jump to navigation

Preşedintele României şi limbile străine mai 14, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Toţi Preşedinţii României postcomuniste ne-au provocat râsul atunci când au ales să vorbească în limbi de circulaţie internaţională (limba engleză, în general). Europarlamentarii noştri au fost, în prima campanie pentru Parlamentul European, testaţi lingvistic, unui ministru i s-a imputat că foloseşte traducători în negocierile sale cu străinii anglofoni, iar deunăzi un candidat la funcţia de Preşedinte al României a fost „examinat” la capitolul limbi străine de către un jurnalist român.

Din punctul meu de vedere, Preşedintele şi demnitarii români trebuie să ştie limbi de circulaţie internaţională. Dar nu trebuie să le folosească public. De ce? Deoarece domniile lor, atunci când participa la diverse întruniri internaţionale reprezinta Statul român şi trebuie să îl reprezinte şi….lingvistic.

Nu este dezonorant să vorbeşti, ca demnitar român, în limba română. Ba mai mult chiar: este obligatoriu! Mai întâi, pentru că reprezinţi naţiunea română, iar această naţiune se defineşte şi prin limba română.

Al doilea argument este cel al fluenţei şi calităţii oratorice a discursului. Spectacolul discursului poate să fie mai interesant decât textul însuşi (priviţi discursurile lui Castro de la ONU- iată că dau exemple de la comunişti, dar e un exemplu bun).

Cât despre textul discursului: staţi liniştiţi, există traducători profesionişti a căror meserie este aceea de a traduce cât mai exact şi mai corect textul respectiv. Există ofiţeri de presă care să difuzeze textul cui trebuie….Şi oamenii aceia sunt plătiţi pentru munca aceasta.

Îmi aduc aminte de o scenă din filmul „Lawrence al Arabiei”:  celebrul Lawrence, lucra oficial ca traducător pentru delegaţia arabă ce participa la Congresul de Pace de la Paris . Cum liderul arab era incapabil să conducă negocierile cu versaţii diplomaţi occidentali, acesta a preferat să îl lase pe translator să îi facă treaba. Aşa că el recita Coranul în faţa diplomaţilor occidentali în timp ce translatorul conducea relaxat negocierile.

Reclame

Comentarii»

1. Preşedintele României şi limbile străine | Secolul 21 ~ 21st Century - mai 15, 2009

[…] rest is here: Preşedintele României şi limbile străine This entry is filed under Bogdan Duca, Romania. You can follow any responses to this entry through […]

2. imperialistul - mai 15, 2009

Si eu sunt de aceeasi parere. Este de neinteles incercarea presedintilor romani de a vorbi in limbi pe care nu le stapanesc. Avem translatori, sa ii foloseasca.

3. Antiteze - mai 19, 2009

Domnule Duca, lui Ceausescu i-a iesit cel mai bine principiul suveranitatii lingvistice. Dar cred totusi ca si profesorasul de istorie din Tulcea, candidatul PNL, va reusi sa vorbeasca engleza dlui Iliescu pina la sfirsit de mandat, daca dl Patriciu va plati meditatiile iar retorul din Delta va citi discursurile pe teleprompter. Si pentru a reduce costurile la traducere, de ce nu credeti ca PNL ar trebui sa propuna drept norma diplomatica limbajul monosilabic/gestual al dlui Cioroianu in versiunea duplex Condi Rice/Regele Carlos? Good job, of course.

4. Bogdan Duca - mai 22, 2009

Draga domnule Mihail Neamtu, nu am dorit sa politizez aceasta postare. Caci nu numai domnii Antonescu si Iliescu sufera de pe urma necunoasterii unor limbi straine pe care se chinuie totusi sa le vorbeasca.
„Profesorasul de la Tulcea” vorbeste mult mai bine limba romana decat Presedintele „mai pasarica” si, spre deosebire de acesta are curajul sa recunoasca ca nu se descurca in limba engleza in loc sa ne incante cu expresii gen „Sulaina cenal” sau „you know….aviara gripa” (precum inventeaza cuvinte englezesti domnul profesor universitar si (din nefericire) prim-ministrul socialist Emil Boc).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: