pentru că homosexualitatea ar fi contra naturii şi un păcat împotriva lui Dumnezeu ci pentru că sunt „străine de tradiţia bimilenară a poporului român.”

Nu mă pot pune eu cu înţelepciunea misticilor patriarhali, dar acum 2000 de ani nu exista popor român. Nici acum 1900 de ani, nici acum 1800…. Dar nu am eu experienţa lor de rugăciune, aşa că….mai bine tac smerit.

Comunicatul preafericiţilor se închide cu un pomelnic de „fapte bune” săvârşite de Patriarhie. Mda! Din salariul patriarhal, nu?

Puteţi să citiţi aici comunicatul cu pricina, care, desigur face (ne)cinste unei Biserici ce se laudă că ar avea origine apostolică…

Şi pentru că unii din ierarhii din Biserica Ortodoxă română riscă să îşi rupă de multe ori coastele decretându-şi cu bătăi de pumni în piept superioritatea faţă de fraţii greco-catolici, vă prezint aici şi comunicatul Sinodului BRU cu privire la alegerile europarlamentare.

Sesizaţi diferenţa? Dar…ierarhii greco-catolici nu sunt mistici precum locatarii de pe Deal….

P.S. Oare funcţionarii patriarhali în frunte cu managerul lor, domnul Daniel Ciobotea, nu se simt jigniţi de faptul că, atunci când vin la muncă trebuie să se lovească de chipul statuar al celui care a distrus Biserica Ortodoxă română, Alexandru Ioan Cuza?

Probabil că nu. Cuza a transformat Biserica în instituţie şi clerul în funcţionari. Iar actualii arhierei şi clerici din Deal nu sunt decât nişte penibili funcţionari publici…. Care mai au şi nesimţirea de a dicta ce trebuie să facă şi ce nu trebuie să facă Primăria…

P.P.S. Aceiaşi preafericiţi funcţionari deranjaţi de faptul că există credincioşi cu o conştiinţă publică a credinţei lor şi-au exprimat indignarea  şi faţă de măgăriile colegului lor, înaltpreasfinţitul funcţionar Teodosie Petrescu?

Anunțuri

Comentarii»

1. Patriarhia română îşi spune părerea. Mai bine tăcea… | Secolul 21 ~ 21st Century - Mai 25, 2009

[…] original here: Patriarhia română îşi spune părerea. Mai bine tăcea… This entry is filed under Bogdan Duca, Romania. You can follow any responses to this entry through […]

2. Ilie Catrinoiu - Mai 25, 2009

Cuza ar trebui demolat din fata Patriarhiei pt ca a inlesnit stabilirea comunismului in Romania prin subjugarea Bisericii fata de stat. In locul lui pus Carol I, Ferdinand, Eminescu sau Stefan cel Mare. Ce pretentii sa mai ai de la un bolsevic ca Daniel , ca toti episcopii din Sinod? Nu stiu decat sa bea vin popesc, sa invarta milioane de euro.

Dar sinodul trebuie sa ceara bilet de voie de la partid si cand trebuie sa ridice o statuie in fata Patriarhiei, asta e tragedia.
Episcopii nostri sunt „oameni liberi”…. BANCURI!!!!!!

versurile lui savatie bastovoi:
„Atunci cînd demnitarii dorm,
Bărbţii cu ţîţe de carton
Ne ies, vorbind la microfon,
Despre şomaj şi abandon.

Asfaltul parcă-i mai fierbinte
De cînd nici lumea nu-i cuminte,
Căci tot se cumpără şi vinde:
Şi Patriarh, şi Preşedinte.”

3. Alex - Mai 25, 2009

Cam asta ne asteapta:
British Churches to be Forced to Hire Active Homosexual Youth Workers under Equality Bill
http://www.lifesitenews.com/ldn/2009/may/09052201.html

4. Ilie Catrinoiu - Mai 25, 2009

Pai cu un patriarh ca Daniel se va cenzura si Biblia in favoarea casatoriilor gay.

5. Razboi întru Cuvânt » De la sfintii inchisorilor la propagandele uraciunii si criza sociala (Noutati 25-26 mai 2009) - Mai 25, 2009

[…] Patriarhia română îşi spune părerea. Mai bine tăcea… […]

6. Rufin Liban - Mai 26, 2009

Într-adevăr, ierarhia BOR reprezintă coşmarul BOR. Reflexe bolnave, mai degrabă ale unor taraţi iremediabil decît ale unor povăţuitori duhovniceşti. De altfel acest corp ierarhic nu-i decît chintesenţa tuturor maladiilor naţionale. N-au nici o legătură cu isihasmul şi cu mistica, lucru scuzabil poate, pentru acestea fiind trebuitoare aptitudini aparte. Dar ceea ce e scandalos şi deci impardonabil, e lipsa de bun simţ. Slugoi de partid şi de stat pentru lumea laică şi ciocoi pentru propriul cler, cam asta le-ar fi definiţia curentă. Toate comunicatele patriarhale, pe lîngă încărcătura teologică de un nivel penibil, cu indulgenţă de gimnaziu, suferă de un fel de neghiobie a orientării cum rar întîlneşti. Băieţaşii ăştia, în mod normal n-ar fi promovat nici un examen la, de pildă, unul din marii profesori de teologie morală pe care-i mai avem, în chip de nepermis uitat, părintele Ilie Moldovan. BOR n-a avut şansa ca fenomene precum Stoica and Co. să fi trecut prin exigenţele marelui profesor. Ar fi fost mult mai salubră. Şi mai demnă. Sunt preot şi ştiu bine ce spun.

7. George - Mai 27, 2009

Teodosie ca Teodosie, dar mai sunt si alde Teodosnicul, acolo e buba mare 🙂 Biserica Catolica are pozitii mult mai dure fata de miscarea gay, din punctul asta de vedere ar trebuie sa fie un model pentru BOR.

8. Ilie Catrinoiu - Mai 29, 2009

Biserica Catolica are pozitii cu adevarat dure nu nu numai fata de miscarea gay, dar si fata de secularizare in general. Nu inteleg de ce Patriarhul nostru se da mare ecumenist, dar nu e capabil sa invete de la catolici acea ATITUDINE cretina de reactie fata de erezie.
Eu nu sunt ecumenist cum e Corneanu, dar nu se poate sa nu apreciezi reactiile dure ale Vaticanului la adresa unui Obama sau la adresa miscarii gay.
Asemenea reactii trebuie sa aiba si Patriarhul BOR, dar nu ai cu cine.

9. Bogdan Duca - Mai 29, 2009

Patriarhul este ecumenist si nu…ecumenic.
Or ecumenismul este o ideologie menita sa „updateze” confesiunile crestine, aducandu-le la standarde ONU şi UE.
Dialogul ecumenic nu are treaba cu ecumenismul. Asa cum nici cautarea refacerii unitatii crestine nu are treaba cu ecumenismul. Acestea sunt incercari de a repara o drama reala: drama pierderii unitatii.
Ecumenismul, in schimb, urmareste reeducarea crestinilor in spiritul acestor timpuri…
Cat despre reactiile Vaticanului, imi pare rau sa o spun dar ele sunt….moderate (si chiar slabe!). E drept ca par mai mult de cand sunt atunci cand le comparam cu micimea sufleteasca corecta politica a unor arhierei si a unor Sinoade locale ortodoxe.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: